Temabröllop – därför är det så populärt

Att välja ett tema kring sitt bröllop är idag mer en regel än ett undantag. Temat kan till exempel vara en viss färg, en viss klädkod eller ha en personlig anspelning. Genom att välja ett tydligt tema får ni inte bara ett spektakulärt bröllop – ni underlättar också för era bröllopsgäster.

Text: Anna Storm Foto: Adobestock.com, Cavaliere, Fiarucci, Rainbow Club, Wilvorst, Efva Attling

En del par vet temat på sitt blivande bröllop långt innan de ens genomfört frieriet. Det kan vara ett visst intresse som binder paret samman, en favoritfärg eller en specifik klädstil. Alla bröllop är unika och oavsett om ni väljer att satsa på ett Star Wars-tema eller bara hålla er till en viss färgnyans så är det både praktiskt och stilfullt att enas kring ett tema, det underlättar för er i planeringen och även för era gäster.

 

Skriv temat på inbjudan.

Om ni enats kring ett specifikt tema på er bröllopsdag bör detta stå med i inbjudan till era gäster. Temat avspeglar till exempel klädkoden för era gäster. Ett ”bohemiskt sommarbröllop” har till exempel inte samma klädkod som ett ”klassiskt slottsbröllop”. Genom att tydligt markera temat förklarar ni för era gäster hur ni önskar att de klär sig på er speciella dag. Har ni valt ett visst färgtema på ert bröllop bör detta också stå med i inbjudan. Tillexempel; ”bär gärna något blått på vår bröllopsdag”.

 

Temat sätter inte enbart prägeln på klädseln för era gäster utan visar också vilken stämning ni önskar på ert bröllop. Ett Star Wars-bröllop sätter en mer lekfull prägel medan ett trädgårdsbröllop blir avslappnat och romantiskt. Ett tydligt tema berättar alltså för gästerna vilken förväntan ni har på den stora dagen.

 

Att bestämma tema.

Vet ni något redan nu som binder er samman? En musikstil? En hobby eller kanske er bakgrund? Låt gärna det valda temat spegla er personlighet under bröllopsdagen.

Paret som älskar att vara ute i naturen på sin fritid väljer med fördel att hålla bröllopet utomhus och låter bröllopsfesten vara avslappnad och fylld av naturinspirerande inslag. En vildvuxen brudbukett, rustik borddukning, viltkött på menyn och kanske en lägereld någonstans i närheten framåt skymningen.

För paret som älskar hårdrock kanske klädseln går i mörka färger (även på brudklänningen). De håller bröllopsfesten i en stor spellokal och hyr in ett band som spelar live under kvällen. De låter kanske också sina gäster få en goodiebag vid ankomsten med specialbeställda ”fake-tattoos” innehållande brudparets namn och diverse kärlekssymboler. Tatueringarna kan sedan gnuggas på under kvällen och är garanterat en isbrytare bland gästerna.

 

När det kommer till att välja bröllopstema finns inga regler för vad som är, eller inte är tillåtet. Här är det endast fantasin som sätter gränser och temat bör avspegla er som brudpar och er personlighet. Tänk dock att vissa teman kräver mer förberedelser och planering än andra. Detta bör också återspeglas i er budget.

 

Ett valt tema underlättar i planeringen.

En del brudpar upplever att bröllopsplaneringen kan bli en aningens spretig. Paret har skilda åsikter kring klädsel, ceremoni, festlokal, mat och dryck. Genom att välja ett tema får ni automatiskt en röd tråd i er planering. Det blir också enklare att förhålla sig till de olika komponenterna i ert bröllop om ni har ett tydligt tema att luta er tillbaka mot.

Väljer ni inte tema finns en risk att ni som brudpar ser ganska omaka ut på er bröllopsdag. Väljer bruden en löst sittande, bohemisk klänning i chiffong och spets ser det ganska udda ut om brudgummen är klädd i frack och hög hatt. Ett bestämt tema gör att ni upplevs mer som en helhet under bröllopsdagen och gästerna ser en tydlig röd tråd.

 

Färg och årstider.

Har ni svårt att bestämma tema? Att satsa på en specifik färg är alltid ett säkert kort, liksom att följa årstiderna. Ett distinkt vår-, sommar-, höst- eller vinterbröllop är inte bara klassiskt vackert utan underlättar också er planering. Val av såväl lokal och klädsel blir relativt självklart och att även bröllopsmiddagen följer råvarornas säsong är både ekonomiskt och ekologiskt tänkt.

 

På följande sidor beskriver vi en rad olika bröllopsstilar och ger tips och inspiration. Kanske är det här ni finner ert blivande bröllopstema?

Färg; grönt & guld

– Brud: Idag finns mängder av vackra brudklänningar i guldiga nyanser, smickrande för såväl trendmedvetna och alla hudtoner. Förstärk stilen med matchande väska och skor i gnistrande guld.

– Brudgum: Denna kostym från Cavaliere finns i vackert skogsgrönt och är fantastiskt snygg. Matcha med svarta, eller bruna accessoarer.

– Bröllopsfesten: Låt dukning, dekoration och mat spegla färgtemat. Idag finns det ett stort utbud av färger och det är relativt enkelt att skapa sin röda tråd i temat.

Klassiskt slottsbröllop

– Brud: En åtsittande klänning med gnistrande stenar och applikationer sätter en kunglig prägel på din look

– Brudgum: Var stilig i svart frack och krispigt vit skjorta. Addera gärna en hatt för att komplettera stilen

– Bröllopsfesten: Håll bröllopsfesten i en vacker herrgård eller slottsmiljö. Vita linnedukar och mängder av levande ljus i ståtliga kandelabrar sätter stilen.

Bohemiskt trädgårdsbröllop

– Brud: Satsa på en löst sittande bröllopsklänning i följsamt tyg. Addera gärna en blomsterkrans eller vackert hårband runt huvudet

– Brudgum: En naturfärgad kostym, gärna i linne, passar stilen väl. Välj gärna hängslen och fluga som vackra accessoarer

– Bröllopsfesten: Duka upp i en vacker trädgård eller innergård. Låt vackra träslag, levande blommor och rustikt porslin stå för grunden i dukning och dekoration

 

Vinterbröllop

– Brud: En klänning med långa ärmar och raka snitt sätter stilen. Addera gärna en bolero eller cape i fuskpäls för extra värme. Bär vackra stövletter på fötterna och en matchande väska rymmer nödvändiga ting under bröllopsdagen.

– Brudgum: En klassisk smoking är snyggt till vinterbröllopet. Bär gärna skor med högre skaft om ni vistas utomhus i snön.

– Bröllopsfesten: Smycka lokalen med levande ljus, röda blommor och granris. Låt bröllopsmenyn avspegla säsongen och bjud på värmande dryck till gästerna.

LÄS MER


Håll koll på oss