Vett & Etikett för bröllopsgästen

Vett & Etikett för bröllopsgäst

Är du inbjuden till bröllop! Grattis! Att bli bjuden som gäst innebär att brudparet vill fira deras stora dag tillsammans just med dig. Men vad gäller egentligen för dig som gäst, vad är do’s and dont’s? Vi har svaren!

Text: Anna Storm   |   Foto: Adobestock.com   |   Mer för gäst >

Vett & Etikett för bröllopsgäst, som bröllopsgäst har du en del ansvar mot brudparet när det kommer till uppförande och beteende. Att respektera brudparets önskemål kommer på första plats och Bröllopsmagasinet guidar dig till några handfasta tips.

OSA i tid

Det första och bland det viktigaste när det kommer till bröllop är att OSA i tid så att brudparet vet om du har möjlighet att närvara på bröllopet eller inte. Det finns inget mer oförskämt än att låta brudparet skicka ut påminnelser och fråga om du bestämt dig. Så se till att svara i god tid och lägg märke till vilket/vilka namn som står på inbjudan.

Står enbart ditt namn är det endast du som blir bjuden. Står det exempelvis ”du + 1” så får du ta med dig en valfri person. Om det står ”Familjen XXX” betyder det att hela din familj är inbjuden. En viktig regel är att de namn som står är endast de namn som är inbjudna. Som bröllopsgäst räknas det som oförskämt att fråga brudparet om man får ta med någon som inte står på inbjudan.
Har du någon specialkost skriver du det i ditt svar när du OSA:r till bröllopet.

Barn på bröllop

Kolla på inbjudan som du fått. Där finns ofta informationen om barn är tillåtna eller inte på bröllopet. Är barnen inte nämnda på inbjudan är det ett barnfritt kalas och detta ska respekteras. En del brudpar väljer att låta barnen vara med under vigseln, men hålla en barnfri bröllopsfest, på så sätt kan även dem som inte får tag i barnvakt vara med under en del av bröllopsdagen.

Klädkod

Att respektera bröllopets klädkod är allt. Oftast skriver brudparet ut klädkoden redan på bröllopsinbjudan och då är det viktigt att den valda klädkoden följs. Om ingen klädkod nämns är det ändå några saker som är big no no att bära på ett bröllop och som därför ska undvikas. Jeans är ett sådant material och att som bröllopsgäst gå klädd i jeans är det ingen som uppskattar. Färgen svart (som anses som en sorgfärg) och färgen vitt (som är brudens färg) bör också undvikas av bröllopsgästerna. Generellt sett är vi nordbor dåliga på att klä upp oss och detta är något som behöver ändras, så se till att verkligen ta på dig finkläderna när det vankas bröllop.

Bröllopspresent

Har du blivit bjuden på bröllop hör det till att man som gäst ska ha med sig en bröllopspresent. Även om det inte är ett krav så är det en fin gest att ha med sig en gåva då brudparet lagt ner mycket pengar på bröllopet och dig som gäst. Bröllopspresenten ses som en symbol av tacksamhet och behöver nödvändigtvis inte vara särskilt kostsam. Dessutom kan man gå ihop flera bröllopsgäster och köpa en gemensam present. Många brudpar idag önskar sig bidrag till bröllopsresan. Känns det inte bekvämt med att ge bort pengar i ett kuvert? Man alltid höra av sig till toastmastern eller någon i brudföljet och föreslå att man istället ger bort en upplevelse under bröllopsresan. Exempelvis ett restaurangbesök eller en flaska champagne på hotellrummet.

Komma i tid

När det sedan är dags för bröllopet gäller det att ha koll på klockan och verkligen komma i tid. Det finns få saker som är lika respektlösa som att smyga in i kyrkan mitt under en pågående vigsel. Se till att du är på plats minst 15 minuter innan avsatt tid så att du hinner hälsa på några kända ansikten och finna din plats innan vigseln börjar.

Hålla tal på bröllop

Har du blivit ombedd av toastmastern/toastmadame att hålla ett tal under bröllopet? Så roligt! Att hålla tal är en ärofylld uppgift och något som bör tas på allvar. Vi vet, alla älskar inte direkt att hålla tal och någon kanske känner sig svimfärdig av bara tanken. Men brudparet har antagligen en önskan om att just du ska hålla tal och därför är det respektlöst mot dem att tacka nej. Lägg istället tid på att förbereda dig, öva inför andra och använd hjälpmedel om du känner dig osäker. Har du också tackat ja till att hålla tal så förväntas det att du greppar mikrofonen och talar. Att få kalla fötter precis innan och avsäga sig uppgiften är inte okej.

Mobilanvändning

Allt fler bröllop idag blir det mobilförbud på. Detta kan låta läskigt, men är faktiskt en befrielse för såväl brudparet som för dig som bröllopsgäst. Utan telefon behöver du inte kolla efter missade samtal, du behöver inte fotografera varje ögonblick eller lägga ut filmer på Instagram Stories. Förhoppningsvis finns där en bröllopsfotograf som tar bilder och många brudpar placerar också ut engångskameror eller polaroidkameror på borden som ni bröllopsgäster kan få fotografera med. Om mobiler är tillåtna på bröllopet bör man ändå som bröllopsgäst lägga band på sig själv och inte ha telefonen uppe hela tiden. Få saker är lika sorgliga som när alla står med en mobilkamera och dokumenterar när brudparet avger sina löften till varandra istället för att visa respekt och lyssna.

Arbeta på dina mingelkunskaper

Ofta på ett bröllop består bröllopsgästerna av en salig blandning. Familj, släkt och vänner från båda partnerna av brudparet blandas och ofta består sällskapet av, för dig, 50 % främlingar. Detta kan göra många bröllopsgäster illa till mods, inte minst om bordsplaceringen gör att du hamnar bredvid några okända människor. Så här är ett tips till dig att öva upp dina mingelkunskaper innan. För brudparet är det ofta otroligt obekvämt om man märker att något bord sitter helt knäpptyst och det blir stel stämning under bröllopsfesten.

Så finslipa på dina sociala sidor och om du inte tillhör den skara av människor som älskar att mingla finns det några smarta knep att ta till. Exempelvis kan du i förväg ha tänkt ut några frågor till din bordsgranne. Lära-känna-frågor som exempelvis ”vad arbetar du med” och ”hur känner du brudparet”. Detta är bra att börja med och sedan kan man gå in på att diskutera mer allmänna ämnen så som resor, populära filmer etc. Just politiska frågor ska kanske undvikas om du inte är säker på att du och din bordsgranne kan hålla god ton under diskussionen.

Varannan vatten

Bröllopet är givetvis en fest och vanligtvis serveras det alkohol under middagen och bröllopsfesten. Det kan vara trevligt med ett glas champagne eller två i kroppen önskar ingen ett fylleslag på bröllopsfesten. Så att tänka ”varannan vatten” brukar vara ett bra tips för att inte bli berusad och göra bort sig inför brudparet. Hoppas denna artikel om vett & etikett för bröllopsgäst hjälpte dig.

budget för bröllopssäsongen

Läs Mer

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Detta har vi importerat från USA

Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…

Tärnklänningar

Dina brudtärnor förtjänar också att känna sig fantastiska! Här är några tärnklänningar du hittar i Sverige!

Bröllop, möhippa eller svensexa?

På Tweed Hotell, inbäddat i den idylliska skönheten på Skaftö i Bohuslän, skapar vi minnen för livet.

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Newbie lanserar bröllopskollektion

Lagom till bröllopssäsongen lanserar Kappahls varumärke Newbie en limiterad kollektion bestående av plagg och accessoarer för dam och barn i…

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

Fars dag – 10 gåvoidéer

Har du idétorka vad gäller present till din far eller din partner på fars dag? Här är några tips vi…

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Välj en kostym med färg!

Länge har blått och grått dominerat det manliga bröllopsmodet, men äntligen ser vi lite fler färger på marknaden.

Bröllopstal: Hur håller man ett bra tal?

På ett bröllop är det vanligt att hålla ett bröllopstal, oavsett om du är brudgum, brud, nära familj, bestman eller…

Blått är flott

Allt fler brudgummar väljer att bära blå kostym på bröllopsdagen.

Äventyrsresan för äkta adrenalinjägare

Vi tipsar om en häftig svensexa, möhippa eller varför inte en bröllopsresa för den äventyrslystna?

Den färgmedvetna gästen

Vill du vara extra trendig i 2023, så addera en klick av magenta.

Nyheter för brudgummen – Cavaliere

Cavalieres kollektion har ett brett utbud av färger med väl utformad design som möter den trendige som efterfrågar skräddade kostymer.

Festklänningar till sommarens bröllop!

Bjuden på bröllop i sommar? Här är några glada och somriga klänningar som passar utmärkt till ett sommarbröllop.

Se Ellos nya fest- och bröllopskollektion

Linda-Marie Nilsson har, tillsammans med Ellos, tagit fram en kollektion occasion-klänningar, skor och örhängen för sommarens alla bröllop och fester.

Sociala medier och delning av bilder

Det här med sociala medier kan vara klurigt för bröllopsgästerna. Får man använda mobiler på festen? Får man lägga upp…

Så här knäcker du klädkoden

Bjuden på bröllop men vet inte vad du ska ha på dig? Vi hjälper dig rätt i djungeln av klädkoder!…

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Få bort fläckar

Har du fått fläckar på kläderna som är svåra att få bort? Vi har listat de vanligaste fläckarna och hur…

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Romantiska SPA-besök

Ett besök på SPA är en fantastisk upplevelse! Besök ett SPA som en del av bröllopsförberedelserna, en romantisk get-away eller…

Vett & Etikett för bröllopsgästen

Vad gäller egentligen för dig som gäst, vad är do’s and dont’s? Vi har svaren!

Bröllop – med eller utan barn?

Visst finns det en hel del att tänka på och förbereda om ni bestämmer er för ett bröllop med barn.…

Så klarar du säsongens bröllop

Till alla bröllopsgäster där ute som kämpar med budgeten för alla bröllop de tackat ja till.

Lyckad möhippa för bruden

Har du någon i din närhet som ska gifta sig? Så roligt! I den här artikeln tipsar vi om hur…

Dags att skriva önskelista

Att skriva önskelista för bröllopsgåvorna idag medför ett ganska brett val. Här kan man önska sig allt från husgeråd till…

Gåvor till ditt brudfölje

Såväl tärnor som marskalkar engagerar sig och lägger (förhoppningsvis) ned mycket tid och energi åt att ert bröllop ska bli…

Så knäcker ni klädkoden

Knäck klädkoden med hjälp av Bröllopsmagasinet och designern och bröllopsexperten Ramona Rychter.

Oförglömlig svensexa

Har du någon i din närhet som ska gifta sig? Så roligt! I den här artikeln tipsar vi om hur…

Polen- mer fest för pengarna!

Många känner inte till vad Polen har att erbjuda och alla vackra platser som inte alltid är lätta att hitta…

Vett & Etikett på bröllop

Att bli bjuden på bröllop är en ära! Men vad finns det för vett & etikett-regler när det kommer till…

Toastmaster / Toastmadame

Din bästa vän, syster/bror, kollega ska gifta sig och du har fått i uppgift att vara toastmaster/toastmadame. Detta är ett…

Jag är ingen talare men…

Få bröllopsfester hålls utan att det klingas i glasen. Men vem ska klinga först? Vem förväntas klinga och vad bör…

Fixa möhippan

Har uppgiften att ordna en möhippa för den blivande bruden hamnat på ditt bord? Känner du dig stressad över uppgiften?…

Säg Ja till din tärna

Ett av många viktiga beslut man som blivande brud ska ta ställning till är om man vill ha ingen, en…

Den snyggaste brudgummen

Män i dagens samhälle erbjuds idag ganska få tillfällen att klä upp sig på. Därför är det extra trevligt när…

Klädkod – Vad gäller?

Ni är inbjudna till att dela brudparets högtidsdag. Men vad ska ni ha på er? Vad innebär dresskoden som står…

Bröllopsgåvor som går i arv

Vem vill inte ge en personlig och unik bröllopsgåva som dessutom kan gå i arv och glädja i flera generationer?…

Så lyckas du som brudtärna

Din bästa vän ska gifta sig och hon har gett dig det hedersfyllda uppdraget som hederstärna eller brudtärna. Här kommer…

Så lyckas du med möhippan

Att planera den perfekta möhippan eller svensexan kan vara både stressigt och tidskrävande. Framför allt kan det vara svårt att…

Rätt klänning till din kropp

I jakten på den perfekta bröllopsklänningen krävs det att du är realistisk. Du har den kropp du har och här…

Gåvor till brudparet

Förslag på underbara gåvor till brudparet. Kanske du hittar den perfekta presenten till paret som har allt?

Klädkoder

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj. Läs om vad var och en innebär för ett…

Vackra bröllopsgåvor

De flesta brudparen brukar ha en önskelista där de radat upp exakt vad de önskar sig. Den enklaste vägen är…

Brudgummens bästa tips

Att gifta sig är något de flesta bara gör en gång i livet. Och när man gör något för första…

Den snyggaste brudgummen

Ska jag satsa på svart eller färg? Finns det några tydliga trender inom brudgumsmode? Vi på Bröllopsmagasinet har scannat utbudet…

Så väljer gästerna present till brudparet

Börjar du som gäst känna dig stressad över vad du ska köpa i bröllopsgåva till brudparet? Ta det lugnt, en…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Tärnklänningar

Dina brudtärnor förtjänar också att känna sig fantastiska! Här är några tärnklänningar du hittar i Sverige!

Läs mer

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Läs mer

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Läs mer

Newbie lanserar bröllopskollektion

Lagom till bröllopssäsongen lanserar Kappahls varumärke Newbie en limiterad kollektion bestående av plagg och accessoarer för dam och barn i…

Läs mer

Vilken typ av möhippa/svensexa väljer du?

Rösta på den aktivitet du helst skulle vilja göra på din möhippa eller svensexa!

Läs mer

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

Läs mer

Välj en kostym med färg!

Länge har blått och grått dominerat det manliga bröllopsmodet, men äntligen ser vi lite fler färger på marknaden.

Läs mer

Bröllopstal: Hur håller man ett bra tal?

På ett bröllop är det vanligt att hålla ett bröllopstal, oavsett om du är brudgum, brud, nära familj, bestman eller…

Läs mer

Bröllopsbilder med iPhone – 5 tips!

Här är fem goda tips till dig som ska fota med din iPhone på bröllop.

Läs mer

Äventyrsresan för äkta adrenalinjägare

Vi tipsar om en häftig svensexa, möhippa eller varför inte en bröllopsresa för den äventyrslystna?

Läs mer