Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

vett och etikett bröllop

Nu för tiden umgås vi oftast på ett avslappnat sätt med varandra och tänker sällan på vett och etikett. Ett av väldigt få tillfällen är bröllop! Det brukar alltid dyka upp frågor när det planeras bröllop; var ska vilka gäster sitta, hur vet man vilken klädkod som gäller, vem ska tala när och hur gör vi med ringarna, bröllopstårtan och tackkorten? Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag. Sen är det ni själva som bestämmer hur ni gör såklart!

Text: Josephine Fredh  |   Foto: Adobestock.com

Före bröllopet

 

Förlovning: Förlovning kan innebära två saker; att man bestämt sig för att man hör ihop och vill spendera sitt liv tillsammans men inte planerar att gifta sig, eller att man förlovat sig och börjar planera sitt bröllop. Med tanke på vilken tidning du håller i din hand så tillhör du antagligen den senare gruppen! Tiden från förlovning till bröllop kan idag vara allt från ett par minuter till årtionden. Traditionsenligt brukar bröllopet infalla 1-1,5 år efter förlovningen.

 

Frieri: Förlovningen är ett löfte om att ni hör ihop och frieriet är själva frågan: ”Vill du gifta dig med mig?” I Sverige har vi en historia av att par först förlovar sig, väljer ut ringar gemensamt för att sedan fortsätta vara förlovade tills den ena parten friar. Idag kan både män och kvinnor fria och det har blivit vanligare att anamma den amerikanska seden att gå ner på knä och fria med en förlovningsring i stället för att först förlova sig. Förr var förlovningsringen ofta en slät ring men idag väljer många en alliansring eller enstensring, också kallad för solitärring.

 

Möhippa och svensexa: Svensexa och möhippa är brudparets vänners uppvaktning inför det kommande bröllopet. Ofta är det någon i den närmsta bekantskapskretsen, kanske brudtärnan eller brudgummens bestman, som anordnar möhippa och svensexan. Det ses som en sista chans att umgås innan bruden och brudgubben gifter sig men också ett sätt att fira det annalkande bröllopet. Bra att tänka på att alla som bjuds in till möhippan och svensexan också är inbjudna till bröllopet, om inte själva bröllopet är en ytterst liten och intim tillställning. Gör det till en personligt och anpassa alltid aktiviteterna efter huvudpersonen. Idag är det inte ovanligt att dessa tillställningar pågår i flera dagar och uppskattade aktiviteter inkluderar tex dans, drejning, inspelning i musikstudio, bergsklättring, besök på spa och middag på stan samt nattklubbsbesök. Kom ihåg att möhippan och svensexan gärna får innehålla element av överraskning med busiga inslag men aldrig förnedring; att behöva sälja kondomer på torget anses av dom flest inte vara så roligt när allt kommer omkring. Möhippan och svensexan ska vara ett fint minne! Tillställningen kan vara med anmälningsavgift för deltagare men den blivande bruden/brudgummen ska såklart inte betala någonting.

vett och etikett bröllop

Inbjudan

Man brukar säga att man ska försöka bjuda ungefär lika många från samma släkt och vänkrets om de skiljer sig åt men också här gör ni som ni känner för. Det är er dag, ni bestämmer. Traditionsenligt ska inbjudan skickas ut 6 veckor innan bröllopet men det är en relativt snäv tidsram så antingen kan man skicka ut inbjudan tidigare eller så når man gästerna på annat sätt innan; att skicka ut ett så kallat save the date till gästerna, gärna flera månader innan bröllopet, kan vara en bra idé.  

Inbjudan ska såklart innehålla plats, tid och datum men ge gärna mer information till gästerna som underlättar. Berätta vilken typ fest det är, om barn är välkomna, när man ska lämna svar på om man kan komma, vad man önskar sig eller var man kan hitta önskelista och vilken typ av klädsel som förväntas. Skriv gärna svar senast i stället för O.S.A. eller R.S.V.P. då det är lättare att förstå. Det kan vara väldigt bra att namnge en person (tex bestman eller brudtärna) som svarar på eventuella frågor.   

vett och etikett bröllop

Under bröllopet

 

Bröllopsceremoni: Som bröllopsgäst bör man vara på plats minst 15 minuter innan vigseln men räkna med att många gäster anländer 30 minuter innan utsatt tid. Vid en kyrklig vigsel ska enligt traditionen brudens familj och vänner sitta på vänster sida om altargången och brudgummens familj och vänner till höger. Närmsta familj sitter alltid längst fram. När vi pratar höger och vänster om altargången är det om man står med näsan mot altaret. När ingångsmusiken börjar ställer sig alla gäster upp; nu är det dags för brud och brudpar att göra entré!  

 

Brudfölje: Till brudföljet brukar brudnäbbar, tärnor bestman och marskalk ingå. Detta är de personer som ska stötta och följa brudparet under dagen och brukar bestå av goda vänner och syskon till brudparet. Ofta är dessa nyckelpersoner delaktiga under planeringen också. Under en kyrklig vigsel brukar brudparet och deras följe stå i ett bakre rum och vänta in att kyrkklockorna tystnat och brudmarschen ska börja. När musiken börjat är det vanligast att brudföljet gör entré först. Är det lika antal tärnor och marskalkar/bestmans så går de två och två. Väl framme, ställer de sig på varsin sida om altaret. Tärnor till vänster och bestmans/marskalkar till höger.

 

Brudöverlämning?

Förr var det vanligt att fadern förde fram bruden till altaret. Idag så är det minst lika vanligt att bruden själv går uppför altargången tillsammans med sin make och många tycker att det senare känns mer modernt då man kan se det som att bruden är en fri och självständig kvinna som bestämmer över sitt liv och själv valt sin make. Vid ringväxlingen är det enligt traditionen är det vanligtvis personen som är bestman som tar fram den ring eller de ringar som ska växlas, om inte ringbärare används.

 

Bordsplacering på bröllopsfesten: På en bröllopsfest känner ofta inte alla gästerna varandra och det blir trist om gästerna bara pratar med de redan känner så det kan vara en god idé att ägna bordsplaceringen en liten extra tanke. Mixen av nya och gamla bekantskaper och gemensamma nämnare är nyckeln!

 

Om man har en sittande middag så finns det enligt traditionen ett honnörsbord och i mitten av det sitter brudparet. Brudgummen ska då ha bruden till höger om honom. Till vänster sitter brudens mor som i sin tur har brudgummens far till bordet. Bruden har sin far till höger om sig som i sin tur har brudgummens mor till bordsdam. Regeln som sen följer är att ju närmare släkt, desto närmare brudparet. Fattas någon försöker man hitta smidiga lösningar och syskon, bonussyskon, bonusföräldrar och nya partners kan också placeras vid honnörsbordet.

 

Talordning: Enligt traditionen är brudskålen det första talet. Det sker när gästerna samlats på festen och brudparet kommer in och hurras på av gästerna. När gästerna satt sig till bords, fått något i glaset och mat på tallriken ska toastmastern eller toastmadamen ställa sig upp, introducera sig själv och sen lämna över ordet till den första talaren om ska hålla välkomsttalet. Traditionellt sett är det brudens far men talet kan såklart också hållas av annan förälder, nära släkting eller vän. Välkomsttalet kan med fördel avslutas med: skål och välkomna! Sen löper talen i given ordning när toastmastern finner lämpligt. Generella förhållningsregler är att hålla talen korta, helst under 3 minuter. Talaren ska alltid ställa sig upp och vända sig mot brudparet, talet ska kännas positivt och alla som lyssnar ska ha glädje av det; uppradning av livshändelser eller interna anekdoter som bara inblandade kan relatera till är inte att rekommendera. Nu för tiden är det också vanligt att brudparet väljer att hålla ett tal till varandra. Allra sist brukar eventuella telegram läsas upp och middagen avslutas med tacktal från toastmastern.

 

Bröllopstårta: Enligt traditionen ska bröllopstårtan servers ungefär en timma efter ordinarie dessert. Den första tårtbiten skärs då av brudparet tillsammans och därefter ska alla gäster ta varsin bit för att dela brudparets glädje.

 

Brudvals: Brudvalsen, som ju givetvis inte alls behöver vara en vals, är den första dansen brudparet dansar som nygifta. Brudparet ska då vara ensamma på dansgolvet, i alla fall en bra bit in i dansen. Välj en låt som betyder något för er som par! Dansen kan hållas stillsam och vacker eller så gör den till en riktig show med inövad koreografi och fantastiska moves som ni kan överraska gästerna med!

 

Kasta brudbuketten: Om bruden väljer att kasta sin brudbukett görs det med ryggen mot de kvinnliga ogifta gästerna. Seden säger att den som fångar buketten kommer bli gift inom ett år.

vett och etikett bröllop

Efter bröllopet

Tackkort: Som brudpar är det viktigt att inte glömma bort att tacka för gästernas deltagande och för presenterna! Tackkortet ska undertecknas av både brud och brudgum och det är alltid trevligast med ett handskrivet kort med en personlig hälsning

Läs Mer

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Hitta er bröllopsstil!

Bröllopskoordinator Nina Andersen ger sina bästa tips om hur ni hittar bröllopsstilen!

Detta har vi importerat från USA

Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Äktenskapslöften: Hur skriver man dem?

Det finns inget mer personligt, romantiskt och intimt än att skriva äktenskapslöften till varandra på bröllopsdagen.

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Vad har du i din brudväska?

Vilka saker ska man ha i brudväskan? Här är våra tips:

Anländ till festen med stil

Har ni en plan hur ni vill anlända till bröllopsfesten eller är ni i desperat behov av tips och idéer?…

Gift er först – festa senare!

Wed first – party later; gift er först – festa senare. Vad är fördelarna med ett sådant upplägg?

Inga bekymmer

På bröllopsdagen vill ni att allt ska bli perfekt. Men att gå omkring och oroa sig på den stora dagen…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Bröllopsbudget

Ladda ner vår mall för bröllopsbudget och få koll på dina bröllopskostnader!

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar…

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

20 romantiska vinterdejter för dig och din partner

Vi har listat 20 romantiska vinterdejter som kommer att ge er en underbar julhelg tillsammans.

Bästa bröllopsfoto 2023

Se de 50 bästa av nästan 10 000 bilder från fotografer runt om i hela världen.

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

9 romantiska julfilmer för två

Vi räknar ner dagarna till julafton och medans vi väntar kan du krypa under filten och titta på dessa 9…

Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop

Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.

Barn på bröllop

Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…

QUIZ: Vilket bröllopstema passar dig bäst?

Gör det här testet för att hitta det tema som passar din personlighet bäst.

Bröllopsbingo

Här kan du ladda ner ett bröllopsbingo att använda på festen!

9 Roliga aktiviteter medan gästerna väntar

Aktiviteter på bröllopet bidrar till social sammanhållning så att gästerna lär känna varandra bättre.

Förevigas i en annorlunda miljö!

Här tittar vi närmare på ämnet bröllopsfotografier tagna i annorlunda miljöer.

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Duo Bergh – Skapar magi med stråkmusik på bröllop

Att välja rätt musik till sitt bröllop är viktigt för att skapa den perfekta stämningen. En duo som vet exakt…

Trash the dress

Vår redaktör tog på sig en wakeboard och testade "trash the dress"-trenden. Se hur det gick här!

Vegansk bröllopsmeny

En vegansk meny är full av färg och fantasi. Vi ger dig 12 tips för en inspirerande bröllopsmeny från det…

Frieri på bioduken

Peter och Jenny var på bio för att fira ett projekt som blivit klart. Se vad som hände sen!

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Vad kostar en bröllopsklänning?

Vi reder ut det många av er undrar: Vad kostar egentligen en bröllopsklänning och hur mycket är det vanligt att…

Bröllop i Toscana!

Linda och Björn gifte sig i Toscana, och här presenterar vi bilderna från det vackra bröllopet!

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Judiska bröllop

Kanske är du bjuden på ett bröllop till någon som har en annan kulturell eller religiös bakgrund? I den här…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Boktipset – Kärlek utan tjafs

Boken Kärlek utan tjafs är en kompromisslös bok om relationer, med ett innehåll som verkligen berör på djupet.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Sociala medier och delning av bilder

Det här med sociala medier kan vara klurigt för bröllopsgästerna. Får man använda mobiler på festen? Får man lägga upp…

Dela dina bästa bröllopstips!

Vad var det som gjorde att ert bröllop blev sådär underbart magiskt? Nu vill vi ta reda på era bästa…

Vinterbröllop – allt du vill veta

Drömmer du om ett vinterbröllop i vitt med naturen i fokus? Här kommer allt du behöver veta om vinterbröllop i…

Vad gör en bröllopskoordinator?

Vi har tagit kontakt med bröllopskoordinatorn Linn Sunesson Heimdal som berättar om hur hon hjälper brudpar planera sina drömbröllop.

Bröllopstrender i pandemins fotspår

Vi på Bröllopsmagasinet har lagt örat mot rälsen och tittat närmare på 7 bröllopstrender som vuxit fram i pandemins fotspår.

Malin Vinblad, fotografen som fångar känslan

Vi har pratat med Malin Vinblad som håller till på Gotland, och fått tips på hur man ska tänka när…

Så väljer ni tema för ert bröllop

Ett tema gör att er stora dag känns mer komplett och mer personlig för er och era gäster så välj…

Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag.

Vill du gifta dig med mig?

Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

9 tips om hur ni bevarar kärleken

Oavsett om ni har varit tillsammans i ett eller 10 år behöver ni vårda er kärlek till varandra.

Bröllopsbåge

Vill du ha ett unikt och personligt bröllop? Bli man och hustru under en vacker och romantisk bröllopsbåge!

Drop in bröllop på Kalmar slott

Kalmar Slott har arrangerat bröllop sedan 1276 och har idag en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. På självaste Alla hjärtans dag…

Körschema för bröllopsdagen

Tänker ni att ni tar bröllopsdagen som den kommer utan några fasta tidpunkter? Tänk om! De bästa bröllop är planerade…

Vill du gifta dig med mig?

Ska du fria själv eller har du en nära vän som tänker fria? Visa då denna artikel och inspireras av…

21 tips inför bröllopsplaneringen

Att planera ett bröllop är roligt, men kan också vara stressigt. Här kommer 21 tips för när det är dags…

12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan

Det finns mycket att tänka på när man planerar en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan…

Så väljer ni destination för er bröllopsresa – 11 tips på vägen!

Planerar du bröllopsresa? Här får du 11 tips på hur du hittar det perfekta resmålet!

9 tips – så maxar ni bröllopsfesten!

Att planera bröllopsfesten är otroligt härligt - se till att ni gör bröllopsfesten oförglömlig för era gäster!

Gruppbilder på bröllopet? Här är den kompletta guiden!

I den här artikeln guidar vi dig till de bästa grupp- och mingelbilderna.

Dags att skriva önskelista

Hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna?

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Elopements – vad är det, egentligen?

Skippa ett stort bröllop och bara smita i väg för ett hemligt bröllop? Elopements som de så fint kallas har…

En burgerlig vigsel

Gifta dig på McDonalds i sann Las-vegas anda? Den 27 augusti öppnar McDonald´s i Nacka upp McDriven för Drive Thru-bröllop.

Så har pandemin ändrat hur vi firar bröllop

Även om vi önskar att pandemin aldrig ägt rumt finns det faktiskt några positiva påverkningar som pandemin haft.

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Invigning av Suite Lars Wallin

Vi blev inbjudna till den storslagna invigningen av Suite Lars Wallin på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg.

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Lars Wallin designar bröllopssvit i Göteborg

Lars Wallin ingått ett samarbete med Radisson Blu Scandinavia om att designa en helt unik bröllopssvit – och vi har…

Checklista för din bröllopsplanering

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…

Låt bröllopsplaneringen börja!

Bröllopsplaneringen är en spännande tid, men det är mycket att tänka på och komma i håg. Vi har sammanställt en…

Lyckad bröllopsmässa i Umeå!

Äntligen dags för bröllopsmässa igen och Bröllopsmässan i Umeå blev en succé!

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Ös på med blommor

Att bära en vacker brudbukett på sitt bröllop ser många som både en självklarhet och en fin tradition.