Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

vett och etikett bröllop

Nu för tiden umgås vi oftast på ett avslappnat sätt med varandra och tänker sällan på vett och etikett. Ett av väldigt få tillfällen är bröllop! Det brukar alltid dyka upp frågor när det planeras bröllop; var ska vilka gäster sitta, hur vet man vilken klädkod som gäller, vem ska tala när och hur gör vi med ringarna, bröllopstårtan och tackkorten? Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag. Sen är det ni själva som bestämmer hur ni gör såklart!

Text: Josephine Fredh  |   Foto: Adobestock.com

Före bröllopet

 

Förlovning: Förlovning kan innebära två saker; att man bestämt sig för att man hör ihop och vill spendera sitt liv tillsammans men inte planerar att gifta sig, eller att man förlovat sig och börjar planera sitt bröllop. Med tanke på vilken tidning du håller i din hand så tillhör du antagligen den senare gruppen! Tiden från förlovning till bröllop kan idag vara allt från ett par minuter till årtionden. Traditionsenligt brukar bröllopet infalla 1-1,5 år efter förlovningen.

 

Frieri: Förlovningen är ett löfte om att ni hör ihop och frieriet är själva frågan: ”Vill du gifta dig med mig?” I Sverige har vi en historia av att par först förlovar sig, väljer ut ringar gemensamt för att sedan fortsätta vara förlovade tills den ena parten friar. Idag kan både män och kvinnor fria och det har blivit vanligare att anamma den amerikanska seden att gå ner på knä och fria med en förlovningsring i stället för att först förlova sig. Förr var förlovningsringen ofta en slät ring men idag väljer många en alliansring eller enstensring, också kallad för solitärring.

 

Möhippa och svensexa: Svensexa och möhippa är brudparets vänners uppvaktning inför det kommande bröllopet. Ofta är det någon i den närmsta bekantskapskretsen, kanske brudtärnan eller brudgummens bestman, som anordnar möhippa och svensexan. Det ses som en sista chans att umgås innan bruden och brudgubben gifter sig men också ett sätt att fira det annalkande bröllopet. Bra att tänka på att alla som bjuds in till möhippan och svensexan också är inbjudna till bröllopet, om inte själva bröllopet är en ytterst liten och intim tillställning. Gör det till en personligt och anpassa alltid aktiviteterna efter huvudpersonen. Idag är det inte ovanligt att dessa tillställningar pågår i flera dagar och uppskattade aktiviteter inkluderar tex dans, drejning, inspelning i musikstudio, bergsklättring, besök på spa och middag på stan samt nattklubbsbesök. Kom ihåg att möhippan och svensexan gärna får innehålla element av överraskning med busiga inslag men aldrig förnedring; att behöva sälja kondomer på torget anses av dom flest inte vara så roligt när allt kommer omkring. Möhippan och svensexan ska vara ett fint minne! Tillställningen kan vara med anmälningsavgift för deltagare men den blivande bruden/brudgummen ska såklart inte betala någonting.

vett och etikett bröllop

Inbjudan

Man brukar säga att man ska försöka bjuda ungefär lika många från samma släkt och vänkrets om de skiljer sig åt men också här gör ni som ni känner för. Det är er dag, ni bestämmer. Traditionsenligt ska inbjudan skickas ut 6 veckor innan bröllopet men det är en relativt snäv tidsram så antingen kan man skicka ut inbjudan tidigare eller så når man gästerna på annat sätt innan; att skicka ut ett så kallat save the date till gästerna, gärna flera månader innan bröllopet, kan vara en bra idé.  

Inbjudan ska såklart innehålla plats, tid och datum men ge gärna mer information till gästerna som underlättar. Berätta vilken typ fest det är, om barn är välkomna, när man ska lämna svar på om man kan komma, vad man önskar sig eller var man kan hitta önskelista och vilken typ av klädsel som förväntas. Skriv gärna svar senast i stället för O.S.A. eller R.S.V.P. då det är lättare att förstå. Det kan vara väldigt bra att namnge en person (tex bestman eller brudtärna) som svarar på eventuella frågor.   

vett och etikett bröllop

Under bröllopet

 

Bröllopsceremoni: Som bröllopsgäst bör man vara på plats minst 15 minuter innan vigseln men räkna med att många gäster anländer 30 minuter innan utsatt tid. Vid en kyrklig vigsel ska enligt traditionen brudens familj och vänner sitta på vänster sida om altargången och brudgummens familj och vänner till höger. Närmsta familj sitter alltid längst fram. När vi pratar höger och vänster om altargången är det om man står med näsan mot altaret. När ingångsmusiken börjar ställer sig alla gäster upp; nu är det dags för brud och brudpar att göra entré!  

 

Brudfölje: Till brudföljet brukar brudnäbbar, tärnor bestman och marskalk ingå. Detta är de personer som ska stötta och följa brudparet under dagen och brukar bestå av goda vänner och syskon till brudparet. Ofta är dessa nyckelpersoner delaktiga under planeringen också. Under en kyrklig vigsel brukar brudparet och deras följe stå i ett bakre rum och vänta in att kyrkklockorna tystnat och brudmarschen ska börja. När musiken börjat är det vanligast att brudföljet gör entré först. Är det lika antal tärnor och marskalkar/bestmans så går de två och två. Väl framme, ställer de sig på varsin sida om altaret. Tärnor till vänster och bestmans/marskalkar till höger.

 

Brudöverlämning?

Förr var det vanligt att fadern förde fram bruden till altaret. Idag så är det minst lika vanligt att bruden själv går uppför altargången tillsammans med sin make och många tycker att det senare känns mer modernt då man kan se det som att bruden är en fri och självständig kvinna som bestämmer över sitt liv och själv valt sin make. Vid ringväxlingen är det enligt traditionen är det vanligtvis personen som är bestman som tar fram den ring eller de ringar som ska växlas, om inte ringbärare används.

 

Bordsplacering på bröllopsfesten: På en bröllopsfest känner ofta inte alla gästerna varandra och det blir trist om gästerna bara pratar med de redan känner så det kan vara en god idé att ägna bordsplaceringen en liten extra tanke. Mixen av nya och gamla bekantskaper och gemensamma nämnare är nyckeln!

 

Om man har en sittande middag så finns det enligt traditionen ett honnörsbord och i mitten av det sitter brudparet. Brudgummen ska då ha bruden till höger om honom. Till vänster sitter brudens mor som i sin tur har brudgummens far till bordet. Bruden har sin far till höger om sig som i sin tur har brudgummens mor till bordsdam. Regeln som sen följer är att ju närmare släkt, desto närmare brudparet. Fattas någon försöker man hitta smidiga lösningar och syskon, bonussyskon, bonusföräldrar och nya partners kan också placeras vid honnörsbordet.

 

Talordning: Enligt traditionen är brudskålen det första talet. Det sker när gästerna samlats på festen och brudparet kommer in och hurras på av gästerna. När gästerna satt sig till bords, fått något i glaset och mat på tallriken ska toastmastern eller toastmadamen ställa sig upp, introducera sig själv och sen lämna över ordet till den första talaren om ska hålla välkomsttalet. Traditionellt sett är det brudens far men talet kan såklart också hållas av annan förälder, nära släkting eller vän. Välkomsttalet kan med fördel avslutas med: skål och välkomna! Sen löper talen i given ordning när toastmastern finner lämpligt. Generella förhållningsregler är att hålla talen korta, helst under 3 minuter. Talaren ska alltid ställa sig upp och vända sig mot brudparet, talet ska kännas positivt och alla som lyssnar ska ha glädje av det; uppradning av livshändelser eller interna anekdoter som bara inblandade kan relatera till är inte att rekommendera. Nu för tiden är det också vanligt att brudparet väljer att hålla ett tal till varandra. Allra sist brukar eventuella telegram läsas upp och middagen avslutas med tacktal från toastmastern.

 

Bröllopstårta: Enligt traditionen ska bröllopstårtan servers ungefär en timma efter ordinarie dessert. Den första tårtbiten skärs då av brudparet tillsammans och därefter ska alla gäster ta varsin bit för att dela brudparets glädje.

 

Brudvals: Brudvalsen, som ju givetvis inte alls behöver vara en vals, är den första dansen brudparet dansar som nygifta. Brudparet ska då vara ensamma på dansgolvet, i alla fall en bra bit in i dansen. Välj en låt som betyder något för er som par! Dansen kan hållas stillsam och vacker eller så gör den till en riktig show med inövad koreografi och fantastiska moves som ni kan överraska gästerna med!

 

Kasta brudbuketten: Om bruden väljer att kasta sin brudbukett görs det med ryggen mot de kvinnliga ogifta gästerna. Seden säger att den som fångar buketten kommer bli gift inom ett år.

vett och etikett bröllop

Efter bröllopet

Tackkort: Som brudpar är det viktigt att inte glömma bort att tacka för gästernas deltagande och för presenterna! Tackkortet ska undertecknas av både brud och brudgum och det är alltid trevligast med ett handskrivet kort med en personlig hälsning

Läs Mer

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag.

Vill du gifta dig med mig?

Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.

20 romantiska vinterdejter för dig och din partner

Vi har listat 20 romantiska vinterdejter som kommer att ge er en underbar julhelg tillsammans.

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

9 tips om hur ni bevarar kärleken

Oavsett om ni har varit tillsammans i ett eller 10 år behöver ni vårda er kärlek till varandra.

Bröllopsbåge

Vill du ha ett unikt och personligt bröllop? Bli man och hustru under en vacker och romantisk bröllopsbåge!

9 romantiska julfilmer för två

Vi räknar ner dagarna till julafton och medans vi väntar kan du krypa under filten och titta på dessa 9…

Drop in bröllop på Kalmar slott

Kalmar Slott har arrangerat bröllop sedan 1276 och har idag en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. På självaste Alla hjärtans dag…

Körschema för bröllopsdagen

Tänker ni att ni tar bröllopsdagen som den kommer utan några fasta tidpunkter? Tänk om! De bästa bröllop är planerade…

Anländ till festen med stil

Har ni en plan hur ni vill anlända till bröllopsfesten eller är ni i desperat behov av tips och idéer?…

Vill du gifta dig med mig?

Ska du fria själv eller har du en nära vän som tänker fria? Visa då denna artikel och inspireras av…

Vårt bröllop

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

21 tips inför bröllopsplaneringen

Att planera ett bröllop är roligt, men kan också vara stressigt. Här kommer 21 tips för när det är dags…

Barn på bröllop

Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…

12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan

Det finns mycket att tänka på när man planerar en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan…

Så väljer ni destination för er bröllopsresa – 11 tips på vägen!

Planerar du bröllopsresa? Här får du 11 tips på hur du hittar det perfekta resmålet!

Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop

Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.

9 tips – så maxar ni bröllopsfesten!

Att planera bröllopsfesten är otroligt härligt - se till att ni gör bröllopsfesten oförglömlig för era gäster!

Gruppbilder på bröllopet? Här är den kompletta guiden!

I den här artikeln guidar vi dig till de bästa grupp- och mingelbilderna.

En kick-off för ett jämställt liv tillsammans

Att dela ansvar och bekräfta varandra är grunden för en lång och lycklig relation.

Dags att skriva önskelista

Hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna?

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Elopements – vad är det, egentligen?

Skippa ett stort bröllop och bara smita i väg för ett hemligt bröllop? Elopements som de så fint kallas har…

En burgerlig vigsel

Gifta dig på McDonalds i sann Las-vegas anda? Den 27 augusti öppnar McDonald´s i Nacka upp McDriven för Drive Thru-bröllop.

Så har pandemin ändrat hur vi firar bröllop

Även om vi önskar att pandemin aldrig ägt rumt finns det faktiskt några positiva påverkningar som pandemin haft.

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Invigning av Suite Lars Wallin

Vi blev inbjudna till den storslagna invigningen av Suite Lars Wallin på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg.

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Lars Wallin designar bröllopssvit i Göteborg

Lars Wallin ingått ett samarbete med Radisson Blu Scandinavia om att designa en helt unik bröllopssvit – och vi har…

Fira kärleken i Sigtuna

Sigtuna är som gjort för romantik. Här finns alla förutsättningar för att skapa en unik och minnesvärd upplevelse.

Drop-in-vigsel på Nääs Fabriker

Förlovade och spontana? På Nääs Fabriker anordnas drop-in-vigslar två gånger per år - först till kvarn är det som gäller!

Checklista för din bröllopsplanering

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…

Låt bröllopsplaneringen börja!

Bröllopsplaneringen är en spännande tid, men det är mycket att tänka på och komma i håg. Vi har sammanställt en…

Lyckad bröllopsmässa i Umeå!

Äntligen dags för bröllopsmässa igen och Bröllopsmässan i Umeå blev en succé!

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Ös på med blommor

Att bära en vacker brudbukett på sitt bröllop ser många som både en självklarhet och en fin tradition.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Bröllopsfotografering – 20 vanliga misstag

Tänk på följande innan du bokar fotograf eller det är dags för bröllopsfotografering.

Den ultimata checklistan EFTER bröllopet

Många brudpar glömmer bort viktiga uppgifter att göra efter bröllopet. Här har vi sammanställt en checklista för att underlätta för…

Indiskt bröllop i Sverige

Möt paret som lyckades genomföra ett magiskt 3-dagars bröllop med Indiskt tema i Sverige. Här får vi ta del av…

Drömbröllop mitt i veckan

Med tusentals bröllop framflyttade till detta år är det många lördagar framöver som nu blivit fullbokade. Vi har lösningen!

Bröllop och sociala medier

Sociala medier kan verkligen ha positiv effekt i samband med bröllopet. Dock önskar inte alla brudpar dela sin stora dag…

Efter Corona – så planerar vi bröllop

Corona ställde krav på nya innovativa lösningar och idéer för många – inte minst blivande brudpar som planerar bröllop.

Put a ring on it!

Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.

Fånga bröllopsdagen genom magiska bilder

Att få leverera de viktigaste bilderna i två personers liv är en stor ära för bröllopsfotografen Linnéa Broberg.

Skapa en unik och minnesvärd vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…

10 steg till att hitta rätt bröllopsfotograf

Följ dessa riktlinjer och finn den bröllopsfotograf som passar bäst till att föreviga er stora dag. Vi har listat alla…

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.

9 tips för en lyckad bröllopsdag

Många blivande brudar är nervösa inför bröllopet över att något ska gå fel under bröllopsdagen. I den här artikeln ger…

Skapa er bröllopsbudget

Det första stadiet i en bröllopsplanering är att skapa en bröllopsbudget.

Hur det känns att ställa in sitt drömbröllop

Emily hade sitt drömbröllop planerat på en strand i Thailand. När Coronavirusert plötsligt började spridas runtom i världen började alla…

Underhållning till bröllopsfesten

Trött på tipspromenad och liveband? Här kommer 7 unika tips på hur ni underhåller gästerna under bröllopsfesten.

Så får ni en lycklig relation

Elin Ribjer driver relationspodden ”Så kan det gå” och här tipsar hon oss om hur man får en lycklig och…

Så hittar ni rätt bröllopsfotograf till er stora dag

Bröllopsbilderna är något som ni kommer ha kvar i all evighet och som hjälper er minnas er fantastiska bröllopsdag. Här…

Bröllop – med eller utan barn?

Visst finns det en hel del att tänka på och förbereda om ni bestämmer er för ett bröllop med barn.…

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Saknas: Brudslöja, smoking och vigselring

En brudslöja, en smoking och en vigselring är exempel på några saker som anmälts saknade av resenärer efter resor med…

Vintips – Lyxiga härliga bubblor

Vi är mer kunniga och nyfikna på bubblande vin än någonsin förr. Effekten blir att det lanseras fler mousserande viner…

Dags att skriva önskelista

Att skriva önskelista för bröllopsgåvorna idag medför ett ganska brett val. Här kan man önska sig allt från husgeråd till…

Gåvor till ditt brudfölje

Såväl tärnor som marskalkar engagerar sig och lägger (förhoppningsvis) ned mycket tid och energi åt att ert bröllop ska bli…

Stor planeringsguide för blivande brudpar

Att planera ett bröllop kräver att ni båda håller tungan rätt i munnen och lär er att prioritera rätt saker,…

Social Media Wedding

Vill du ta ditt bröllop online, men vet inte hur? Vi har kikat närmare på hur det fungerar att tillgängliggöra…

Att skapa drömmar

Låt en professionell bröllopskoordinator hjälpa er att skapa ert drömbröllop!

Var framgångsrik som bröllopsplanerare

Jobbet som bröllopsplanerare blir mer och mer attraktivt. Fler och fler blivande par skulle helst vilja få råd och åtföljas…

Gåvor till brudparet

Förslag på underbara gåvor till brudparet. Kanske du hittar den perfekta presenten till paret som har allt?

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Bröllopspresent – önskelista

Inget brudpar vill ha fem brödrostar i bröllopspresent och ingen gäst vill komma med samma present som någon annan. Men…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniels bröllop

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

SystrarnasPolen guidar dig till en lyckad Polenupplevelse

Allt fler väljer Polen för att anordna möhippa/svensexa. Här finns någonting som passar alla smaker och plånböcker. Eller varför inte…

Äktenskapsförord – en svår fråga?

När man går i giftastankar kan det kännas långt borta att ens nämna ordet äktenskapsförord. Men det kan vara ett…

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Roberts bröllop

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Bröllopsdagar

Bröllopsdagar firar vi för att påminna oss om varför vi gifter oss. En dag att speciellt ägna åt varandra och…

Så undviker du att bli en Bridezilla

Vi känner alla till Bridezillabruden som får en ångestattack när hon inte har full koll på alla detaljer. Gå inte…

Fixa möhippan

Har uppgiften att ordna en möhippa för den blivande bruden hamnat på ditt bord? Känner du dig stressad över uppgiften?…

10 saker varje brud borde ha

Dessa tio saker är A och O i bröllopsplaneringen.

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort, och det totala värdet för bröllopsgåvorna vid ett bröllop med 80 gäster…

Så mycket kostar ett drömbröllop

Kolla in denna artikeln om kostnad för bröllop. Här kan du läsa om hur mycket ditt drömbröllop skulle kosta.

Mousserande vin – smakfulla bubblor

Idag finns det en uppsjö av mousserande viner, men vilken sort ska ni som brudpar bjuda på? Vi på Bröllopsmagasinet…

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

Låna pengar till bröllop? – Detta ska du tänka på!

Ett bröllop - oavsett hur stort eller litet man gör det - är troligtvis den mest påkostade fest man kommer…

Trender inom trycksaker och dekorationer

För gästerna börjar bröllopet redan med inbjudningskortet och det är inbjudan som sätter stämningen på resten av bröllopet och skapar…

Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Sargéus Bröllopskoordinator

Sargéus Bröllopskoordinator bildades 2015 och har sedan dess koordinerat bröllop runt om i Sverige. Cecilia Sargéus, grundare av företaget och…

9 tecken på att du träffat ditt livs kärlek

Inget test kan avgöra om ni är rätt för varandra. Men dessa tecken är en byggsten i vad som utmärker…

Schema för Bröllopsdagen

När ni planerar ert bröllop kan det vara bra att ha ett körschema för bröllopsdagen att utgå från. Här är…

Bröllopsmeny från hela världen

Varför inte testa något nytt till repetionsmiddagen eller bröllopsfesten? Vi på Bröllopsmagasinet har listat små rätter från världens alla hörn…

Tjusningen med vinterbröllop

Vinterbröllop med glögg istället för champagne som välkomstdrink? Ja tack. Nu växer trenden att gifta sig under de kalla vintermånaderna.…

Bordsdukning för ditt bröllop

I dag är det vanligast med flera små, runda bord vid bröllopsmiddagen. Men det är inte säkert att det som…

Långt äktenskap

Äktenskapet som varar livet ut... äntligen har du hittat den partner som du alltid drömt om. Snart går er bröllopsdag…

Brudgummens bästa och värsta ögonblick!

Alla har vi våra stunder under bröllopsplaneringen och på bröllopsdagen. Här får ni några brudgummars erfarenheter av det bästa och…

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel behöver inte innebära ett enklare bröllop. Nej, det kan innehålla precis samma storslagna fest som ett kyrkobröllop.…

Bröllopstårtan

Bröllopstårtan känns för de flesta som ett självklart inslag på bröllopsfesten. Men det finns alternativ, eller kanske snarare komplement. Bröllopstårtan…

Gör er vigselceremoni magisk!

Drömmer ni om en personlig vigselceremoni som gärna får innehålla både nyskapande och traditionella inslag? Våga, tänk inte så mycket…

Bröllopsfotografering – säkra era bilder

Bröllopsbilderna förevigar er stora dag så välj er bröllopsfotograf med omsorg. Lägg fokus på fotografens stil och på personkemin er…