Vigselringen – ett fantastiskt hantverk

Att välja vigselring är ett glädjefyllt, om än ett väldigt viktigt beslut. En vigselring bär ni under hela livet och därför läggs extra fokus på hållbar design och skickligt hantverk. Vi på Bröllopsmagasinet intervjuade Jonas på Juvelia för att se hur deras process går till när en vigselring tillverkas.

Text: Anna Storm  Foto: Juvelia

Att Juvelia ligger i framkant när det kommer till att designa och tillverka vigselringar hör jag redan under den första minuten jag pratar med Jonas. Han är såväl stolt som exalterad när han berättar om hur tillverkningsprocessen går till och att Juvelias verkstad är toppmodern. Här blandar de traditionellt hantverk med CAD-teknik, vax-printer och/samt eget gjuteri. Låter det invecklat? Låt mig förklara.

 

Den stora dagen är bestämd och framför er har ni en rad härliga beslut att fatta. Ett av de första och viktigaste besluten innefattar valet av vigselring och det är nu dags för er att besöka en guldsmed. Inne på Juvelias butik (Nybrogatan 35, Stockholm reds. anm.) arbetar skicklig personal för att göra ert beslut såväl glädjefullt som tryggt. Personalen inne i butiken är formgivare och experter inom CAD-ritning och efter en konsultation tillsammans med er börjar de skissa på era ringar.

 

Modellerna byggs upp i ett avancerat CAD-program och med datorns knivskarpa teknik och formgivarnas kunskap blir ringarna exakt som ni tänkt er, ända ner på detaljnivå. Efter att ritningen är gjord skickas ritningen till en 3D-skrivare där skrivaren bygger en vaxmodell av ringarna i exakt skala. Redan här får ni möjlighet att se hur ringen kommer att se ut och önskas det göras ändringar är detta mycket enkelt.

– Genom att använda oss av 3D-skrivare sparar vi mycket tid och kunden har möjlighet att göra justeringar innan modellen skickas vidare till guldsmeden förklarar Jonas.

 

Efter att den exakta modellen av ringen är bestämd skickas vaxmodellen till guldsmeden som påbörjar sitt arbete med att framställa ringen i samråd med juvelfattaren. Efter polering, gravering och kontroll av ringen lämnas den över till det blivande brudparet. Då det är väldigt populärt idag att brudparet själva väljer en design på vigselringarna är detta tillvägagångssätt både effektivt och smidigt förklarar Jonas.

– Här kan brudparet gå från idé till färdig produkt och med hjälp av den teknik vi använder oss av blir resultatet hundraprocentigt.

 

Jonas berättar också att de lagrar de flesta CAD-ritningarna digitalt. På så sätt är det möjligt, om ni råkar tappa bort en ring, att tillverka en exakt likadan.

 

 

Är du nyfiken på att veta mer om processen? Se denna filmen från Juvelias produktion:


Håll koll på oss