Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i ett smycke eller i din hårdekoration. Många önskar sig örhängen eller ett hänge med sin månadsten som morgongåva, eller kanske tycker du så mycket om din månadssten att du vill ha den i dina bröllopssmycken?

Text: Kristina Rydälv Kåreby

Foto: Shutterstock.com

Vad är en månadssten?

Din månadssten är den sten som tillhör den månad som du är född i, men vid bröllop kan du kanske känna att det är den stenen som hör till den månad ni gifter er i som blir er gemensamma speciella sten, en tursten. Om du inte är så förtjust i just din sten, men kanske ändå vill utnyttja dess energier, kanske du smyger ner en sten i din partners kavajficka och syr in din egen i klänningssömmen. Det finns många ställen i din bröllopsutstyrsel där du kan låta din sten ingå.

Månadernas namn och deras unika stenar

De olika månaderna har fått sina namn efter olika gudar och gudinnor, eller viktiga ord från olika religioner. Ordet månad kommer från måne, och det heter så eftersom de nordiska vikingarna räknade tiden efter månens gång. Här anges den traditionella månadssten, men också en alternativ halvädelsten med samma egenskaper.

Januari
Januaris månadssten är granaten eller rosenkvartsen. Dessa står för uthållighet och sanning. Böhmiska granater i smycken är pyroper, med djupt röd färg. Granaten för oss närmare moder jord och vår urkraft. Den stimulerar vår livskraft och sexualitet. Granaten ger oss kontakt med den gudomliga urkraften inom varje människa och ger oss lust, styrka och mod att uttrycka vår fullkomlighet. Den främjar framgång och identitetskänslan.

Februari
Februaris månadssten är ametist eller onyx, vilka står för uppriktighet. Ametisten är lila, och den mest efterfrågade av kvartserna. Den förekommer i håligheter i berget, och kan bi mycket stor. De bästa fyndigheterna finns i Brasilien. Ametisten renar, lugnar och skyddar mot dåliga eller negativa energier. Den ger även andlig kraft och förmedlar äktenskaplig lycka. Ametisten ger klarhet både i drömmar, när stora beslut ska fattas och den motverkar mardrömmar.

Mars
Månadsstenen i mars är akvamarin eller röd jaspis, vilka står för mod. Namnet kommer från latin och betyder havsvatten. Akvamarinens färg är ”havsvattenblå” men mörkare blå är mest efterfrågad. De bästa fyndigheterna finns i Brasilien. Röd jaspis hör till kvartsgruppen och är opak, d.v.s. inte genomskinlig. Fyndigheter finns över hela jorden, och den förekommer som sprickfyllnad eller klumpar. Den benämns olika i handeln beroende på färg och mönster, t.ex. landskaps-jaspis. Den är rogivande och skapar lättsamt sinnelag, munterhet och mod. Jaspis sägs bryta ner självdestruktiva barriärer. Den representerar det logiska, överskådliga och handgripliga.

 
diamanter

April
Diamanten eller bergskristallen med oskuld och ljus är aprils månadsten. Bergskristallen är färglös, och den vanligaste varianten av kvarts. Namnet kommer från det grekiska ordet krystallos som betyder is. Man trodde förr att bergkristall var för alltid fruset vatten. Finns över hela världen, men de viktigaste fyndigheterna finns i Brasilien. Bergskristallen förekommer ofta i form av vackra kristallprismor. Den skapar energi och öppnar upp för det goda och positiva i tillvaron. Den stimulerar vår intuitiva förmåga och skapar balans mellan yin och yang.

Maj
Smaragden eller krysopasen är majs månadssten, och dessa står för lycka och framgång i kärlek. Krysopasen har en äppelgrön färg och är den värdefullaste av kalcedonerna (kryptokristallin kvarts). De finaste kvaliteterna kommer från Queensland i Australien. Den balanserar emotionella och mentala energier. Den kan hjälpa oss uppmärksamma skillnaden på våra äkta känslor och våra programmerade emotioner.

Juni
Junis månadssten är pärlan eller månstenen. Dessa står helt enkelt för skönhet. Månstenen hör till gruppen fältspat. Den är färglös eller gul, med ett blåaktigt vitt skimmer som liknar månens sken. Skimret i stenen orsakas av ljusreflexion från den inre strukturen. De viktigaste fyndigheterna finns på Sri Lanka. Stenarnas energier utstrålar att allt är möjligt, du lär dig att nå ut över din egen förmåga, att bli mer komplett som människa och därmed nöjd.

Juli
Julis sten är rubin eller karneol. Dessa stenar har egenskaper i kärlek och kyskhet. Stärker familjesammanhållningen och skyddar mot olyckor, ger uthållighet, entusiasm, glädje över det som existerar, samt förmåga att komma bort från självförnekande.

Augusti
Augustis månadssten är peridon eller aventurin, vilkas egenskap är glädje. Peridot är olivgrön, därav mineralnamnet olivin. Stenar av ädelstenskvalitet kallas peridot. Viktigaste fyndigheterna finns på vulkanön Zebirget i Röda Havet.  Aventurin är en grön kvarts med ett metalliskt skimmer. Skimret orsakas av ljusreflexion från inneslutningar av små kristaller i stenen. Fyndigheter finns i Brasilien, Indien och Ryssland. Dessa stenar främjar objektiv handling och ger bättre kontroll över känslor och passioner, samt skapar andlig inspiration och gör det möjligt för oss att se saker i större perspektiv.

Smaragden är Majs månadssten

September
Septmebers månadssten är safiren eller lapis lazuli. Lapis lazuli är en populär smyckesten som består av flera mineraler, bl.a. blå lazurit, vit kalcit och mässingsgul pyrit. Den finaste kvaliteten kommer från Afghanistan. Dess rena, klara och blå färg har egenskaper som tillgivenhet och kärlek. Safiren är den klaraste blå stenen av alla ädelstenar. Den symboliserar vår förmåga att fokusera och se sammanhangen i tillvaron. Den lyfter på slöjan för drömmar och visioner och ger dig möjlighet att kontakta ditt inre jag.

Oktober
Opalen och den rosa turmalinen är oktobers månadsstenar. Dessa har en mosaikliknande färgskala, och ger ifrån sig hopp. De öppnar för insikt och acceptans och ger en känsla av att inget sker av en tillfällighet och att vi tar till oss det vi har användning för. Båda stenarna har en förstärkande inverkan på det bastillstånd vi befinner oss i.

November
Topasen eller tigeröga har egenskaper som trohet. Topasen är gul, rödbrun, blå, rosa eller färglös. Gul topas är vanligast men det är en sällsynt sten, topas av fin kvalitet är mycket dyrbar. Bästa fyndigheterna i Brasilien och Ryssland.  Tigeröga är en typ av kvarts med en speciell fiberstruktur som ger stenen dess karakteristiska utseende när den slipas. De viktigaste fyndigheterna finns i Sydafrika. Tigeröga ger skarpsinne, överblick och en klar tankegång. Den hjälper dig att inse och förstå dina egna fel. Den skyddar från faror som kommer utifrån och ger dig mod att fortsätta, fastän det just då kan se mycket dystert ut.

December
Månadsstenen i december är turkosen, den blå topasen eller lapis lazuli. Dessa stenar ger oss känslan av samhörighet och kärlek samt lär oss att bli självsäkra. Samtliga är bra meditationsstenar. Fred, harmoni och skönhet uppstår inom oss när vi har kontakt med turkosens energi.

Läs Mer

Förlovning, förlovningsring och vigselring

Vilken ring ska enligt tradition kosta mest pengar? Är en förlovning och ett frieri samma sak? Och när i tid…

Tidlösa trenden: Begagnade kvalitetsklockor

Ett ur på handleden säkerställer inte bara att du håller tiden i stil, en snygg klocka skvallrar också om vem…

Smyckestrender – Vad bör du tänka på?

Fredrik Gewers, VD på Gemma AB om vigsel-och förlovningsringar, trender och vad som är bra att tänka på innan man…

Inspiration: Smycken från Gunnar Fahlström

Längtar du efter ett personligt smycke? Välkommen på ett personligt möte.

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Gravering: ett dolt kärleksmeddelande i ringen

Att ha sin vigselring graverad med ett dolt meddelande är det ultimata sättet att personalisera din redan unika ring.

Klassisk diamant eller en himmelsblå safir?

Klassisk diamant eller himmelsblå safir? Vad ska man välja för ädelsten i sin vigselring?

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Med historien i ryggen och blicken mot framtiden

Sedan starten 1955 har den smått ikoniska Hellströms Guld på Östermalm etablerat sig som en av Stockholms främsta guldsmedsateljéer och…

Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i…

Modernt, elegant, bestående

Med dessa ledord presenterar Berggrens juveler några av sina favoriter.

Brudkronor, bröllop och hårsmycken

Brudkronor är kanske det vi först kommer att tänka på när vi talar om bröllop och hårsmycken, men genom historien…

Gammalt smycke blir nytt

Det är inne att ta vara på originaldesign, och anpassa gamla kläder och smycken till dagens mode genom att ändra,…

Diamantens alla ansikten

Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande…

Vackra smycken

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Förlovning, förlovningsring och vigselring

Vilken ring ska enligt tradition kosta mest pengar? Är en förlovning och ett frieri samma sak? Och när i tid…

Läs mer

Tidlösa trenden: Begagnade kvalitetsklockor

Ett ur på handleden säkerställer inte bara att du håller tiden i stil, en snygg klocka skvallrar också om vem…

Läs mer

Smyckestrender – Vad bör du tänka på?

Fredrik Gewers, VD på Gemma AB om vigsel-och förlovningsringar, trender och vad som är bra att tänka på innan man…

Läs mer

Inspiration: Smycken från Gunnar Fahlström

Längtar du efter ett personligt smycke? Välkommen på ett personligt möte.

Läs mer

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Läs mer

Gravering: ett dolt kärleksmeddelande i ringen

Att ha sin vigselring graverad med ett dolt meddelande är det ultimata sättet att personalisera din redan unika ring.

Läs mer

Klassisk diamant eller en himmelsblå safir?

Klassisk diamant eller himmelsblå safir? Vad ska man välja för ädelsten i sin vigselring?

Läs mer

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Läs mer

Med historien i ryggen och blicken mot framtiden

Sedan starten 1955 har den smått ikoniska Hellströms Guld på Östermalm etablerat sig som en av Stockholms främsta guldsmedsateljéer och…

Läs mer

Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i…

Läs mer