Så mycket kostar ett drömbröllop

Kolla in denna artikeln om kostnad för bröllop. Här kan du läsa om hur mycket ditt drömbröllop skulle kosta.

Text: Hi Roy AB Foto: Shutterstock

Så mycket kostar ett drömbröllop

Så mycket kostar ett drömbröllop

Är ni precis förlovade? Grattis! När ruset från denna händelse lagt sig så är det börja planera bröllopet. Låt inte budgeten hämma er utan ta tag i er bröllopsbudget och se till så att ni får en oförglömlig bröllopsdag.

Funderar du på ett större bröllop med fler än 100 gäster?

I en perfekt värld så skulle alla bröllopsbudgetar vara obegränsade. Men så är oftast inte fallet. Så därför måste man göra en budget inför bröllopet och räkna ut vad det kommer att kosta och hur mycket pengar man har att tillgå kontant eller via ett lån. För ett bröllop med 100 gäster får man räkna med att lägga ut mellan 40.000 SEK till 90.000 SEK. Detta är ett estimat för vad det kan kosta att beställa mat, hyra service personal, köpa alkohol och hyra lokal till ett bröllop av denna storlek.

Kostnad för bröllopsfotograf

Vad vore ett bröllop utan bröllopsfotografering? Att fira ett bröllop är självklart något man vill föreviga och bröllopsfotografering är såklart en stor del av detta. Frågan är då hur mycket man bör lägga på bröllopsfotografering. Om man vill ha med sig en bröllopsfotograf på hela bröllopet som tar bilder på vigseln, bröllopsmottagningen och porträttbilder så får man räkna med en kostnad runt 7000 tusen kronor i snitt, beroende på vem man anlitar. Om man däremot nöjer sig att enbart ta porträttbilder med en professionell fotograf så kan man komma undan med ett par tusenlappar.

Kostnad för bröllopspresent

Det kan ofta vara svårt att veta hur mycket som är rimligt att lägga på en bröllopspresent. Runt 500 kronor är en standard och en rimlig summa för gäster med skaplig ekonomi. Men faktorer som hur nära man står brudparet spelar också in förstås, eller de gäster som inte har råd till exklusiva presenter kan lägga en mindre summa. Det är inte ovanligt att brudparet önskar sig pengar till bröllopsresan eller andra investeringar. Oavsett vad för sorts present man bestämmer sig för att ge brudparet så får man utgå från sina personliga tillgångar.

Kostnad för blommor till bröllop

Ett måste när man gifter sig är brudbuketten och för många är även blommorna en av de viktigaste delarna i ett bröllop. Eftersom det kommer bli ett minne för livet är blomarrangemanget något som man verkligen behöver tänka igenom. Dessutom kan det vara svårt för floristen att få tag på alla blommor om de inte får god tid på sig att hinna beställa dem i tid. Man kanske också vill ha blomsterarrangemang till festen, tärnan och brudnäbben. Kostnaden för en brudbukett brukar ligga mellan 1500 till 2000 kronor. Måga väljer att finansiera blommorna är genom att låna pengar till blomsterarrangemanget.

Kostnad för att hyra buss till bröllop

Om det behövs busstransport från vigseln till bröllopsmottagen så kan det vara ett bra alternativ att hyra en buss. Det är speciellt ett bra alternativ om man planerar att servera alkohol på festen. Då kan alla gästerna slappna av och få möjlighet att dricka om de har lust. En busstransport för ca 80 personer kostar mellan 2500 SEK och 5000 SEK beroende på hur lång transportsträckan är. Ett tips är att ringa runt till olika bolag i närheten och fråga hur mycket de tar. Ofta är de mindre bolagen billigare än de större.

Kostnad för catering till bröllop

Det kan vara svårt att få fram en exakt summa för catering till ett bröllop eftersom det kan variera så mycket beroende på val av meny. Prislappen kan ligga mellan allt från 200 SEK till 500 SEK per person, dessutom kan ni behöva att lägga till ytterligare en kostnad för bestick och tallrikar samt serveringspersonal. Ett tips för att hålla nere kostnaderna är att göra så mycket som möjligt själva. Men samtidigt kan det vara skönt att lägga ut en del av festfixandet till andra. Återigen kan det vara en bra idé att ringa runt till olika företag för att ta reda på vad det kostar hos olika leverantörer så att man kan fatta ett beslut baserat på all tillgänglig information.

Kostnad för kronprinsessans bröllop

Prinsessan Viktorias och Prins Daniels bröllop var desto mer påkostat än vad de flesta har råd till. De hade bl.a. 600 gäster bjudna till en fest som beräknades kosta circa 20 miljoner kronor. Inför bröllopet begärde kungahuset att apanaget skulle höjas med 8 miljoner kronor. Kungen pungade själv ut 10 miljoner ur egen ficka till bröllopet. Det beräknades att kostnaden per gäst var ungefär 33.000 kronor för bröllopet. Detta var dock ett bröllop som skapar mycket PR för Sverige och mervärde för Sverige som varumärke. Och vad vore väl ett prinsessbröllop utan lyx och glans?

Kostnad för bröllop på Mallorca

Att gifta sig utomlands är ett allt mer populärt alternativ till att gifta sig i Sverige. T.ex. kan man gifta sig på soliga medelhavsön Mallorca utanför Spaniens kust. Ett tips är att skaffa sig en koordinator på plats som hjälper en med att planera bröllopet. Svenska Kyrkan finns också på Mallorca och kan rekommendera pålitliga koordinatorer åt en. Skall man gifta sig på Mallorca får man räkna med att det kostar mellan 1000 till 1500 kronor per gäst beroende på vilket typ av brollop man planerar. Här får man också ha hotelpriser och resekostnader i åtanke.

Låna pengar till bröllop

Ett sätt att finansiera sitt bröllop på är att låna pengar. Det vanligaste sättet att finansiera sitt bröllop med lånade pengar är att gå till sin bank och ansöka om ett privatlån. Ett annat alternativ kan vara att söka upp långivare och kreditbolag och ansöka om lån till sitt bröllop via den vägen.

Så mycket kostar ett drömbröllop
Så mycket kostar ett drömbröllop

LÄS MER:

Bröllopsförord och gemesam ekonomi - Foto: Hannah Busing / Unsplash

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

önskelista_bröllop

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Bröllopsbudget - foto Adobestock

Bröllopsbudget

Ladda ner vår mall för bröllopsbudget och få koll på dina bröllopskostnader!

Inge Heimensen - Dreamwear

Vad kostar en bröllopsklänning?

Vi reder ut det många av er undrar: Vad kostar egentligen en bröllopsklänning och hur mycket är det vanligt att…

förnya löften

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Skapa en unik och minnesvärd vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…

Skapa er bröllopsbudget

Skapa er bröllopsbudget

Det första stadiet i en bröllopsplanering är att skapa en bröllopsbudget.

Äktenskapsförord – en svår fråga?

När man går i giftastankar kan det kännas långt borta att ens nämna ordet äktenskapsförord. Men det kan vara ett…

Låna pengar till bröllop? – Detta ska du tänka på!

Ett bröllop – oavsett hur stort eller litet man gör det – är troligtvis den mest påkostade fest man kommer…

Gör er vigselceremoni magisk!

Drömmer ni om en personlig vigselceremoni som gärna får innehålla både nyskapande och traditionella inslag? Våga, tänk inte så mycket…

Samkönade bröllop.

Samkönade äktenskap blir allt vanligare, men fortfarande finns det en del frågetecken kring detta. I denna artikel reder vi ut…