Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Personer som får ett speciellt ansvar och uppgift under er bröllopsdag. Men vilka är dessa personer? Och vad är deras uppgifter? 

Text: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

 

Planera och kommunicera

När ni planerar er bröllopsdag är det viktigt att ni tar hjälp av personer som ni litar på och som passar för respektive åtagande. Välj personer som ni vet kommer att ta uppdraget på allvar och se på det som en ära. För det är precis vad det är.

Det finns fler hedersfulla roller som ska tillsättas. Traditionellt sett innebär de olika uppdragen vissa praktiska saker, men det är viktigt att ni som brudpar gör tydligt för de utvalda personerna vad ni förväntar er av dem och vad deras uppdrag och roll går ut på.

Tärna

Att välja sin tärna ska vara brudens val och du ska välja den du själv vill, inte den som eventuellt förväntas, eller som själv förväntar sig att bli vald. Din tärna ska vara någon som du själv vill ha och som du känner dig trygg, bekväm och avslappnad tillsammans med. Någon som får dig att le och som kan plocka ner dig på jorden igen ifall det behövs. Så har det inte alltid varit. Enligt traditonen ska tärnan vara ogift, men detta är inget du behöver fundera över numera.

Det viktigaste är att din tärna är en person som kan stötta dig på din bröllopsdag och som kanske även kan stå vid din sida under förberedelserna och bröllopsplaneringen, både på ut- och insidan. En vän du kan ta med dig in i provhytten när du ska välja din bröllopsklänning, en vän som du kan räkna med. Givetvis kan du välja mer är en tärna om du vill det. Fördela då uppdragen dem emellan så känner både du och de sig trygga med vad som förväntas av dem.

Din tärna ska fungera som ditt extra öga och öra. Hon ska lyssna på dig och ge dig råd. Hon ska stötta dig och uppmuntra dig. Men tänk på att hon också har ett liv och att det är du och inte hon som ska gifta sig. Bestäm tidpunkter för när ni ska planera så hon verkligen känner att hon kan vara din tärna fullt ut samtidigt som hon inte känner att du dränker henne i dina bröllopstankar.

Det här är vanligt att din tärna gör på bröllopet:
• Hjälper dig att hitta rätt klänning.
• Deltar i bröllopsplaneringen och är ett smakråd.
• Planera möhippan.
• Följer med dig till frisören på bröllopsdagen.
• Hjälper dig att klä på dig och hjälper till med slöjan mm.
• Ser till att du kommer i tid till vigseln.
• Ser till att du får mat och dryck under dagen.
• Har en förstahjälpen väska med bra saker som, sax, plåster, nål och tråd, servetter och kanske    huvudvärkstabletter, saker för det oförutsedda.
• Gå efter, eller före, dig och din blivande man in i kyrkan, samt evt. rätta till ditt släp vid      altaret.
• Ev. hålla din bukett under ringbytet.
• Hålla tal under bröllopsfesten.
• Hjälpa till att få hem bröllopspresenterna efter festen.

De här punkterna är bara lite av vad en tärnas roll kan innebära. Det viktigaste är att du berättar vad du förväntar dig och vad du vill att din tärna hjälper dig med både under planeringen och själva bröllopsdagen. Prata om detta redan när du tillfrågar din tärna första gången, så hon redan då vet vad du förväntar dig av henne och därmed säger ja till något hon vet vad det innebär.

Tänk på

I den här artikeln har vi bara lyft fram hur ni kan fördela de olika uppgifterna, inte hur ni ska fördela dem. Det är helt upp till er som brudpar att fördela uppgifter och ansvar till era nära och kära. Tänk också på att ni har möjlighet att anlita en bröllopskoordinator som hjälper till att hålla i trådarna.

Bestman

Du som brudgum ska utse en speciell person, en bestman som ska stå vid din sida och stötta dig inför och under bröllopet. Han ska också vara den som anordnar svensexan och vara dina extra ögon och ge råd och uppmuntran till dig. Han ska vara med dig när du gör dig iordning på bröllopsdagen. Det är även bra om bestman också har med sig lite ”bra ha saker” på bröllopsdagen, som säkerhetsnålar, plåster, huvudvärkstabletter och näsdukar. Förr var det ofta brudgummens bror som utsågs till bestman, men numera väljer oftast brudgummen en god vän. Det är viktigt att du väljer en bestman du kan lita på och känna dig trygg med. En som du vet kommer att ta uppdraget på allvar och som kommer bli hedrad över det. Det är också viktigt att ni kommer överens om och bestämmer exakt vad du förväntar dig av din bestman och vad han har för uppdrag inför och under bröllopet.

Det här är vanligt att din bestman gör på bröllopet:

Anordna svensexan.

Hålla tal på bröllopsmiddagen.

Hjälpa dig att klä dig.

Se till att du får i dig mat och dryck.

Ansvara för vigselringarna.

Se till att du kommer i tid till vigseln.

Har en förstahjälpen väska med bra saker som, sax, plåster, nål och tråd, servetter och kanske huvudvärkstabletter, saker för det oförutsedda helt enkelt.

Gå tillsammans med tärnan efter, eller före dig och din blivande hustru in i kyrkan.

Hjälpa till att få hem bröllopspresenterna.

Toastmastern

Att välja rätt toastmaster är viktigt! Det är toastmastern som håller i dirigentpinnen på ert bröllop. Det är han, eller hon, som styr agendan. Toastmastern skålar för er, håller i talen, läser upp eventuella telegram och ser till att programmet fortlöper enligt planerat under bröllopsfesten. När ni väljer den här nyckelpersonen ska ni välja någon som är duktig på och inte rädd för att tala inför andra, är stresstålig och har lätt för att organisera.

Det här är vanligt att er toastmaster gör på bröllopet:

Hålla ett öga på klockan och se till att allt flyter på under bröllopsmiddagen och bröllopsfesten

Utlysa skål för brudparet

Hålla koll på listan över talare, samt presentera dessa

Se till att serveringspersonalen gör sitt jobb under middagen

Hålla i eventuell allsång, lekar och underhållning

Hjälpa er att underhålla gästerna utan att ta uppmärksamheten från er

Mor och far

Vilken roll ni vill att era föräldrar tar i ert bröllop är helt upp till er och er situation. Ni kan låta era föräldrar vara väldigt delaktiga och hjälp till med mycket, eller låta dem komma till er stora dag som speciella gäster. Men det finns ändå lite traditionella saker era föräldrar kan göra på bröllopet. Ni som brudpar bestämmer vem ni vill ge de olika hedersuppdragen till. Era föräldrar kan agera som värdar och bjuda in till bröllopet (oftast brudens föräldrar) eller ni kan stå för värdskapet men lämna över visst ansvar till dem. Enligt tradition ska brudens far hålla i det första talet, välkomsttalet, men detta kan även överlåtas till er toastmaster. Även de andra föräldrarna kan hålla tal om de önskar. Prata med era föräldrar om vilken roll ni önskar att de har på ert bröllop och vilket ansvar de önskar ta.