Den kompletta guiden till dig som Toastmaster/Toastmadame

Din bästa vän, syster/bror, kollega ska gifta sig och du har fått i uppgift att vara toastmaster/toastmadame. Detta är ett ärofyllt uppdrag som bevisar att brudparet litar till 100% på dig och du bör vara redo att axla ansvaret.

Text: Anna Storm  Foto: AdobeStock.com Många ställer sig frågande vad en toastmaster/toastmadame egentligen gör. Några tror felaktigt att uppdraget bara innebär att man ska se till att gästerna hela tiden har påfyllda glas och att det hålls tal. Tänk om! En toastmaster/toastmadame har bland den viktigaste rollen i en lyckad bröllopsfest och i denna guide berättar vi kring vad som förväntas av dig och hur du blir den bästa toastmaster/toastmadame som någonsin funnits.

Det första du bör göra är att få förutsättningarna. Att fråga vad brudparet förväntar sig av just dig eliminerar risken för att uppgifter hamnar mellan stolarna. Generellt är det toastmastern/toastmadamens uppgift att schemalägga tal, spex och sång under middagen – så att det inte krockar med middagsserveringen. Däremot kan fler uppgifter tillkomma så som att ha koll på önskelista, vilka gäster som OSA:t till bröllopet och så vidare. Se till att veta exakt vad som ligger på ditt bord, så att ingen blir besviken. Att ta ett möte med brudparet är en god idé och att gå igenom bröllopsdagen i kronologisk ordning. På så sätt går ni igenom eventuella frågetecken och reder ut allt från början.

Tips på frågor som kan vara bra att reda ut med brudparet i tidigt stadie:

Vem mailar ut information till gästerna om talanmälan och ser till att alla får toastmasterns/toastmadamens kontaktuppgifter?

Ansvarar du för något kring vigseln, så som att hjälpa folk från punkt A till punkt B? Att få folk att sätta sig? Utdelning av ris/såpbubblor/blomblad eller vad som nu ska kastas över paret?

Förväntas du hålla informationstal om var toaletter finns, att gästboken ska signeras osv?

Vilken stämning föredrar brudparet på middagen – festlig, spexig, romantisk eller högtidlig?

Uppskattas traditionella bröllopslekar eller får brudparet ångest av att ens uttala ”skoleken” högt?

Vilken maxlängd gäller för talen? Skriv med denna i utskicket så folk nås av informationen INNAN de skriver ner sina livsmemoarer. (Oftast är tre minuter vad man orkar med vid traditionella tal – spex och filmer kan få något längre tid.)

Finns det någon som absolut inte bör hålla tal, eller någon bröllopsparet hemskt gärna vill ska greppa mikrofonen?

Vilken teknik finns att tillgå, och vem ansvarar för att den installeras och testas innan middagen? (kan vara bra att ha koll på så man inte står med fem filmer och bildspel och inser att man inte har någon projektor!)

Vad är mail och telefonnummer till ansvarig inom kökspersonalen? Ni kommer behöva synka era scheman. Även kontaktuppgift till bröllopsfotografen kan vara bra att ha då fotograferingen också ska synkas under dagen/kvällen.

När är ditt arbete slutfört – efter sista talet, efter middagens avslut eller när du däckar av utmattning 03.00?

Vilka tre saker är absolut viktigast för brudparet under kvällens gång? Se till att dessa efterföljs (i största möjliga mån).


Talen

Du kommer garanterat få tjata en del på de som ska hålla sina tal att de ska lämna in sina tal i god tid, men tjatet är värt mödan. Du vill ha koll på att alla som du skrivit upp ska tala faktiskt har något att framföra så det inte blir en pinsam tyst stämning på bröllopet. Din uppgift är också att bestämma ordning på talarna. Här är det vanligt att man låter brudens och brudgummen föräldrar tala först och att sedan blanda med vänner och syskon. Ett bra tips är att blanda de traditionella talen med spex, sång och film så att det blir en bra mix.

Ett varmt tips är också att du själv skriver en presentation till varje talare. Ett roligt sätt att presentera talaren på är att be den som ska tala skicka in sin favoritlåt till dig. På så sätt presenteras talaren genom att 30 sekunder av talarens favoritlåt spelas högt ur högtalarna när denne äntrar scenen.

På bröllopsdagen – genomförandet

Vid minglet, exempelvis när brudparet är iväg på fotografering, passar du på att presentera dig för gästerna och dra den nödvändiga informationen: toaletter finner ni här, paket lägger ni där och fimpa inte på gräset – vi vill inte att stället ska brinna upp etc. Bra är också att planera in två längre pauser under middagen för att inte få spring non-stop på toaletten, be gästerna respektera toalettbesök till pauserna.

När brudparet anländer brukar de ofta själva vilja hålla i brudskålen, och efter att man hunnit dricka ett glas bubbel och gratta brudparet är det dags för middag. Tänk på att du som toastmaster/toastmadame bör hålla dig till alkoholfri dryck tills ditt uppdrag är avslutat.

Under middagens gång är det viktigt att synka med köket – ett tips är att göra det inför varje rätt som ska serveras för att se så att körschemat hålls. Redan nu är det bra att flagga för att ditt körschema troligen kommer spricka, oavsett hur bra du är på att planera. Lägg gärna till 5 minuter på varje punkt i körschemat för att ha ”marginaler”, ALLT tar nämligen mer tid än tänkt. Om en talare ber om 3 minuter bör du sätta av sju, eftersom det tar tid att presentera, leverera mikrofon/gå upp på scen, få applåder att mynna ut osv. Det kan vara bra att ha med i beräkningen!

På bröllopet är det också bra att ha med i beräkningen att allt troligtvis inte kommer gå som planerat. Strömmen kanske går, någon gäst blir överförfriskad eller en stormvind håller på att blåsa omkull partytältet. Dessa är saker som kan göra att körschemat går åt skogen – men lugn, det är endast du som vet om körschemats exakta tider och kom ihåg: lös alla uppgifter med ett leende. Inget brudpar eller gäst gillar när det blir hysterisk eller stressig stämning. Även om detaljerna är viktiga är det helheten som räknas och alla vill ha ett bröllop där alla är glada.