Klänningar för stora & små

Klänningar för stora & små

Det finns många saker att glädjas över under bröllopsplaneringen, speciellt när man ska på klänningsjakt. Tyvärr finns det också saker att gruva sig för. Som att man är för stor, för liten, för lång eller för kort. Ta det lugnt, det finns klänningar för alla!

Text: Cathrine Engebret | Foto: Sakari Röyskö

Lång och smal
Om du är längre än genomsnittet med smal midja, smala höfter och små bröst. Då kan du med fördel välja en bröllopsklänning av rak modell. Men ha också i bakhuvudet att du kan skapa ett kurvigare uttryck genom att markera midjan och välja en klänning med mer volym. Broderier och draperingar kring midja och rumpa bidrar också till ett intryck av en kurvigare figur.

Om du är lång och smal är det inte smickrande att välja klänningar med djupa urringningar eller bröllopsklänningar som är figursydda. Detta drar uppmärksamheten till vad som många upplever som en liten byst.

Den stora
Många upplever att de har några kilo för mycket både här och där, och ser inte fram emot att leta klänning. Det är trist för det finns verkligen något för alla därute. De tänker att det är omöjligt att hitta en klänning de ser bra ut i. Men så fel de har! Det finns nämligen många klänningsstilar som är perfekta på stora brudar. Shift- klänningen med inspiration från 60-talet betraktas om universalt smickrande. Den är formanpassad men inte formsydd. Den kan framhäva det du vill framhäva och dölja det du vill dölja. Se bara till att den inte är tillverkad i för tunt material. Empirklänningen passar också utmärkt  för den som vill dölja lite här och där. Denna klänning har hög midja och klänningskjolen hittar man direkt under bysten och vidare neråt. Klänningar med låg midja eller i sjöjungfrumodell är också ett alternativ. En sådan skärning bidrar till att överkroppen ser längre och smalare ut.
Om du är lite mer av de otraditionella sorten, kan du välja en mörk bröllopsklänning, till exempel en svart. Mörka färger verkar som vi vet slankande. Tänk också på att en V- ringning ger dig en naturlig form. Fördelen med den här ringningen är att den ger bysten bra stöd, samtidigt som du får en fin urringning. För att framhäva urringningen kan du komplettera med ett vackert halssmycke.

Ett annat hett tips till er som känner er lite väl fylliga, är att välja bort axelbandslösa klänningar. På en stor kvinna kan en sådan klänning lätt ge intryck av att vara på väg att ramla av.

Valet av klänning hänger också på vart du har dina former. Har du till exempel en stor byst med lika breda höfter gäller det att framhäva midjan samtidigt som man förlänger hela figuren. Detta görs genom att klänningen sitter bra i midjan, samt att den får ett svepande fall över höfterna.

Kurvig och kort
En kort välformad kvinna bör framhäva en eventuell timglasfigur och minimera eller framhäva bröstpartiet. En klänning av A-linje modell kan vara ett bra val för det framhäver en smal midja och dämpar eller balanserar bredare höfter och bystparti. Och även om man inte är så stor beundrare av klänningar av prinsessmodell, är detta ett bra alternativ. En stor klänningskjol kan dämpa eller balansera en stor underdel. Om klänningen har en enkel underdel och detaljerad överdel, oavsett stil, kommer den automatiskt dra uppmärksamheten mot ansiktet och bort från underkroppen.

Liten och smal
För små, smala brudar som kanske vill framstå som mer kurviga, för en gång skull, kan en tubklänning som sitter åt rekommenderas. Detta kan bidra att en kort smal brud ser längre ut. Trumpetformen är ett annat bra alternativ för en liten kvinna. Denna klänningsmodell sitter åt mot överkroppen och har en vid underdel. Sjöjungfrumodellen passar också fint till de som är av mindre storlek. Den här stilen påminner om trumpetmodellen, men har ofta mera dekorationer och är mer dramatisk i formen. Passar perfekt till en liten brud som vill göra en dramatisk entré. Se däremot upp med att välja en bröllopsklänning med för mycket detaljer. Då riskerar du att drunkna i din klänning. De små nätta brudarna kan i princip välja och vraka när det kommer till urringningar. En halterneck kan framhäva smala armar och skuldror, medan en båturringning med korta eller trekvarts ärmar passar perfekt till höst- och vinterbröllop.

Generellt är figursydda klänningar ett bra alternativ för de som är smala och korta. För att skapa en illusion av höjd är det också ett knep att välja en klänning som inte går hela vägen ner till golvet. Välj också gärna en klänning med en låg V-ringning. Denna delar bysten och gör att din överkropp ser längre och smalare ut. Och sist, men inte minst. Glöm inte att för korta tjejer finns alltid skor med höga klackar!

Publicerad 2012-05-28


 • En tjuvkik in i klänningarnas värld

  En tjuvkik in i klänningarnas värld

  Det är inte bara vitt! Om du tittar in i bröllopsklänningarnas värld kommer du upptäcka att det finns olika klänningsmodeller, tygmaterial, och färgnyanser.

 • Innovativa hårsmycken

  Innovativa hårsmycken

  En ny bröllopskollektion har lanserats. Björnram Millinery´s första bröllopskollektion med vackra och unika hårsmycken och huvudbonader.

 • Säkra den perfekta klänningen

  Säkra den perfekta klänningen

  En klänning som inte hinner sys upp i tid? Fel material, storlek eller färg? Oftast blir bröllopsklänningen precis lika drömsk som man fantiserat om men det gäller att...

 • Under bröllopsklänningen

  Under bröllopsklänningen

  ”Det lilla under” är något som de flesta blivande brudar har hört talas om och vad du bär under bröllopsklänningen kan vara det som gör att klänningen sitter som gjute...

 • Packa brudväskan rätt

  Packa brudväskan rätt

  När dagen D är kommer vill man att allt ska gå som planerat. Men det är inte alltid det blir så. Tårar, maskor i strumpbyxorna, värme, huvudvärk och regn. Listan kan göra...
 • Varmt och vackert

  Varmt och vackert

  Drömmer du om ett vackert vinterbröllop? Tänk då på att välja accessoarer som både är vackra och som värmer. Det ena behöver inte utesluta det andra och som hjälp på t...

 • Accessoarer i tiden

  Accessoarer i tiden

  Att välja accessoarer till sitt bröllop är en resa i sig. De rätta accessoarerna kan lyfta hela looken.

 • Så såg vi ut för 20 år sedan

  Så såg vi ut för 20 år sedan

  I år firar Bröllopsmagasinet porslinsbröllop med läsarna, eftersom det är 20-år sedan första nummret gavs ut i Danmark. Men det har hänt en hel del med bröllopstrenderna ...
 • Vilken klänning är du?

  Vilken klänning är du?

  Vad du väljer att ha på dig för klänning på livets viktigaste dag avslöjar en hel del om dig som person. Allt ifrån ärmlängd till dekorationer och accessoarer speglar del...
 • Pricken över i!

  Pricken över i!

  Carrie Bradshaw (Sex and the City) utbrast när hon blev rånad: “Please Sir, you can take my Fendi bag, you can take my ring and my watch but please don’t take my Manol...