Malaysia – Ert eget  tropiska  paradis

Är ni osäkra på var ni ska åka på bröllopsresa? Nu behöver ni inte leta längre.Perhentian Islands i det nordöstliga hörnet av Malaysia har allt som ni någonsin har drömt om – och mer därtill.

Text och foto: Jane Thomsen

”Jag hoppas bara att vi inte kommer att bli uttråkade… Vi har ju aldrig åkt på en solsemester och att döma av broschyrerna så finns det inte mycket annat att göra på Perhentian Islands än att sola.”

Min man är ännu sämre på att ligga på en strand än jag är. Likväl sitter vi nu i en båt på väg till den typen av öar man bara ser i resekataloger. Öar som känns helt overkliga. Så är det dock inte med Perhentian Islands. Efter en timmes båttur från byn Kuala Besut på Malaysias östkust så checkar vi in ett azurblått himmelrike. Vi har lämnat den nordiska vintern bakom oss med det långsamma, dystra mörkret – och vips – så är vi här, där solen skiner på en molnfri himmel, där vattnet är inbjudande blått och stranden gnistrande vit. Jag får lust att hoppa i bland vågorna med en gång. Jag och min man på varsin luftmadrass hållande varandra i handen…

Azurblått paradis
Perhentian Islands är en grupp av mindre paradisöar i det Sydkinesiska havet nära den thailändska gränsen. Öarna är belägna i det nordöstra hörnet av det avlånga landet, en timmes flygtur från huvudstaden Kuala Lumpur följt av en timme med taxi och en timme med båt. Det tillsammans gör att Perhentian Islands inte är översvämmat med turister, vilket ger oss känslan av att ha funnit vårt egna lilla paradis. De små öarna ligger så isolerade att de flesta hotell och gästhem endast är öppna från slutet av februari till mitten av oktober, när vind och väder gör resan till öarna möjlig.

Vi väljer att besöka Perhentian Besar – en ö som inte är känd för sitt vilda nattliv men däremot bjuder på vackra korallrev och ett avslappnat lugn. Vi har bokat en bungalow på Perhentian Tuna Bay Island Resort med utsikt över vattnet och med en liten terrass på framsidan. Här spenderar vi de närmsta fyra dagarna och kvällarna med att prata om allt mellan himmel och jord medan vi tittar på när solen går ner bakom horisonten – med kokospalmernas breda blad och höga stammar som grön inramning.

Den första gången
”Snorkling är som sex. Första gången är du nervös, men det är utan tvekan det bästa du någonsin har gjort…”

Skylten hänger utanför hotellets lilla bod med dyk- och snorkelutrustning. För dem som är sugna på det stora dykäventyret finns här många möjligheter och varje morgon seglar båtar ut till de bästa reven där dykning i världsklass väntar. Varken min man eller jag törs ta en dykkurs så vi hyr ett par snorklar och cyklop som en symbolisk gest. Det kan ju inte skada att prova. Och så händer det även för oss… Vi blir förälskade. I små, färgglada fiskar som simmar runt i vattnet precis utanför vår bungalow. Det visar sig att vattnet utanför Tuna Bay Resort ruvar på ett fantastiskt, välbevarat korallrev. Endast tio meter ute i det låga, varma vattnet.

Flytande meditation
Snorklingen visar sig vara den största upplevelsen under den tre veckor långa Malaysiaresan. I kombination med Perhentian Islands azurblå vatten, den svalkande sanden och den goda maten. Snorklingen är närmast meditativ. Med huvudet under vattnet hör vi endast havets vågor och våra egna hjärtslag. Borta är vardagens stress, tider att passa och alla måsten. Här är det bara vi två, på jakt efter mötet med nästa gula fisk. Nästa lilla roliga krabba. Nästa stora, regnbågsfärgade varelse. Det är en helt fantastisk upplevelse att simma runt bland hundratals fiskar.

Snorklingen är så lockande att vi helt glömmer bort några av öns andra aktiviteter, som att vandra tvärs över ön genom djungeln eller besöka några av de andra stränderna som är helt avskilda och ligger utspridda runt ön. Det kan också vara tanken på alla de kräldjur som man kan möta på vägen som gör att vi avstår… Bland annat den dödliga palmhuggormen och världens längsta boaorm, men även olika typer av ödlor.

En dag lyckas vi dock att slita oss från snorklarna och segla till Perhentian Kecil för att vandra längs med Long Beach, barfota med bara tår i den kritvita, finkorniga sanden. Kecil har en helt annan backpacker-aktig stämning än Besar. Små grupper av unga resenärer njuter av billig mat och dryck på de mysiga tavernorna. Vi sträcker oss till en massage på stranden och en bit mat på en av öns restauranger innan vi seglar tillbaka till ”vår” ö.

Resans största ögonblick
Solen är på väg ner vid horisonten. Tidigt imorgon flyger vi tillbaka till Kuala Lumpur och strax därefter går turen vidare till Danmark. Vi bestämmer oss för att ta en sista tur i fiskarnas värld innan resan. Min man simmar omkring lite längre ut i revet än mig då jag hör honom ropa:

”Det är en sköldpadda! En jättestor sköldpadda!”

Helt otippat men vad mer kan man önska sig? •


Håll koll på oss