Männens smycken

Slipsar

Brudgummen accessoarer är en viktig del av bröllopsklädseln. Men vad finns det för alternativ och vad passar ihop?

Text: Jeanette Henriksson | Foto: ©iStockphotos.com/phillipb81

Rätt accessoarer kan göra allt, det är inte bara brudens stora dag, även brudgummen ska få känna sig fin och speciell på sin bröllopsdag. Det är först när ni börjar leta efter de rätta bröllopskläderna som alla alternativ blir uppenbara. Bröllopsmagasinet har också tittat närmare på accessoarerna som gör brudgummens klädsel komplett.

Slips
Slips är en accessoar som många män använder dagligen i sin vardag, så ofta att det många gånger krävs både skjorta och kavaj för att det ska anses välklätt idag. När det gäller kostymklädsel på ett bröllop är så är det slips som gäller, den hör till. Från början användes slipsen för att hålla ihop skjortan i halsöppningen. Ordet kommer från engelskans ”slip” vilket betyder, något som hänger ner. Att lära sig knyta en slips var förr i tiden en del av en ung mans uppfostran, nu för tiden finns det många män som inte vet hur man knyter en slips. Om brudgummen ska bära en kostym på sitt bröllop, då är det alltså slips som gäller. Det finns en uppsjö av vackra och speciella slipsar för den trendiga brudgummen som vill känna sig uppklädd, men inte för uppklädd.

Fluga
En fluga är en sorts knuten rosett som bärs till frack eller smoking. Helst ska man knyta den själv, men det vanligaste är att man köper den färdigknuten och fäster den med ett band runt halsen. Under början av 1900-talet var flugan både vanlig och väldigt populär i vardagsklädseln. Nu för tiden förknippas den mest med högtidsklädsel. Till frack ska man bära en vit fluga och till smoking brukar, traditionellt sett, en svart fluga bäras. Men det finns flugor i många härliga nyanser. Självklart kan man välja en som följer bröllopets färgtema eller som matchar brudens färger eller kanske brudbuketten. Eller så väljer man helt enkelt en färg man tycker är snygg.

Kravatt
Från början var den vackra kravatten mer som en halsduk för män. Den var oerhört populär bland överklassen och under 1700-talet och även en del in på 1800-talet, var den ett tecken på att en man inte behövde arbeta för sin försörjning. Kravatten skulle kunna beskrivas som en blandning av slips och scarf.  Den finns i flera olika nyanser och i olika material, men olika strukturer. Vanligen bärs den tillsammans med jaquette eller en bonjour.

Plastrong
Plastrongen kan beskrivas som en vidare utveckling av kravatten, den kom till i slutet av 1800-talet när kravatten började bäras på ett mer avslappnat sätt. Kravatten påminde, när det gällde själva knuten, mer om en slips, medan plastrongens knut mer liknar en ”halvknuten” slips. I sin form är plastrongen en bredare variant av slipsen. Det finns färdigknutna plastronger och plastronger man knyter själv. Väljer man att knyta den själv, vilket ofta blir väldigt fint, behövs en plastrongnål för att hålla den på plats. Den färdigknuta plastrongen fästs runt halsen med ett gummiband i nacken. Plastrongen bärs innanför skjortan.

Plastrongen har en lite brokig historia och har mest varit känd inom hästvärlden tidigare då en plastrong ofta är en del av tävlingsryttarnas klädsel. Den sitter inte åt lika hårt som en slips och det är troligen därför den blivit så populär idag. En plastrong är ofta av siden men finns även den i många andra material och i olika nyanser. Den bärs tillsammans med den alltmer populära frockcoaten som är en kortare variant av den klassiska bonjouren. Till plastrongen ska det även bäras väst, helst i en färg som bryter och skiljer sig mot den övriga klädseln.

Manschettknappen
Manschettknappar är i princip de enda accessoarer brudgummen kan visa sin personlighet med under bröllopet. Det finns många individuella och annorlunda knappar, även om de flesta väljer lite mer traditionella. Manschettknappen började användas på 1800-talet då de mjuka spetsmanschetterna ersattes med stärkta manschetter, vilka är så styva att det inte gick att knäppa dem med vanliga fastsydda knappar och om brudgummen idag väljer en frack med tillhörande frackskjorta, är det manschettknappar som måste användas.

Det samma gäller om man väljer en skjorta med dubbelvikt manschett. Många med enkel manschett har extra knapphål, en så kallad kombinationsmanschett, vid den fasta knäppningen så att man ska kunna använda manschettknappar även till dem.

Skor
Skorna är en viktig del i en högtidsklädsel och det finns en del att välja bland, men också att tänka på. De flesta brudgummar väljer att investera i ett par nya skor till bröllopsdagen. De väljer också oftast ett par som de även kan använda efter bröllopet. Ett par nya skor behöver ”gås in”, det är inte bara bruden som kan få skavsår och ömma fötter på sin bröllopsdag. Köp skorna tidigt i planeringen och gå in dem ordentligt. Väljer man skor av bra kvalitet och sköter dem noga, håller de i många år.

Vigselringen
Vigselringen är många gånger mannens enda och viktigaste smycke. Det är en symbol på att han har sin fru kär och att de hör ihop. Alla män bär inte vigselring men andelen män som väljer att göra det växer hela tiden. När den moderna mannen väljer vigselring blir det oftast en stor ring, gärna som han designat själv och många går till sin guldsmed för att få hjälp att designa sin unika och personliga ring.

När vigselring ska väljas är det viktigt att ta god tid på sig, man ska ju bära den hela livet. Det samma gäller själva bröllopsklädseln. Det ska vara kul att titta på bröllopsfotona och tänka tillbaka på den stora dagen. Brudgummen ska känna sig stolt över sig själv och sin brud.

Publicerad 2011-12-16


 • Bröllopsskor för alla stilar

  Bröllopsskor för alla stilar

  Brudgummens skor är viktiga för hur hans outfit ska upplevas. Trendiga, stilfulla skor gör susen för alla tillfällen och kan bäras både till fest och vardag.
 • Skäggets hemligheter

  Skäggets hemligheter

  Själv hatar jag skäggrakning lika mycket som skäggväxt. Om nu skägget måste växa kunde det inte bli rejält manligt eller alternativt helt låta bli att växa? Vad ska ma...

 • I huvudet på en brudgum

  I huvudet på en brudgum

  Mycket kretsar kring bruden, både på bröllopsdagen och under planeringen. Men vad tänker egentligen brudgummen på? Vi har frågat Andreas Friberg om vad som surrade i h...

 • Brudgummen 2013

  Brudgummen 2013

  Dagens män är mer upptagna av vad de ska bära på sin stora dag än tidigare generationer. Men vad är det som gäller för honom 2013? Bröllopsmagasinet har givetvis svare...

 • Toppa outfiten med rätt accesoarer!

  Toppa outfiten med rätt accesoarer!

  Brudgummens bröllopskläder ska inte prioriteras bort. Han har väl lika stor rätt, som bruden har, att få bära det bästa på sin stora dag!

 • Brudgummens väst gör stor skillnad

  Brudgummens väst gör stor skillnad

  Västen är inte längre bara en del av brudgummens formella bröllopsklädsel. Västen ger också den mest avslappnade brudgum ett verktyg att se riktigt läcker ut. Hör bara...

 • Underkläder för honom

  Underkläder för honom

  Medan bruden alltid har kunnat glädja sig åt ett helt hav av vackra underkläder, har brudgummen traditionellt nöjt sig med silkeskalsonger och ett par nya strumpor på ...

 • Kläderna gör mannen!

  Kläderna gör mannen!

  Det är inte bara brudklänningen som är i fokus numera. Brudgummens klädsel är precis lika viktig. För att hjälpa alla trendmedvetna män har vi frågat några
  desig...

 • Männens smycken

  Männens smycken

  Brudgummen accessoarer är en viktig del av bröllopsklädseln. Men vad finns det för alternativ och vad passar ihop?

 • Brudgummen sätter standarden

  Brudgummen sätter standarden

  Vad ska man ha på sig på ett bröllop? Vanligtvis är detta angivet i inbjudan. Brudgummens kläder styr vad bruden ska ha på sig, samt vad brudföljet och gästerna ska bä...