Dagen då allt ska vara perfekt!

Gata med hus

Bröllopsdagen är dagen då allt ska var perfekt, allt ska var planerat, ordnat, bokat och beställt. Det är väldigt viktigt att allt ”klaffar” att det fungerar för alla men viktigast av allt är ändå att det blir en dag att minnas, att man trivs, har roligt och känner att det här blev VÅRT bröllop och inte en kopia på någon annans.

Text: Sara Norman, Hotell Wilhelmina | Foto: Sara Norman

I år kretsar allt kring Kronprinsessbröllopet och den enorma apparat som det är. Då är det extra lätt att drabbas av perfekt-prinsess-ångest. Efter att ha jobbat med många bröllop med väldigt olika upplägg har jag kommit fram till att perfekt inte alls är samma sak för alla!

Min syster gifte sig 2003 med sin Mattias i Åsele kyrka här i Västerbotten. De var ganska unga och budgeten var tight men bröllopet var ändå perfekt.

Klänningen ritade jag efter min systers önskemål och en del egna idéer. Den syddes upp av sömmerskorna på Sittinfeather, ett företag som egentligen syr kläder för rullstolsburna. Det blev en fantastisk klänning för en liten slant. Tänk att få sin egen drömklänning uppsydd, endast ett exemplar! Det är Haute couture på riktigt det! 

Brudgummens kostym var en standardmodell från Dressman och brudens håruppsättning, - ja för den stod jag. Jag har ändå hängt väldigt mycket hos min farmor när jag var liten och hon var damfrisörska. Med hjälp av pärlhalsband, hårnålar och sönderplockade ljusmancheter blev det en lockig prinsessdröm.
Brudparet anlände till kyrkan i en vit P1800, skjutsade av en kusin till brudens farfar och för musiken i kyrkan stod två musikaliskt begåvade kusiner.

Festen hölls på Gafsele bygdegård, där svärmödrar och systrar delat upp bakning och matlagning på så sätt att det blev en fantastisk, övermäktig, enorm buffé endast bröllopstårtan var beställd från det lokala bageriet. Det var så lång det går att komma från Kronprinsessan Viktoria och Daniels kungliga bröllop det går att komma men det blev ett perfekt klassiskt bondromantisktbröllop som det ännu talas om i de här trakterna!
Nu planerar min vän Vickan sitt bröllop här i Vilhelmina! När jag frågar henne vad som är absolut viktigast inför dagen (Bröllop) säger hon;
- På Hotell Wilhelmina där jag jobbar har vi roddat många bröllop. En del har varit stora med massor av gäster från världens alla hörn och en del har varit små tillställningar för bara de närmsta. Det är precis lika roligt med de stora bröllopen där brudparet prov-äter menyer månader i förväg och specialbeställer ljus i rätt rosa nyans som de små bröllopen. Huvudsaken är ändå att brudparet känner att de får SITT perfekta bröllop.

Några tips från mig
Tänk igenom vad som är viktigast för Er!
Kläderna, maten, underhållningen … måste Ni prioritera? Behöver Ni inte ett helt band för underhållningen, det kanske räcker det med en duo eller en trubadur?

Bestäm en budget, allt går att ordna bara men vet vilken budget man har att röra sig med.
Inventera bekantskapskretsen, de flesta blir bara glada om de blir tillfrågade att hjälpa till.
Lämna bort ansvar! Prata med restaurangen och gå igenom vad Ni vill ha och förklara vilken budget som finns. Låt dem komma med förslag, det är ändå deras jobb så de har massor av tips och idéer. Här får vi ofta önskemål som ser ut ungefär så här: Vi vill ha två rätter och tårta, det är viktigt att det finns vilt med på menyn och så vill vi ha underhållning. Har ni några förslag? Sviten vill vi också boka!

Då sätter vi ihop ett förslag på meny, vi ordnar med musik och underhållning efter att ha talat med brudparet om budget för sådant. Ofta händer det att vi får en hel lista på andra mindre saker som skall ordnas när det närmar sig dagen B. Så var en hel massa ansvar överlämnat, skönt va?

Vilhelmina
Vilhelmina må vara litet men för bröllop har vi full beredskap. Vi har med mycket kort varsel ordnat allt från bröllopsfotografer till, tårtor och ringar. Vilhelmina Kyrka är också otroligt vacker och lämpar sig fantastiskt fint för just bröllop. Våra pålitliga leverantörer garanterar att nästan allt går att ordna här. Det är många som överraskats av den kunskap och kvalité som finns i den här Lappländska lilla orten.

Davidssons Guld har i två generationer levererat både egentillverkat och produkter från kända märken som till exempel Schalins. Vi har anrika Stenmans bageri och flera fantastiska florister på Blommona. Vår flitigaste bröllopsfrisör är Stine Olsen från Salongen Saks. Hon dyker gärna upp på hotellet för att göra uppsättningar. Vi är alla noga med att poängtera att här är alla välkomna och vi har redan en hel del erfarenhet av homoäktenskap. Hotellet då, - ja här är det verkligen fest när det vankas bröllop.

Alla vi som arbetar här gör vårt bästa för att det skall bli ett perfekt bröllop och vi lägger alltid lite extra energi på det där lilla extra. Mousserande vin, choklad och frukt på rummet till exempel. Eftersom vi kan leverera en helhet, mat, logi, nöje med mera så kan vi också garantera ett mycket prisvärt alternativ och de är en av de saker som gjort Vilhelmina till en så populär bröllopsort.

 

Publicerad 2011-01-11


 • Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

  Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

  En ljuvlig skärgård, en unik vattenfarled och ett anrikt kurhotell - vi åker till småstadsidyllen Söderköping och tar in på dess pärla: Söderköpings Brunn.

 • Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

  Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

  Ett gott skratt förlänger livet – det är ju väl känt – så varför inte bjuda brudpar och gäster på en fantastisk skrattfest, utöver det vanliga!

 • Med havet som närmsta granne

  Med havet som närmsta granne

  Havet! Låt dig omslutas av havet. På en lång, lång brygga i Fiskebäckskil ligger Gullmarsstrand Hotell & Konferens. Noll meter från havet alltså. Med ljuvlig utsik...

 • Kinderägg för livsnjutare

  Kinderägg för livsnjutare

  Sedan Sankt Jörgen Park Resort i Göteborg öppnade har utmärkelserna duggat tätt. Nu senast tilldelades man SpaStar Award 2012 i kategorierna Årets bästa spa samt Årets Sp...
 • Sankt Gertruds Festsalar

  Sankt Gertruds Festsalar

  Sankt Gertrud är ett kvarter med unik atmosfär i hjärtat av Malmö. Det har anor från 1500-talet och en miljö som är ovanligt charmig för en storstad – med kullerstensg...

 • Go West!

  Go West!

  Att bo på herrgård är en sak - att bo på en ranch något helt annat. Jultorp Ranch bjuder på cowboymiljö och här kan du lära dig westernridning, lassokastning och lined...

 • Esperöd Herrgård - full av historia

  Esperöd Herrgård - full av historia

  Esperöd låg vid landsvägen, när intil hafvet på en artig ort….”. Dessa ord som nedtecknades av Carl Linnaeus redan 1749 gäller än i dag. Esperöd ligger på sluttningarna m...
 • Pärla på Öland

  Pärla på Öland

  Det är så enkelt, man åker bara över Ölandsbron, fortsätter drygt en kilometer och så är man framme vid Hotel Skansen - en riktig pärla.

 • Charm med anor

  Charm med anor

  Visst känns det lite speciellt att bo på ett ställe där man redan anno 1737 kunde få ett mål mat och en säng för natten. Gemytliga Åhus Gästgifvaregård är en pärla med...

 • Bröllopspraliner

  Bröllopspraliner

  Tänk att ha sin egen pralin! Gå till en chokladbutik som gör sina egna praliner och be de göra pralinerna i era favoritsmaker, eller praliner som passar till ert bröll...