Duka & ät efter landskap

Duka & ät efter landskap

Det finns många olika sorter bröllopstema, varför inte gå hela vägen och välja tema utifrån vart ni gifter er? Alla landskap har ju sina egna tjusningar, ta vara på dem!

Text: Jeanette Henriksson | Foto: ©iStockphoto.com/lkpgfoto

Norrländska smaker
I Norrland finns ett helt skafferi av fantastiska råvaror ni kan ta vara på när ni väljer mat och för den delen även dekoration till ert norrländska bröllop. Svamp, fisk, bär och vilt finns alldeles runt knuten. Den norrländska maten är ofta av hög kvalité och ni behöver inte krångla till det för att få till fina exotiska men ändå typiskt norrländska rätter.


©iStockphoto.com/kcline

Menytips

Om ni vill ha ett norrländskt tema på ert bröllop finns vissa smaker och rätter som är typiskt norrländska, här kommer några tips på vad ni kan använda er av i bröllopsmenyn. I Norrland är mandelpotatis nästan ett måste. Speciellt gott blir det om ni väljer vilt till, toppar med hjortron och gärna ett inslag av Västerbottenost. Vill ni hellre ha fisk till er varmrätt ska ni satsa på fjällfisk, en riktigt exotisk lyx som man bara kan få i just fjällvärlden.

Som förrätt kan ni, förutom en del klassiska rätter som ju passar till alla bröllop, välja något mer traditionellt norrländskt som till exempel, trattkantarellsoppa, lyxig jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla, eller kanske smördegskvadrater toppade med en gravlaxros. Servera gärna tunnbröd till.  Eller varför inte en tunnbrödsrulle fylld med matjessillfiléer, kokta potatisar, rödlök och gräddfil.  Ett perfekt tilltugg till välkomstdrinken.

Till efterrätten är det såklart hjortron som gäller. Vad sägs om en härlig, Triffle med hjortron och apelsin, eller en hjortrontiramisu. Förutom ett härligt mousserande vin, eller kanske champagne som fördrink, passar det utmärkt att servera rött eller vitt vin till maten, allt efter vilken rätt man väljer. Vill ni ha något typiskt norrländskt i glasen, bjud på ”Vargtass”. Dekorera borden med granris, lingonris och kottar. Använd stenar för bordsplacerinen. Använd er även av norrländska trasmattor och renfällar.

Värmländskt tema
Om ni gifter er eller kanske har era rötter i sköna Värmland, då kanske ni vill ha ett värmländskt tema på ert bröllop. Vill ni gå hela vägen väljer ni värmländska rätter till menyn. Kanske inbakad älgfärsbiff med trattkantareller och en läcker potatiskaka. Den här rätten känner nog de flesta sig bekväma med. Vill ni bli ännu värmländskare då ska ni välja hackekorv eller varför inte nävgröt. Nävgröten görs av en sorts mjöl som i sin tur är gjord på havre.

Gröten är ganska okänd i Sverige, förutom i Värmland. Till nävgröten serverar ni fläsk och lingon. Att gröten heter just nävgröt kommer troligen från att den förr i tiden åts med nävarna, men riktigt så långt behöver ni kanske inte gå med ert värmländska tema. Till förrätt kan ni bjuda på den traditionella hackekorven. Den kan serveras på en läcker baguette, eller varför inte på en värmländsk tekaka.

Som efterrätt är de värmländska jordgubbarna perfekta. Bjud på en härlig jordgubbspaj och vaniljsås, eller ät dem naturella tillsammans med grädde eller glass. Till den  värmländska maten kan ni bjuda på både öl, vin och eventuellt läsk. Portvin passar också fint.

När ni ska duka och dekorera bordet använd mycket textilier, tänk allmoge. Härliga borddukar och andra tygstycken, broderade, vävda och målade. Låt allmogemåleriets blomstertid ta över dekorationen och sätt även upp vävnader och tyger på väggar och tak.


©iStockphoto.com/havet

Bohuslänska dofter
Vem gillar inte havets läckerheter? Gifter ni er efter bohuslänskt tema, då är det havet som gäller. Som förrätt finns det mycket gott från havet att ta till. Lax, sill, räkor, kräftor, hummer och rom är härliga klassiker som verkligen sätter igång era gästers smaklökar. Kryddor som kummin, anis och fänkål är klassiska bohuslänska smaker och dofter. En annan härlig förrätt är nässelsoppan, som givetvis ska serveras med en klick gräddfil och lite tunnbröd.

Till förrätt känns fisk, musslor och skaldjur väldigt bohuslänskt. Ett förslag på en varmrätt som verkligen smakar västkusten är makrillbiffar, färskpotatis och gräslökssås. Grönsaker känns fräscht att servera till. Satsa då på rädisor, sparris och krondill. Till förrätten serveras givetvis snaps. Det ska vara akvavit och bredvid detta öl. Till huvudrätten passar ett vitt vin och öl. Efter den goda bohuslänska middagen serverar ni såklart den traditionella efterätten, äggost.

Dekorerar bordet gör ni med musslor, drivved och havets färger. Välj gärna att ha festen nära havet, servera välkomstdrinken ute och ni får doften och hela känslan av västkusten.

Den skånska upplevelsen
Ska ni ha ett skånskt tema? Då finns det många läckra rätter att välja mellan. En smak som verkligen är Skåne är kummin. Vad vore snapsen eller kavringen utan den här kryddan? Förutom kummin ska ni använda er av timjan, körvel och dragon, om ni vill vara riktigt skånska. Klassiska skånska delikatesser är brunkålen, bruna bönor och något som kanske passar till förrätten, svartsoppan.

Svartsoppan är en riktig klassiker och används relativt ofta som förrätt på bröllop. Gillar man inte svartsoppa går det såklart fint med en klassisk förrätt eller varför inte en kräftsoppa. Ål är också vanligt förekommande på den skånska menyn. Andra klassiker som är utmärkta till huvudrätter är, kronhjortsfilé, anka, ankbröst, vildsvin, stekt gås eller lutfisk med den klassiska skånska senapen.

Som dessert passar äppelkaka fint, eller den skånska spettekakan. Till den skånska måltiden dricker ni givetvis kryddad snaps, svagdricka, öl och vin. Duka bordet i den röd-gula skånska flaggans färger.

Andra länders smaker
Vill ni ha ett landstema, har vi förslag även på detta. Amerikanskt tema är kanske inte det vanligaste men kan vara en riktigt kul upplevelse. Till förrätt serverar ni i så fall med fördel en Club Sandwich eller en liten hamburgare. Till varmrätt väljer ni någon typ av kyckling, gärna Fried chicken eller kalkon, som serveras tillsammans med majs. Till måltiderna dricker ni enligt amerikansk tradition läsk, Coca Cola, eller ljus öl. Iste är en läcker fördrink. Efterätten kan bestå av en typisk amerikansk Cheesecake. Dekorerar gör ni med amerikanska flaggor, färgerna rött-vitt-blått och ballonger och serpentiner.


©iStockphoto.com/orix3

Asiatiska smaker uppskattas av många och riktiga klassiker som passar till en förrätt efter detta smaktema är, vårrullar och sushi. Till varmrätt gör den klassiska asiatiska rätten, strimlad biff med bambuskott och ris en garanterad succé. Till dessert passar det att servera ananas, annan frukt och glass. Till detta dricker ni givetvis saké och öl. Dekorera rikligt med plastblommor, gulddukar och asiatiska statyer på olika gudar och elefanter. Tänk lite thailändsk restaurang.

Texmex är omtyckt av många och det finns mycket att välja mellan. Väljer ni det här temat så passar det utmärkt med en buffé. Till förrätt kan ni bjuda era gäster på härliga nachos och olika sorters salsa. Till varmrätt väljer ni någon typ av kött, eller kanske kyckling. Krydda de olika rätterna med texmexkryddor och erbjud olika smakfulla röror. Desserten kan bestå av glass med olika såser, kanske varma och gärna maränger. Servera rödvin, öl, läsk och mycket vatten om smaken är stark. Dekorera med mörka murriga färger, jalapeños och härliga stora hattar för att få en känsla av Mexico.

Publicerad 2012-06-27


  • Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

    Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

    En ljuvlig skärgård, en unik vattenfarled och ett anrikt kurhotell - vi åker till småstadsidyllen Söderköping och tar in på dess pärla: Söderköpings Brunn.

  • Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

    Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

    Ett gott skratt förlänger livet – det är ju väl känt – så varför inte bjuda brudpar och gäster på en fantastisk skrattfest, utöver det vanliga!

  • Med havet som närmsta granne

    Med havet som närmsta granne

    Havet! Låt dig omslutas av havet. På en lång, lång brygga i Fiskebäckskil ligger Gullmarsstrand Hotell & Konferens. Noll meter från havet alltså. Med ljuvlig utsik...

  • Kinderägg för livsnjutare

    Kinderägg för livsnjutare

    Sedan Sankt Jörgen Park Resort i Göteborg öppnade har utmärkelserna duggat tätt. Nu senast tilldelades man SpaStar Award 2012 i kategorierna Årets bästa spa samt Årets Sp...
  • Sankt Gertruds Festsalar

    Sankt Gertruds Festsalar

    Sankt Gertrud är ett kvarter med unik atmosfär i hjärtat av Malmö. Det har anor från 1500-talet och en miljö som är ovanligt charmig för en storstad – med kullerstensg...

  • Go West!

    Go West!

    Att bo på herrgård är en sak - att bo på en ranch något helt annat. Jultorp Ranch bjuder på cowboymiljö och här kan du lära dig westernridning, lassokastning och lined...

  • Esperöd Herrgård - full av historia

    Esperöd Herrgård - full av historia

    Esperöd låg vid landsvägen, när intil hafvet på en artig ort….”. Dessa ord som nedtecknades av Carl Linnaeus redan 1749 gäller än i dag. Esperöd ligger på sluttningarna m...
  • Pärla på Öland

    Pärla på Öland

    Det är så enkelt, man åker bara över Ölandsbron, fortsätter drygt en kilometer och så är man framme vid Hotel Skansen - en riktig pärla.

  • Charm med anor

    Charm med anor

    Visst känns det lite speciellt att bo på ett ställe där man redan anno 1737 kunde få ett mål mat och en säng för natten. Gemytliga Åhus Gästgifvaregård är en pärla med...

  • Bröllopspraliner

    Bröllopspraliner

    Tänk att ha sin egen pralin! Gå till en chokladbutik som gör sina egna praliner och be de göra pralinerna i era favoritsmaker, eller praliner som passar till ert bröll...