Följ en Toastmadame

Följ en Toastmadame

Att bli utsedd till toastmaster eller toastmadame är en ära, men också ett stort ansvar. Det betyder att brudparet ger dig sitt fulla förtroende att ansvara för att allt flyter på fint under bröllopsdagen.

Text: Jeanette Henriksson | Foto: ©iStockphoto.com/magmarcz

Bröllopsmagasinet har fått glädjen att träffa en toasmadame. Louise heter hon och  hon fick förtroendet att vara toastmadam på sin väninna Sylvias bröllop. Solen lyser med sin frånvaro när vi slår oss ner på den vackra träbänken som har sin plats i den vackra västkuststaden Lysekil. Fiskmåsarna skriker och kaffet luktar gott.

Min första fråga till Louise blir, Hur kändes det när du fick frågan?
– Vet inte riktigt hur det kändes, men min kommentar blev: Va! Jag? Varför det? Känslan som kom lite senare var, ”Vad kul” och ”vilken ära”, fast jag förstod inte då vilket ansvar det innebär att vara toastmadame, säger Louise och tar en klunk av sitt kaffe.

Jag ber henne berätta om hela dagen, från kyrkan till dess att brudparet lämnade festen. Här är hennes berättelse:
– När Sylvia och Nicklas gick från altaret mot kyrkporten skyndade jag mig före och ställde mig på trappan. Jag tog med mig lite fler gäster och alla körde vi ner handen i en påse och fyllde dem med konfetti som vi delade ut till alla som ville kasta på  brudparet. Min nästa uppgift blev att se till att brudparets transport, en vacker vagn som drogs av två stora svarta hästar, fanns på plats och hjälpa dem dit.
Medan brudparet var och fotograferades tog jag befälet över gästerna och förde dem till bussen som skulle transportera dem till bröllopsmiddagen. När vi kom dit såg jag till att alla gäster fick välkomstdrink och något litet i magen.

När brudparet kommit till festen och vi alla satt oss hälsade värden Jonas alla välkomna till bords samtidigt som han höll ett litet tal där han presenterade mig som toastmadame, för att sedan lämna över ordet till mig.

– Nu kändes det riktigt pirrigt ska du veta, säger Louise och ser på mig med allvarlig blick.

Hon fortsätter med att berätta att hennes tal handlade om att presentera sig själv och vilken roll och uppgift hon hade som toastmadame. Sedan berättade hon också om praktiska saker och när det var tänkt att man skulle få sig några bensträckare.

Louise berättar:
– Jag hade koll på alla som ville hålla tal och i vilken ordning talen skulle komma, samt hur långa talen var. Första talare ut var prästen. När han ställde sig upp blev det knäpptyst, alla verkade ha respekt för honom. Förrätten, som var kall, åts under talen och nästa talare var brudens far. Efter hans tal utbringade jag en skål och ett fyrfaldigt leve. Medan förrätten dukade ut läste jag flera telegram, vilket livade upp stämningen.

Louise ser på mig och man kan verkligen se i hennes ögon att det var ett trevligt bröllop.Hon berättar vidare:
– Medan vi väntade på varmrätten togs sånghäftet fram och jag styrde smidigt upp vilka låtar som skulle sjungas när. Vi hann även med lite lekar. Det var även gäster som slog i glasen, så Sylvia och Nicklas fick hoppa upp på stolarna för att pussas vilket inte var det lättaste med Sylvias klänning, men de fixade det.

Louise berättar:
– Under varmrätten hade vi inga tal, alla fick äta upp medan maten var varm och jag fick en lite lugnare stund. När de flesta ätit upp var det dags för Nicklas pappa att hålla tal och eftersom han verkligen är en talare hade jag fått honom till att korta ner talet något. Därefter fick Nicklas bestman Olof ordet och när han talat klart gick ordet till Sylvias syster och tärna Sandra. När varmrätten sedan dukades av, sjöng vi igen och nu märkte jag att vinet haft en viss inverkan på många gäster. Det var dags för en bensträckare.

Hur kändes det nu, så här en bra bit in i bröllopsfesten, frågar jag:
– Det kändes väldigt bra. Jag minglade runt med alla gästerna samtidigt som jag hade koll på köket och när de dukat fram desserten. Pausen var perfekt inplanerad, säger Louise och berättar vidare:
– Under efterrätten talade både Sylvias och Nicklas vänner, alla var duktiga talare som bjöd på många skratt som höjde stämningen. Efter det, när efterrätten var uppäten utbringade jag en skål och presenterade kvällens sista talare, brudens mor som höll ett vackert tal till sin dotter samtidigt som hon tackade för den goda maten. Efter det blev det ytterligare en bensträckare och jag berättade för gästerna att kaffe och avec skulle
serveras på andra våningen om 30 minuter.

Så långt hade allt flutit fint säger jag, Louise svarar:
–  Ja allt flöt fint, det var ett roligt och ganska högljutt bröllop, gästerna och brudparet är de som gör bröllopet, jag styr bara upp det lite.

Hennes berättelse fortsätter;
– Efter bröllopstårta och kaffe med avec var det dags för de mer oplanerade talen samt lite lekar och spex. När stämningen var på topp förflyttade vi oss ner igen och brudparet dansade sin brudvals. Efter valsen utbringade jag ett fyrfaldigt leve för brudparet och meddelade sedan att ”baren är öppen”. Nu började den verkliga festen och det kom fler gäster som Sylvia och Nicklas bjudit in med en så kallad barbiljett.

– I och med att festen var igång och presenterna inte skulle öppnas före dagen efter då brudparet skulle bjuda sina gäster på brunch, var mitt jobb klart för dagen. Jag festade glatt med de andra långt in på småtimmarna.

Louise avslutar vårt samtal med att säga;
– Att vara toastmadame var nog det roligaste, nervösaste, mest hedervärda jag varit med om. Jag ångrar inte att jag tackade ja. För att få ett bra och roligt bröllop gäller det att ha en bra planering, det är väldigt viktigt. Som toastmadame är det viktigt att ta del av planeringen och ha koll, att ha en körplan för då flyter allt fint och underlättar toastmasterns eller toastmadamens uppdrag. Att styra utan att synas.

Publicerad 2011-12-08


 • Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Att vara inbjuden till bröllop är en stor grej och man vill göra allt rätt. För att underlätta, för dig som ska vara bröllopsgäster har vi sammanställt lite ”att tänka...

 • Så får ni det ni önskar er

  Så får ni det ni önskar er

  Att ett bröllop kostar vet de flesta. Dessutom visar trenden att vi arrangerar allt större och lyxigare bröllopsfester. Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder ...

 • Klädkod – vad gäller?

  Klädkod – vad gäller?

  Bröllopsinbjudan har dimpt ner i brevlådan. Ni är inbjudna till att dela brudparets högtidsdag. Men vad ska ni ha på er? Vad innebär dresskoden som står på inbjudan?

 • Vett & etikett i kyrkan

  Vett & etikett i kyrkan

  Du är bjuden på bröllop, hurra! Men vad gäller egentligen i kyrkan, innan och under vigseln? Bröllopsmagasinet har sammanfattat de viktigaste ”att tänka på” reglerna.<...

 • Tal på bröllop

  Tal på bröllop

  Det optimala mandomsprovet måste vara brudgummens tal till sin brud. Då om någon gång är förväntningarna höga från alla och speciellt från bruden. Lugn kära brudgum! V...

 • Den som skrattar sist...

  Den som skrattar sist...

  På bröllop händer det mycket kul men så klart även en del pinsamheter. Oftast är det också det man kommer ihåg och skrattar åt efteråt.

 • Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Den stora dagen närmar sig och ni har valt ut era hedersgäster. Tärnan, marskalken, toastmastern och värdarna är utvalda, men vem har egentligen ansvar för vad?
  <...>

 • Följ en Toastmadame

  Följ en Toastmadame

  Att bli utsedd till toastmaster eller toastmadame är en ära, men också ett stort ansvar. Det betyder att brudparet ger dig sitt fulla förtroende att ansvara för att al...

 • Hippa tips!

  Hippa tips!

  Förnedringsaktiviteter är helt ute, nu ska man göra trevliga och roliga saker med både brud och brudgum. Men kidnappningen, den lever kvar som ett roligt och överraska...

 • Sådan brud, sådan tärna…

  Sådan brud, sådan tärna…

  Att matcha tärnorna med bruden behöver inte vara så avancerat, små detaljer kan göra stor skillnad.