Tal på bröllop

Bröllopstalare

Det optimala mandomsprovet måste vara brudgummens tal till sin brud. Då om någon gång är förväntningarna höga från alla och speciellt från bruden. Lugn kära brudgum! Vi guidar dig igenom talet. Ja inte bara dig, utan alla bröllopstalare.

Text: Winnie Korse | Foto: ©iStockphoto.com/mattjeacock

Tips till talare
1. ”Nu är jag inte någon stor talare” har blivit kliché och om du har planerat att använda detta utryck, som använts i urminnes tider, skippa det. Om du inte är en bra talare, tala inte. Om du är en av dem som verkligen fått ordets gåva, använd dem rätt och lägg fokus på brudparet i stället.

2. Undvik också för många citat och att referera till andra texter eller tal. Tala högt och ty-dli-igt.

3. Tajming är viktigt, så förväntas folk att reagera eller skratt, gör en paus i talet. Uteblir reaktionen eller skratten, skynda snabbt på talet igen.

4. Håll talet kort, ha som hållhake att talet får ta max åtta minuter.

5. Se till att börja förbereda ditt tal i god tid. Se på talet som ett konstverk som målas under lång tid.

6. Läs upp ditt tal för någon vän, ta emot råd, men se till att det blir ”ditt” tal.

7. Försök att inte läsa talet innantill, lär dig det utantill istället. Skriv stödord eller stryk över vissa stödord med en markeringspenna. Det hjälper dig att minnas och hitta rätt i talet om du tappar bort dig.

8. Öva och öva, ju bättre du kan ditt tal, desto bättre talare blir du.

9. Tala från hjärtat, då kan det inte gå fel.

10. Numera följer man inte slaviskt vett och etikett i bröllopstalen, men undvik vissa saker, till exempel sådana som kanske passar bättre på en svensexa.

Talarens hierarki
1. Värden, ibland brudgummen, hälsar gästerna välkomna genom en välkomstskål. Förutom att välkomna gästerna är det bra att berätta om vissa praktiska detaljer, till exempel när det blir paus och vart toaletterna finns. Detta kan efter välkomstskålen även överlåtas åt toastmastern som då kan presenteras av värden.

2. Toastmastern berättar därefter kort om sig själv och att det är han, eller hon, som dirigerar bröllopet. Toastmasterns tal kommer först senare under middagen.

3. Den första riktiga talaren är brudens far. Han tackar sin dotter för ”barndomstiden” och hälsar brudgummen välkommen till familjen.

4. Så är det brudgummens tur. Han tackar brudens föräldrar för deras dotter och förklarar sin kärlek till henne. Enkelt kan det låta, men så är det inte. Brudgummens tal är det tal som det förväntas mest av, inte bara från bruden, utan från alla samlade. De tar alla förgivet att nu ska de alla bli rörda till tårar av ett vackert tal där alla säger åååååhh!

5. Nu är det bestmans tur att hålla tal. Han pratar om brudgummen, om deras tid tillsammans och deras vänskap.

6. Därefter är det brudgummens fars tur att hälsa bruden välkommen till familjen och samtidigt passa på att varna henne för brudgummens lite sämre sidor.

7. Brudens tal är också ett tal det förväntas mycket av. När hon reser sig brukar det tystna snabbt och alla lyssnar ivrigt. Hon förväntas berätta om sig brudgum, sin kärlek till honom och hur de träffades.

8. Från och med här är talarföljden fri. Toastmasten bestämmer, men ska såklart försöka tillmötesgå allas önskemål. En del vill få talet överstökat så fort som möjligt medan andra vill vänta tills folk har fått lite mer att dricka.

Brudens far
Brudens far och hans roll under bröllopet är väldigt symbolisk. Det är numera ofta brudens far som går med sin dotter på altargången och ”lämnar över” henne till hennes blivande man. Först när den här ritualen är överstökad har brudgummen symboliskt fått sin brud. Detta är inget alla brudpar följer. En del väljer att gå gemensamt från kyrkoporten till altaret.

Att ”ge bort” sin dotter, eller att se henne gifta sig, kan vara jobbigt för en del fäder. Hon ska inte bara gifta sig och bli vuxen på riktigt. Genom vigseln blir det uppenbart att han inte längre är den viktigaste mannen i hennes liv. Det kan för många föräldrar kännas som att det är först nu hon verkligen kapar bandet till barndomshemmet och sin mor och far. Talet från bruden far kan därför bjuda på både något från brudens barndom och om hennes framtid. Det som varit delade hon med sina föräldrar, för att nu dra iväg med prinsen.

Brudgummen
Kärlek är vad brudgummens tal till sin brud ska handla om. Det är i den här stunden han kan visa sin kärlek till bruden, för gud och alla andra som är samlade. Förutom att tacka hennes föräldrar för henne kan talet också handla om hur de träffades. Det kan också innehålla små anekdoter från tiden tillsammans med bruden.  Även hur han blev mottagen av bruden vänner och familj kan ingå i talet fast det är kärleken till henne som är viktigt. Ett sätt att peka på allt han gillar hos henne är att göra en lista på alla ”bra saker” med bruden. Har hon några, lite annorlunda, egenskaper, kan det vara kul att peka på dem med kärlek och glimten i ögat.

Bestmans tal
Förr i tiden var bestmannen ett vittne på att själva vigseln ägt  rum, nu för tiden har han en mer praktisk roll. Hans viktigaste roll är att ansvara för brudgummen och se till att han dyker upp på bröllopet – i tid. Minst tjugo minuter innan vigseln och definitivt innan bruden. Det är också bestmannen som står framme vid altaret tillsammans med brudgummen och som ansvarar för ringarna. Tillsammans med tärnan ska han också hjälpa till med andra praktiska saker inför bröllopet samt ansvara för svensexan. Det skiljer sig mycket på vad olika brudpar förväntar sig av sin bestman. Förr i tiden var det ofta en av brudparets pappor, nu för tiden är det ofta en god vän eller bror. Tärnan är bestmannens kvinnliga motsvarighet och är därför oftast brudens bästa väninna eller syster.

Förutom detta innebär bestmannens roll även att han är en viktig talare vid bröllopet. Enligt traditionen ska ha hålla tal till brudparet, en tradition som är på väg att försvinna. En del brudpar väljer att utse en person som både agerar bestman och toastmaster, två flugor i en smäll. Detta hjälper också till att korta listan med tal. För de flesta är det en ära att bli utsedd till bestman, men det sätter även en viss press på den utvalda, förväntningarna på bestman är ofta stora. Detta beror inte bara på allt praktisk som medföljer rollen. Han är också den talaren som efterföljer brudgummens tal. Har brudgummen levererat ett fantastiskt tal, då gäller det för bestmannen att hoppa i samma skor och leverera.

Det finns inga skrivna regler om hur bestmannens tal ska vara konstruerat, förutom att det ska handla om och vända sig till brudparet, och speciellt brudgummen. Eftersom han troligen är en person som känner brudgummen väl hör det till att han i talet berättar lite roliga händelser som inkluderar brudgummen och hans tid som ungkarl.  Precis som när det gäller de flesta tal är det trevligt om bestmannens innehåller en del humor. Hur långt han kan gå, är det upp till honom att bedöma. Det är självklart okej att berätta lite pinsamheter om brudgummen, men att göra honom genererad på ett otrevligt sätt är inte okej och leder inte till någon succé hos övriga gäster. Medan talen från brudparets föräldrar mer kan ses som de allvarliga och känslosamma talen, kan bestmannens tal mer ses som ett humoristiskt och i många fall befriande tal i programmet för lyssnarna. Det viktigaste är att underhålla gästerna och glädja brudparet.

Tal från Brudgummens far
Kort och humoristiskt är en tumregel man kan ha när man kommit in en bit i talen. Nu kan lyssnarna börja bli lite trötta på alla tal. Utgångspunkten i talet bör vara att nu har hans son funnit kärleken och kvinnan i sitt liv. Passande är därför att börja med att hälsa henne välkommen till familjen. Ett roligt inslag här kan vara att brudgummen far nu varnar henne för sin familjs små egenheter. Han kan även gå in på brudgummen egna små egenheter eller dra pinsamma och roliga historier från brudgummens barndom. Målet är att ge bruden, svärdottern, en klar bild av vem hon verkligen gift sig med.

Han kan också berätta sin version av hur brudparet träffades. Hur bruden första gången presenterades och träffade familjen. Han kan också berätta och påpeka hur de två gör varandra fulländade och hur bra de passar ihop. Det gäller att ge gästerna nya vinklar och nya historier, så talet inte blir en trist upprepning av föregående talares.

Brudens tal
Brudens tal till sin nyblivna man har samma utgångspunkt som brudgummens har till henne, KÄRLEK! Bruden kan börja talet med att tacka sina svärföräldrar för denna fantastiska man. Hon kan också välja att berätta om deras liv tillsammans. Till exempel om hur de möttes eller andra minnesvärda ögonblick. Bruden kan också välja att lista upp alla bra egenskaper hos sin man och läsa upp dem. Många förväntar sig att brudens tal till sin nyblivna man ska vara väldigt känslosamt, så blir det säkerligen också, men låt inte det stå i vägen för lite bus och humor i talet. En del väljer att sjunga en sång, läsa en dikt eller liknande. Vad som än väljs, se till att det inte blir för långdraget, bruden är den sista talaren och lyssnarna börjar få nog.

Publicerad 2012-03-12


 • Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Att vara inbjuden till bröllop är en stor grej och man vill göra allt rätt. För att underlätta, för dig som ska vara bröllopsgäster har vi sammanställt lite ”att tänka...

 • Så får ni det ni önskar er

  Så får ni det ni önskar er

  Att ett bröllop kostar vet de flesta. Dessutom visar trenden att vi arrangerar allt större och lyxigare bröllopsfester. Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder ...

 • Klädkod – vad gäller?

  Klädkod – vad gäller?

  Bröllopsinbjudan har dimpt ner i brevlådan. Ni är inbjudna till att dela brudparets högtidsdag. Men vad ska ni ha på er? Vad innebär dresskoden som står på inbjudan?

 • Vett & etikett i kyrkan

  Vett & etikett i kyrkan

  Du är bjuden på bröllop, hurra! Men vad gäller egentligen i kyrkan, innan och under vigseln? Bröllopsmagasinet har sammanfattat de viktigaste ”att tänka på” reglerna.<...

 • Tal på bröllop

  Tal på bröllop

  Det optimala mandomsprovet måste vara brudgummens tal till sin brud. Då om någon gång är förväntningarna höga från alla och speciellt från bruden. Lugn kära brudgum! V...

 • Den som skrattar sist...

  Den som skrattar sist...

  På bröllop händer det mycket kul men så klart även en del pinsamheter. Oftast är det också det man kommer ihåg och skrattar åt efteråt.

 • Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Den stora dagen närmar sig och ni har valt ut era hedersgäster. Tärnan, marskalken, toastmastern och värdarna är utvalda, men vem har egentligen ansvar för vad?
  <...>

 • Följ en Toastmadame

  Följ en Toastmadame

  Att bli utsedd till toastmaster eller toastmadame är en ära, men också ett stort ansvar. Det betyder att brudparet ger dig sitt fulla förtroende att ansvara för att al...

 • Hippa tips!

  Hippa tips!

  Förnedringsaktiviteter är helt ute, nu ska man göra trevliga och roliga saker med både brud och brudgum. Men kidnappningen, den lever kvar som ett roligt och överraska...

 • Sådan brud, sådan tärna…

  Sådan brud, sådan tärna…

  Att matcha tärnorna med bruden behöver inte vara så avancerat, små detaljer kan göra stor skillnad.