Bröllopsgåvans historia

Bröllopsgåvans historia

Inget bröllop utan gåvor! Traditionen med gåvor på bröllop går långt tillbaka i tiden. Men numera handlar det inte bara om gåvor till brudparet, utan också till gästerna.

Text: Monica Öjeling | Foto: ©iStockphoto.com/Creativeye99

Morgongåva till bruden och oftast också till brudgummen är en välkänd tradition. Men nu börjar en ny spännande trend slå igenom stort, nämligen gåvor från brudparet till gästerna. Rent juridiskt definieras en gåva som ”en vederlagsfri resursöverföring med avsikt att berika mottagaren”. Riktigt så formellt ser vi inte på dagens bröllopsgåvor men förr i tiden hade gåvor däremot en mer formell betydelse.

Hemgift
Från början var det bruden som först och främst tillgodosågs med gåvor. Både från släkt och vänner, samt från brudgummen. Den vanligast förekommande gåvan var den så kallade hemgiften, eller brudgåvan, från brudens eget hem. Detta var en slags gåva brudens släkt och föräldrar överlät till henne när hon gifte sig.

Ekonomisk säkerhet
Ända sedan medeltidens senare del har bruden fått en gåva av brudgummen på morgonen dagen efter bröllopet. Morgongåvan var från början ett sätt att säkra bruden ekonomiskt, om till exempel brudgummen skulle dö i förtid. Brudgummen gav ofta bruden något värdefullt, kanske smycken, något hon hade som bara var hennes och som på så sätt blev en ekonomisk säkerhet. Det har också genom tiderna varit en tradition att bruden ska ge brudgummen gåvor, kanske i form av vantar, strumpor, skjortor eller annat liknande. Gåvorna skulle förr i tiden, helst vara gjorda av bruden själv. De här gåvorna hade ingen ekonomisk betydelse, men det var ofta viktigt för bruden att visa att hon kunde använda sina händer och att hon kunde tillföra äktenskapet saker hon tillverkat själv.

Till hemmet
Efterhand förändrades gåvorna och inriktades mest på vad de nygifta kunde behöva för att bygga upp sitt hem. Förr bodde de flesta hemma hos sina föräldrar tills de gifte sig, men de var och andra sidan ofta mycket yngre när de gifte sig än vad dagen brudpar oftast är. De nygifta hade oftast ingenting till sitt nya hem, utan allt hängde på vad de fick i bröllopsgåvor. Serviser och köksredskap var ett måste men även större gåvor som spis och kylskåp, togs tacksamt emot. Nu för tiden har de flesta som gifter sig redan egen bostad, ofta även en gemensam sådan. De flesta har därmed redan införskaffat vad de behöver till hemmet. På dagens brudpars önskelista hittar men ofta mer ”lyxpräglade” gåvor eller önskemål och en pengagåva som ska användas till bröllopsresan.

Omvänd roller
Traditionellt sett har det ju alltid varit så att bröllopsgästerna ska ge brudparet gåvor. Men nu har en ny trend slagit igenom stort, nämligen att brudparet ger gästerna en gåva. Detta blir ett sätt att tacka gästerna för att delar deras stora dag med dem. Gåvorna behöver inte vara dyrbara, det är tanken som räknas. De får gärna vara lite festliga och samtidigt bli ett minne från bröllopet. Detta är ett fint och kul sätt för brudparet att visa hur mycket deras bröllopsgäster faktiskt betyder för dem.

Publicerad 2012-02-24


 • En bröllopsgåva att njuta av längre

  En bröllopsgåva att njuta av längre

  Att hitta rätt bröllopspresent kan vara både svårt och tidskrävande. Det ska vara något med tanke, gärna unikt och något som brudparet har glädje av länge. The Wine Compa...
 • Ge dina väninnor en goodiebag!

  Ge dina väninnor en goodiebag!

  Varför inte uppmärksamma de som alltid finns där. De som du kan prata med allt om. Dina bästa väninnor!

 • Ge din älskade en morgongåva!

  Ge din älskade en morgongåva!

  Varför inte uppmärksamma din älskade med en personlig morgongåva. En gåva som blir ett minne av er första morgon som gifta!

 • Bröllopsgåvans historia

  Bröllopsgåvans historia

  Inget bröllop utan gåvor! Traditionen med gåvor på bröllop går långt tillbaka i tiden. Men numera handlar det inte bara om gåvor till brudparet, utan också till gäster...

 • Bröllopsgåvornas topp 10

  Bröllopsgåvornas topp 10

  Bröllopsgåvan är något man ger till brudparet gemensamt, för deras gemensamma framtid. Vad man ger beror på vilken relation man har till paret, men det ska komma från ...

 • Morgongåvan

  Morgongåvan

  Morgongåvan symboliserar början på något stort och vackert som ni som nygifta ska uppleva och åstadkomma tillsammans. En varaktig symbol för er kärlek till varandra, s...

 • Morgongåva på morgonkvisten!

  Morgongåva på morgonkvisten!

  Smycken och klockor är alla populära morgongåvor och frågar man dagens moderna brudar om brudgummen ska ha en morgongåva svarar samtliga ”Ja, självklart”.

 • Gåvor till gästerna

  Gåvor till gästerna

  Gåvor till gästerna? En kul detalj eller en onödig utgift?

 • Fotobok av bröllopet

  Fotobok av bröllopet

  Fantastiska fotoböcker och fotografer!  Det är tusen saker som ska ordnas inför bröllopet! Mycket viktigt är att hitta den där fotografen som passar just er.

 • Glimrande bröllopspresent

  Glimrande bröllopspresent

  Som ett svar på den ökade efterfrågan av de senaste specialutgåvorna från ABSOLUT VODKA, lanseras nu ABSOLUT GLIMMER. En flaska tillverkad i kristallmönstrat glas där ...