Morgongåva på morgonkvisten!

Skönsovande

Smycken och klockor är alla populära morgongåvor och frågar man dagens moderna brudar om brudgummen ska ha en morgongåva svarar samtliga ”Ja, självklart”.

Text: Petteri Kainulainen | Foto: ©iStockphotos.com/mediaphotos

Enligt en del ansågs gåvan vara en belöning för brudens oskuld. Enligt andra är morgongåvan snarare en kvarleva av vad kvinnan förr i tiden fick i äktenskapet, som bara var hennes, för att känna sig trygg om det skulle hända hennes man något. Frågar man någon av dagens brudar, känner de förmodligen inte alls igen sig i detta, men även om de inte behöver få gåvor för att trygga sin framtid, gillar de väl alla en vacker gåva?

- För mig måste morgongåvan vara något som varar. Ingen resa eller presentkort på restaurang eller liknande. Nä det måste vara något personligt, säger Lisa.
- Jag skulle tycka det vore kul med en tatuering, på ett lite mer intimt ställe. Jag skulle också bli glad över att få en dikt eller en sång där min man skrivit texten, eller en tavla som min blivande man målat själv, menar Helena.

- Klart att även mannen ska ha en morgongåva. Smycken är alltid en fin idé, de varar ju för alltid. Dessutom kan man välja något som verkligen passar honom. För man kan väl utgå ifrån att bruden vet vad han gillar och passar i, skrattar Anki.

- Ja man ska få uppmärksamhet. Det är lönen för att man varit oskuld, eller ja. Sexiga underkläder är en rolig gåva som ju båda har glädje av, sägen Annelie med glimten i ögat.
- När det kommer till att köpa presenter, är det helt hopplöst för mig. Som tur är sparar jag kvittot varje gång. Min älskling försöker alltid att se glad ut, men jag hittar aldrig det smycket hon verkligen känner sig uppskattad av. Men jag ger inte upp, det känns trist att bara ge ett presentkort. När jag köper en present som går att byta, då vet hon i alla fall att jag har försökt, säger Mats.

- Jag kan tänka mig att en överraskningsgåva kan ske i samband med bröllopsresan. Man kan sätta lite extra lyx på resan. Det kan kanske vara en speciell kväll med god mat eller kanske en helkroppsmassage. Vill man verkligen överraska, då kanske man ska slå till med ett fallskärmshopp, glidflygning, eller kanske en terrängritt, menar Nanna.

- En svår fråga... Jag är säker på att mina önskningar skiljer sig från de flesta andras. Jag vill ha en speciell damsugare i morgongåva. Jag är helt säker på att många tycker jag är helt galen nu, men en damsugare av det märket är en perfekt gåva för mig. Självklart tycker jag att brudgummen ska ha en gåva, precis som bruden, menar Maja.
- Eftersom jag känner min älskade, kan jag önska mig ett presentkort på en bokhandel. Jag vill inte tro det värsta, men om jag inte säger vad jag önskar mig kan det sluta med att jag står där med en skruvdragare. Vilket jag glatt tagit emot utan att egentligen känna någon större glädje över gåvan, säger Kristina.

- Jag fick en Pavoni deluxe espressomaskin. Det är ju en jättefin gåva, men av min man och jag, är det bara han som dricker kaffe, säger Camilla.

Så här säger experten om saken:
- Vi har pratat mycket om detta kollegor emellan och kommit fram till att en morgongåva ska vara något som berör brudparet på ett personligt plan. Det kan till exempel vara något som har med den enes hobby att göra. Det kan vara en golfbag, eller en designerlampa, en Ipad eller kanske en avslappnande dag på ett spa tillsammans, menar Jenni Vihersaari från Bröllopsservice Stockmann.

- Tidigare brukade man ge sin man en klocka, manschettknappar, eller en slipsnål som morgongåva. Till den moderna bruden är örhängen och halskedjor alltid stilfulla gåvor som säkert välkomnas varmt. Det verkar verkligen som diamanten är flickornas bästa vän, säger Esko Lindroos i Stockmanns guldsmedsbutik.

Publicerad 2011-11-04


 • En bröllopsgåva att njuta av längre

  En bröllopsgåva att njuta av längre

  Att hitta rätt bröllopspresent kan vara både svårt och tidskrävande. Det ska vara något med tanke, gärna unikt och något som brudparet har glädje av länge. The Wine Compa...
 • Ge dina väninnor en goodiebag!

  Ge dina väninnor en goodiebag!

  Varför inte uppmärksamma de som alltid finns där. De som du kan prata med allt om. Dina bästa väninnor!

 • Ge din älskade en morgongåva!

  Ge din älskade en morgongåva!

  Varför inte uppmärksamma din älskade med en personlig morgongåva. En gåva som blir ett minne av er första morgon som gifta!

 • Bröllopsgåvans historia

  Bröllopsgåvans historia

  Inget bröllop utan gåvor! Traditionen med gåvor på bröllop går långt tillbaka i tiden. Men numera handlar det inte bara om gåvor till brudparet, utan också till gäster...

 • Bröllopsgåvornas topp 10

  Bröllopsgåvornas topp 10

  Bröllopsgåvan är något man ger till brudparet gemensamt, för deras gemensamma framtid. Vad man ger beror på vilken relation man har till paret, men det ska komma från ...

 • Morgongåvan

  Morgongåvan

  Morgongåvan symboliserar början på något stort och vackert som ni som nygifta ska uppleva och åstadkomma tillsammans. En varaktig symbol för er kärlek till varandra, s...

 • Morgongåva på morgonkvisten!

  Morgongåva på morgonkvisten!

  Smycken och klockor är alla populära morgongåvor och frågar man dagens moderna brudar om brudgummen ska ha en morgongåva svarar samtliga ”Ja, självklart”.

 • Gåvor till gästerna

  Gåvor till gästerna

  Gåvor till gästerna? En kul detalj eller en onödig utgift?

 • Fotobok av bröllopet

  Fotobok av bröllopet

  Fantastiska fotoböcker och fotografer!  Det är tusen saker som ska ordnas inför bröllopet! Mycket viktigt är att hitta den där fotografen som passar just er.

 • Glimrande bröllopspresent

  Glimrande bröllopspresent

  Som ett svar på den ökade efterfrågan av de senaste specialutgåvorna från ABSOLUT VODKA, lanseras nu ABSOLUT GLIMMER. En flaska tillverkad i kristallmönstrat glas där ...