Fokus på palladium

Vigselringar

Palladium är en material som ofta glöms bort när man tittar på utformningen av sina vigselringar. Här får du en guide till palladium som metall.

Text: Sofia Boij | Foto: Anders Fors

Palladium tillhör platinagruppen och hittas på samma platser som platina dvs. i Uralbergen, Syd- och Nordamerika, Etiopien, Kanada och Australien. Palladium är en stålvit metall som inte förändras i luft. Det är också den platinametall som har den lägsta smälttemperaturen och den lägsta densiteten. Den låga densiteten gör också att metallen blir väldigt lätt. En ring som i platina väger 20 gram väger i Palladium ca 11 gram och motsvarande ring i vitguld ca 15 gram.

Palladium, med den kemiska beteckningen Pd, är ett grundämne och atomslag med atomnummer 46. Namnet kommer av asteroiden Pallas som upptäcktes i samband med att metallen palladium upptäcktes i början på 1800-talet. Palladium ingår ofta som legeringsmetall i vitt guld för att ta bort den gula färgen. Metallen används förutom till smycken även till tandmaterial, klockor, kirurgiska instrument och i elektriska kontakter.

Palladium har samma fina, vita färg som platina, men är billigare och kostar ungefär vad motsvarande vitguldsring skulle göra. Metallen känns varm och lätt och upplevs som väldigt blank.

Publicerad 2008-03-05


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...