Kronan på verket

Brudkrona

Brudkronan kommer stort. Det blir allt vanligare att bruden använder brudkrona när hon gifter sig.

Text: Kristina Rydälv Kåreby | Foto: Sabina Hagbo Smycken

Det finns både traditionella brudkronor som du kan låna av din kyrka, eller mer fantasifulla och nytillverkade du kan hitta hos din guldsmed eller i en smyckesbutik.

Brudkronans historia
Under medeltiden var brudkronan ett attribut till himladrottningen, Jungfru Maria. Hon symboliserade jungfruligheten, och under medeltiden lånade man ut kronor tillhörande kyrkans Mariastatyer till brudar under bröllopen. På Maria-skulpturen stod kronan symboliskt för Marias roll som drottning, men även som symbol för hennes kyskhet.

Detta gjorde att kronan bara fick användas vid kyska brudars första äktenskap. Att bryta mot denna regel kallades för ”kronobrott” och ledde till dryga böter. Ett sådant brott kunde upptäckas om orimligt kort tid förflöt mellan kronbröllop och barnafödsel. Från detta uppkom sägnen att pengarna som inkasserades från kronobrotten gick till att förgylla kronorna. Detta kunde vara förklaringen till att så många kronor med tiden ökade i vikt och var så överdådigt förgyllda.

Brudkronan kan vara tillverkad av olika material, ofta är den i förgyllt silver med pärlor och ädelstenar. På 1600-talet blev brudkronan ett led i svenska kyrkans kamp för att stärka det kyrkliga bröllopet i förhållande till det civila äktenskapet. Svenska kyrkan uppmanade sina församlingar att köpa in brudkronor till utlåning. Syftet med detta var att locka de giftaslystna till kyrklig vigsel. Tack vare detta äger Sverige idag en unik skatt av brudkronor i högklassigt konsthantverk.

Brudkronan idag
Vid svenska bröllop i modern tid har brudkronan inte använts så ofta som förr, även om den aldrig helt har fallit ur bruk. Men den är på väg tillbaka. Den symboliska innebörden har nästan helt försvunnit och ofta använder man mindre och behändigare kronor istället för gamla tiders svulstiga. Under 60- och 70-talen förekom många virkade och knypplade kronor, en tradition som tagits upp av dagens brudar. Det är ofta brudens mor, svärmor, mormor eller farmor som tillverkat kronan för flera decennier sedan.

Silver- och guldsmeder som specialiserat sig på brudkronor, finns över hela landet. Även många andra material såsom näver, halm, pärlor, stenar, tråd i olika material, papper, plast och myrten används vid design och tillverkning av moderna brudkronor. Teknikerna varierar också stort.

Vid traditionella bröllop används alltjämt ofta de gamla kronorna. De flesta svenska kyrkor har en eller flera kronor att låna sina brudar. Ibland finns även de riktigt tunga och gamla kronorna kvar i vissa församlingar. Till de gamla kyrkokronorna hörde oftast en krans.

Denna låga del som bildade kronans bas, var löstagbar och fick användas av de brudar som inte var orörda. Även kronor klädda med myrten fick bäras av okyska brudar. Sådana kronor blev mycket populära och ses då och då fortfarande på dagens brudar.

Många tycker det är roligt att äga sin brudkrona och trenden med brudkronor är på väg tillbaka. Ofta används kanske lite enklare tiaror och diadem, men det börjar komma enklare små eleganta brudkronor till priser som motsvarar övriga smycken. Den enklare kronan kan vara av silver eller förgylld, med dekoration av halvädelstenar, pärlor eller små kristaller. Titta hos din välsorterade guldsmed eller leta på nätet efter försäljare.

Publicerad 2009-04-24


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...