Hitta rätt skor till bröllopsdagen

Att välja skor till bröllopsklänningen är en glädjefylld uppgift för många blivande brudar. Utbudet av snygga skor är enormt och här väljer du fritt om du önskar klassiska vita pumps, ett par glittriga sandaletter eller ett par romantiska ballerinaskor.

Text: Anna Storm  Foto: Elsa Coloured Shoes

Valet av skor till din bröllopsklänning är en uppgift som många brudar hanterar olika. En del köper brudskorna i sista sekund medan andra väljer att köpa skorna långt före de bestämt sig för brudklänningen. Oavsett vilken kategori du tillhör är ändå brudskorna något som bör ägnas en extra tanke.

Rätt skor ger dig en hållning som är smickrande för din kropp och som bär upp din bröllopsklänning på ett snyggt sätt. Att välja högklackade skor gör att du får en fin hållning och att klänningen faller snyggt – men du bör också ha i åtanke att skorna kommer du bära hela dagen och att du ska orka gå i dem under många timmar. Är du van att gå i skyhöga klackar kommer detta troligtvis inte innebära något problem på bröllopsdagen. Men är du ovan rekommenderas en lite lägre alternativt en bredare klack. En del brudar väljer också att bära platta skor så som ballerinas eller sandaler på bröllopsdagen. Detta passar sommarbröllopet bra och bidrar till en avslappnad och romantisk känsla.

Du kan också välja att genomföra vigseln i ett par höga klackar för att under festen sedan byta om till ett par ballerinaskor eller ett par pumps med lägre klack.

Idag finns det en uppsjö av vackra skor att välja på till bröllopsdagen. På dessa sidor finner du några exempel. Brudskorna har gått från att enbart vara klassiskt vita pumps till att uppträda i allsköns färger och former. Här kan du välja att matcha skorna med klänningen eller att sticka ut genom att välja skor i annan färg än brudklänningen eller i ett annorlunda utförande.

10 saker att tänka på när du väljer brudskor

  1. Innan du går och köper dina brudskor ska du tänka på helheten. Vill du att skorna ska matcha klänning och smycken? Eller sticka ut?
  2. Var ärlig mot dig själv: Hur snygga skorna än är i affären så måste de vara bekväma. Du kommer aldrig kunna njuta till fullo av din bröllopsdag om dina fötter plågar dig för varje steg (eller danssteg) du tar.
  3. Ju mer dekorerad klänning nertill desto mindre dekorationer på brudskorna, och vice versa.
  4. Ska du gifta dig på en gräsmatta, strand eller annat mjukt underlag? Då är det bäst med en ballerina eller en bred klack så du inte sjunker ner.
  5. Välj rätt höjd på klackarna! Om du inte är van vid höga klackar är det bästa att köra på den höjden du normalt har på dina festskor – det blir en lång dag och kväll med mycket dans!
  6. Fördelen med höga klackar är att dina vader får en fin form (om du bär en kort klänning) och att din hållning förbättras.
  7. Fundera igenom vilken färg skorna ska ha. Du kan tänka ”något blått” om skorna, eller använda skorna som en färgklick som matchar med buketten.
  8. ”Pimp you shoes”! Omvandla ett par enkla brudskor genom att färga om dem och smycka dem med olika applikationer.
  9. Använd gärna skoinlägg och undvik att fötterna ”glider runt” i skorna så du kan dansa hela natten. Dessutom förhindrar inläggen att dina tår glider över kanten på skon (om du har öppen sko).
  10. Gå omkring i dina nya skor 1-2 timmar varje dag i ca 5 veckor innan bröllopet. På så sätt mjukar du upp dem och hinner läka eventuella skavsår.

LÄS MER


Håll koll på oss