Packa brudväskan rätt

När dagen D är kommen vill man att allt ska gå som planerat. Men det är inte alltid det blir så. Tårar, maskor i strumpbyxorna, värme, huvudvärk och regn. Listan kan göras lång på oförutsedda händelser. Men de går att besegra.

Text: Katarina Skoglund  Foto: Africa studio/Kitzcorner

I resten av Europa är det vanligt att bruden har en brudväska med sig på den stora dagen. I den bär hon väl utvalda förnödenheter.

Packa sådant som håller dig fräsch hela dagen
Blod, svett och tårar. Allt kan faktiskt hända på ett bröllop och åtminstone de två sistnämnda händelserna kommer troligtvis att inträffa. Se därför till att packa ned: Deodorant, tops, tuggummi, våtservetter, vanliga plåster och skavsårsplåster. Om inte skav-sårsplåster skulle hjälpa efter många timmars dansande – packa ned ett par platta, vita skor.

Var lika vacker hela dagen
En hel dag av full sysselsättning kan vara förrädisk för den vackra makeup du troligtvis prytt ditt ansikte med redan på morgonen. Därför kan framförallt ett läppstift och ett puder som mattar en glansig panna eller rödgråtna ögonlock vara på sin plats. Packa ned ett cerat till brudgummen också, för säkerhets skull. Har du håret uppsatt är det klokt att ta med extra hårnålar. Även om frisörens uppsättning känns som att den kommer att hålla i en livstid kan du fastna i något, få vatten i håret eller – varför inte – dansa sönder frisyren. Ta med hårspray för att fixera frisyren successivt under kvällen. Hårborste är också ett smart drag, oavsett om du har utsläppt hår eller inte.

Förbered dig att saker kan gå sönder
Saker går sönder på ett bröllop. Det är oundvikligt. Är det ett vinglas är inte skadan speciellt allvarlig men är det dina eller någon av tärnornas strumpbyxor, din klack eller värsta tänkbara scenario – din eller brudgummens bröllopskläder då är det värre. Packa därför alltid ned ett litet sykit. Det spelar ingen roll om du kan sy – någon kan det. Framförallt när nöden är inne.

Naturens krafter kan vara råa
Ingen njuter av regn på ett bröllop. Men har ni inte, likt OS i Peking, maskiner som kan flytta på regnmolnen till en annan adress, är paraply en bra sak. Packa ned det oavsett vad väderprognosen utlovar.
Att tillbringa din dag med en slående huvudvärk eller smärtor i magen är heller ingen hit. Packa därför ned huvudvärkstabletter och något att lugna magen med. Dextrosol eller en frukt kan vara klokt – det är en lång dag och den förtjänar att upplevas på allra bästa sätt, både för huvudet och för kroppen.

Packa mycket – men gör det litet
Bara för att du vill ha med dig mycket i din väska ska det inte behöva ta någon plats. Som parfym duger till exempel ett doftprov alldeles utmärkt. Passa på att ta en sort du aldrig använt förut. Då kommer du alltid att minnas den doften med din bröllopsdag. Försök att uteslutande ha reseförpackningar på det du lägger i väskan. Lägg inte heller ned saker i hela paket (som plåster). Plocka i stället ut ett par stycken.

Dela upp packningen
En brud bör ha minst två, men gärna tre väskor med sig på sin dag. Dels väskan som får vila i er bröllopssvit. Den vet bara ni vad ni vill ha i. Men de förnödenheter du ska ha under dagen kan du absolut dela upp i två. En liten, vacker väska, som gärna får matcha brudklänningen samt en lite större. Den mindre väskan är till för planerade nödvändigheter, som smink och tops. Den större är bra för oplanerade händelser, såsom regn. Den placerar du med fördel på en väl utvald plats i kyrkan och/eller på festen.