Säkra era bröllopsbilder

Bröllopsbilderna förevigar er stora dag så välj er bröllopsfotograf med omsorg. Lägg fokus på fotografens stil och på personkemin er emellan, så är ni en bra bit på väg mot de perfekta bröllopsbilderna.

Text: Jeanette Henriksson
Foto: AL 1962/ shutterstock.com

Att hitta och välja rätt bröllopsfotograf är oerhört viktigt om era bröllopsbilder ska bli så bra som ni drömmer om. Det gäller verkligen att inse hur viktigt det är med rätt fotograf och att det kan ta tid att hitta honom eller henne. De flesta fotografer har sin personliga stil och det gäller att hitta just den personen som både passar er stilmässigt och som ni kan känna er trygga och avslappnade tillsammans med, en där personkemin känns hundra.

Bilder att vara stolta över
En professionell och duktig bröllopsfotograf kostar lite mer men det är värt varenda krona. Tänk på att tillfälle inte direkt kommer tillbaka och bröllopsbilderna är det bästa minnena från er stora dag. Ni ska känna er stolta när ni visar era barnarbarn era bröllopsbilder och berättar för dem hur det var då ni gifte er. En duktig och ambitiös bröllopsfotograf är lika angelägen om att ni ska få bra bröllopsbilder som ni är.

När ni kontaktar fotografen be att få se bröllopsbilder. De flesta visar givetvis upp sina bästa bilder så be att få se många olika. Många duktiga bröllopsfotografer har hemsidor och bloggar, där kan ni kika in och se vilken personlig stil fotografen har och om den passa er och ert bröllop. Ha koll så att inte bilderna är väldigt liknande varandra, att fotografen använder en mall av samma poser. En duktig bröllopsfotograf tar olika bilder, anpassade efter den rådande situationen.

Avstånd, inget hinder
Det är givetvis optimalt om ni kan träffa er fotograf personligen, men numera kan ni även få bra kontakt via mejl eller varför inte via Skype. Dagens moderna bröllopsfotografer reser ofta över hela landet och resa har faktiskt blivit billigare, så avstånd behöver inte vara ett hinder.
Ett annat bra ställe och tillfälle att träffa bröllopsfotografer är på bröllopsmässor. På mässorna har ni möjlighet att prata med fotograferna och se tidigare bröllopsfotograferingar som de gjort. Ofta har de även bra erbjudanden, så ett mässbesök är helt klart värt ett besök. Fotografer som är specialister på just bröllop, ja för det krävs lite extra av en bröllopsfotograf, syns ofta i Bröllopsmagasin, på mässor och brinner för att föreviga brudparens stora dag. En erfaren bröllopsfotograf får er att känna er trygga och avslappnade under fotograferingen, vilket ger mycket finare och naturligare bröllopsbilder. En porträttfotografering kan lätt bli lite ”uppställd” om ni inte känner att ni kan vara er själva och ha roligt under fotograferingen.

Hantera läget
Bröllopsdagen är bokad sedan länge, det är inte vädret. Det blir som det blir och i vårt land så kan ju det betyda precis hur som helst. Detta måste både ni och fotografen förstå och ha en plan B för. De flesta vill ju ha sina bröllopsbilder tagna utomhus, men som sagt, inte i alla väder. För att få ut så mycket som möjligt och få många bra bilder som verkligen speglar er dag, är det ett stort plus att ha med er fotograf hela, eller stora delar av dagen.
En professionell bröllopsfotograf klär sig fint och smälter in bland bröllopsgästerna och märks knappt, just för att kunna ta de där ögonblicksbilderna som kommer att förgylla ert bröllopsalbum i år framöver. Förberedelserna är väldigt roliga att föreviga och det är mer värt att ha er fotograf med under förberedelserna, vigsel, minglet och middagen, än senare på festen. Bilder på er när ni förbereder er blir ofta mer varierande är flera bilder på er när ni dansar brudvalsen.

Skriv ett kontrakt med er fotograf, så ni vet vad som gäller om han eller hon blir sjuk. Se också till att få med priset och att det ska vara det totala priset, inklusive retuschering. Skriv också in hur ni får använda bilderna. Ett kontrakt är bra för alla parter och minskar risken för att ni missförstår varandra. •