Gör er ceremoni magisk!

Drömmer ni om en personlig vigselceremoni som gärna får innehålla både nyskapande och traditionella inslag? Våga, tänk inte så mycket på hur en vigsel vanligtvis ser ut. Gör er ceremoni unik och personlig.

Text: Jeanette Henriksson
Foto: Aprilante/shutterstock.com

Hur kan ni då göra er ceremoni personlig?
Jo det lättaste är att få en unik, personlig prägel genom att välja dikter, musik och solosång som betyder mycket för er och att förmedla ERT kärleksbudskap till varandra. Ett sätt kan vara att låta en nära vän eller släkting som står er nära läsa en dikt ni tycker mycket om och som har det budskap ni vill förmedla till varandra. Det ger en vacker känslosam stämning och blir era ord till varandra. Förmedlad av en person som betyder mycket för er båda.

Allvarlig men med glimten i ögat
En vigselceremoni är ofta väldigt högtidlig och lite allvarlig. Det är det som är själva tjusningen. Ni står ju där och avger ett livslångt löfte till varandra inför alla nära, kära, ja för hela världen. Det är ett högtidligt tillfälle och troligen kommer en eller annan tår att falla, både hos er och era gäster. Vilken musik ni väljer sätter stor prägel på er vigsel. Tänk igenom noga vad ni vill förmedla. Vill ni ha en ceremoni av mer allvarlig, traditionell karaktär, eller vill ni ha ett bröllop med lite nytänk och med glimten i ögat? Utgångmusiken som ni ska vandra ut i livet som ett gift par till, kan vara personlig och varför inte lite rockig. Det kan räcka för att både ni och era gäster ska uppleva ceremonin som personlig och ”det är så ni”!

Egna löften
Det finns vissa givna ritualer om ni viger er enligt svenska kyrkans vigselakt. Äktenskapet ses som gudsgåva och som ett heligt förbund. Det uttrycks bland annat genom att prästen läser vissa bibelord och välsignar vigselringarna. Ni läser även löften för varandra och inför era gäster, då finns det utrymme för att välja egna personliga löften. Det är väldigt vackert och ger verkligen en personlig prägel över vigselceremonin.

Men tänk på att de även kan bli ett hinder, något att vara nervös inför. I så fall ska ni inte välja att göra så, det är inte kul att vara så nervös under vigsel att ni knappt minns den. Då är det bättre att göra vigsel personlig genom musik och personliga dikter som andra framför. Men känner ni er trygga i att skriva egna löften, eller varför inte en vacker sång till varandra då är det bara att köra. Det är er dag och ni ska inte vara rädda för att göra det ni vill. Ofta är man lite olika. Kanske du som brud har lättare för att göra något eget, eller vise versa. Då gör det absolut inget om bara en av er sjunger för den andra.

Ni bestämmer
Väljer ni att ha barn med under vigseln kan ni ge dem lite uppdrag. De kan strö blomblad på altargolvet eller bära ringarna. Tänk på att barn kan man inte styra, det går inte att förutse hur de kommer att reagera i kyrkan och när kyrkbänkarna är fyllda med bröllopsgäster. Kanske blir tillfälligt övermäktigt. Se därför till att ha en plan och att involvera föräldrarna eller om det är era egna barn, person de känner sig trygga med, som kan hoppa in och rädda dem ifall de blir överrumplade.

Nu har ni fått lite tips om hur ni kan få en personlig vigselceremoni, men det kan också vara kul att få en personlig touch på resten av bröllopsdagen. Våga göra det ni drömmer om och låt ingen ”vetepåare” bestämma hur er dag ska se ut. Den är er, bara er.