Den perfekta bröllopsbilden

Brudklänning brudgum

Ett bröllop är ett minne för livet. Något som ni kommer minnas med glädje och värme, men kanske kommer exakta detaljer att blekna med tiden. För att föreviga bröllopsdagen med alla spektakulära händelser krävs en professionell och duktig bröllopsfotograf. En fotograf som genom linsen bevarar er speciella dag och som ser till att ni får de bröllopsbilder ni drömt om.

Text: Anna Storm  Foto: Shutterstock

Att välja bröllopsfotograf handlar om så mycket mer än bara en vacker bild. Först och främst handlar valet av bröllopsfotograf om personkemi. Att hitta en fotograf som förstår era önskemål, vilken typ av bilder som ska tas och en person ni kan samarbeta och slappna av tillsammans med. En duktig fotograf fokuserar inte enbart på resultatet utan på mötet med brudparet och att vara en del av deras fantastiska dag. Att välja en professionell bröllopsfotograf lönar sig i längden och vi berättar varför samt ger er tips och råd inför valet.

Jakten
Att vara ute i god tid är verkligen avgörande bakom valet av en duktig fotograf – många blir uppbokade flera månader i förväg. Planerar ni att gifta er på våren/sommaren är det en god idé att redan i början av planeringsstadiet kika efter fotograf, då högsäsongen för bröllop är under maj-september och många fotografer blir fullbokade långt i förväg. Väljer ni ett bröllop under vinterhalvåret är det godare chanser att hitta lediga fotografer – men tänk ändå på att vara ute i god tid!

Många fotografer har idag fina hemsidor där de publicerat en portfolio med deras bilder. På så sätt kan du, som besökare, lätt få en överblick på vilken stil fotografen har och om han/hon har det ni söker. De allra flesta fotografer sätter en personlig prägel på sina bilder, det kan vara romantiska bilder i motljus, fotografering i en dokumentärstil eller fashion-fotografier som liknar de vi ser i modetidningar. Bestäm er för vilken stil ni vill ha på bröllopsbilderna och välj fotograf därefter. En fotograf blir duktig på den stil som han/hon utövar ofta och därför är det fint att ha detta som utgångspunkt – även om många fotografer är skickliga på att anamma flera olika stilar.

När ni letar bröllopsfotograf är det väsentligt att tänka på vad som är viktigt för er. Vilken stil vill ni ha på bilderna? Önskar ni enbart porträttfotografering eller fotografering under hela dagen? Vilken typ av bilder önskar ni: lekfulla, traditionella eller äventyrliga? När ni sedan bestämt er och hittat en fotograf som tycks motsvara era önskemål är det dags att boka in en konsultation.

brudklänning, rygg, broderi
brudklänning, brudgumm
brudpar, kyss, kjol

Konsultationen
Att träffa fotografen några veckor innan bröllopet är nästan obligatoriskt idag. Under detta möte kikar ni så att personkemin stämmer, att ni talar samma språk och förstår varandra. Det är även under denna konsultation som alla praktiska detaljer bestäms. Gäller fotograferingen under hela dagen eller bara någon timme innan/efter vigseln. Det är också viktigt för fotografen att veta om bilderna planeras ta inomhus eller utomhus med tanke på den utrustning han/hon väljer att ta med. Sker fotograferingen utomhus är det även bra om ni kommer överens om en plan B ifall vädret inte skulle vara på er sidan under bröllopsdagen.

Under detta möte kommer ni även överens om vilken stil bilderna ska ha, vilka som ska medverka på bilderna och hur fotografen får lov att röra sig och agera. Sker fotografering under vigseln vill en del brudpar att fotografen ska vara så diskret som möjligt och inte märkas. Andra par vill ha närbilder och ser gärna att fotografen rör sig fritt och får bilder från alla vinklar – även ifall detta kan bli på bekostnad av diskretionen.

När mötet är avklarat ska alla frågor fått svar och ni ska känna er trygga om att ni kommer få det resultat som förväntas.

Fotograferingen
Er speciella dag är äntligen här och det är nu den ska förevigas genom bröllopsbilderna. Oavsett om ni valt fotografering under hela dagen eller enbart porträttfotografering innan/efter vigseln är det viktigt att ni känner er trygga i situationen. Att ni förlitar er på att bröllopsfotografen gör det som är bäst så att ni kan slappna av och njuta av dagen. En av fördelarna med att anlita en professionell bröllopsfotograf är just det – att ni kan känna er trygga. Personen är där för att arbeta, inte njuta av en bröllopsfest, och under fotografens arbetstid gör han/hon det som ni önskar och kommit överens om.

Väljer ni att fotografen hänger med hela dagen kommer ni säkerligen efteråt beskåda sådant som ni själva inte lade märke till under bröllopet. En tårögd förälder, syskonens vilda dans innan tårtan eller en nykär kusin som lägger handen i hans blivande fästmö. En duktig fotograf fångar de små ögonblicken som har varit med och bildat helheten till er fantastiska dag.

Mer än bara kamerautrustning
En professionell fotograf är så mycket mer än bara kamerautrustning. Idag är tekniken och priserna så pass bra på kameror att även privatpersoner har råd att köpa sig riktigt bra utrustning. Och i dessa lägen är det lätt att tro att vem som helst med en systemkamera kan fotografera ett bröllop. Men en duktig fotograf har flera års erfarenhet och kunskap utöver att trycka på en knapp för att ta en bild.

En duktig fotograf har lärt sig hantera ljus och kan fotografera i såväl ljusa som dunkla miljöer. Många heldagsbröllop innefattar nämligen fotografering utomhus i solljus och fotografering långt in på kvällen då mörkret lagt sig och man befinner sig inomhus utan bra ljusförhållanden. Att fotografera i olika ljusförhållande kräver såväl bra utrustning som träning. Yrkesfotografer är också duktiga på kompositionen i bröllopsbilderna, har kunskap och erfarenhet kring hur en bild tas på bästa sätt. Många fotografer arbetar traditionellt medan andra experimenterar mer med vinklar och skärpedjup – oavsett vilket blir resultatet enastående. Investerar ni i en bröllopsfotograf kan ni också förlita er på att personen är engagerad i er under hela fotograferingen. Fotografen är uppmärksam och fångar alla små detaljer och hela tiden ligger prioriteringen på att ni ska bli nöjda med slutresultatet.

En hängiven bröllopsfotograd har också oftast lite egna tankar kring fotograferingen. Viktigt att ni diskuterar detta innan och kommer överens om ni vill göra något annorlunda. Detta kan till exempel kräva att ni tar med andra skor till fotograferingen, att viss rekvisita finns eller annat som gör bilden optimal.

- En yrkesfotograf ser till att ni får det ni önskar
- Han/hon är engagerad på arbetet och har hela tiden er som fokus
- En professionell fotograf fångar de speciella ögonblicken
- Kunskap, erfarenhet och engagemang är ledorden för en professionell fotograf
- I priset ingår oftast ett tiotal redigerade bilder utöver råmaterialet. Redigerade bilder som är färdiga att förstoras och ramas in

- Välj en fotograf vars stil på bilderna överensstämmer med era önskemål.
- Bestäm om ni vill ha heldagsfotografering/porträttfotografering och diskutera upplägg och pris utefter det
- När porträttfotografering sker, tänk på att enbart ha med dem som ska synas på bild under fotograferingen. Att ha med någon släkting/vän som inte ska synas på bilderna kan bara göra er nervösa och störa fotograferingen.
- Att investera i en professionell fotograf är en investering i framtida minnen