Gör bröllopsplaneringen till en
härlig resa

Energi och tid är vad ni behöver när ni ska planera er stora dag, det vet vi på Bröllopsmagasinet. Just därför ska ni försöka njuta av tiden och er resa mot den stora dagen och vi har tipsen på hur ni gör det på bästa sätt.

Text: Jeanette Henriksson
Foto: Shutterstock.com

12-10 månader innan
Bestäm datum för vigseln
Gör en realistisk budget
Boka vigsellokal
Boka festlokal
Boka bröllopsresa
10-5 månader innan
Bestäm gästlista
Utse tärnor, bestman och andra nyckelpersoner
Bestäm bröllopstema eller stil
Beställ bröllopsklänning
Bestäm bröllopsmeny
Boka fotograf
Beställa vigselringar
Boka frisör och stylist
Boka bröllopssvit
8-4 månader innan
Bestäm klädsel till brudgumen
Ordna och skicka bröllopsinbjudningar
Beställ ringarna
Beställ bröllopstårta
Ordna eventuell övernattning åt gästerna
Ordna med transport till vigselplats och festplats

4-2 månader innan
Skicka inbjudningskorten
Sök hindersprövning, tänk på att den bara är giltig i fyra månader.
Börja planera borsplaceringen
Prata med präst och bestäm musik.
Skriv en önskelista och lämna till värdparet
Boka solister vid vigseln
Boka musik och underhållning till festen

3-1 månad innan
Träffa prästen för vigselsamtal och gå igenom vigselakten
Ordna klart med vigsel- och festprogram samt meny-och placeringskort.
Bestäm bordplaceringen ”preliminärt”
Hämta vigselringarna
Bestäm och beställ brudbukett och andra blommor
Fixa nya pass, ifall ni byter efternamn efter vigseln
Prova kläderna igen för att vara säkra på att de sitter som en smäck

5-1 veckor innan
Gör eventuell hudbehandling
Färga hår och ögonbryn och fransar
Gå till frisören och gör en provuppsättning av bröllopsfrisyren
Gå in bröllopsskorna
Genrep med präst och brudfölje i kyrkan
Boka transporter
Spika bordsplaceringen
Boka bröllopsannons
Fixa gåvor till tärnor mm
Tvätta håret två dagar innan bröllopsdagen om du ska sätta upp det
Stäm av med alla som har uppgifter under bröllopsdagen

Dagen innan bröllopsdagen
Njut av dagen tillsamman
Fixa naglarna
Gör i ordning allt som ska med i ”brudväskan”
Ta det riktigt lugnt
Se till att få mycket sömn
Den stora dagen
Ät en rejäl frukost
Ta en härlig dusch
Ta på dig en överdel som du inte behöver trä över huvudet
Se till att någon hämtar blommorna
Åk till frisör och stylist
Glöm inte att dricka under dagen (vatten)
Ät lite före avfärd till vigselplatsen

Att planera ett bröllop innefattar otroligt många detaljer, kanske mycket mer än ni kan drömma om. En helt ny värld är på väg att öppnar sig - bröllopsvärlden. Eftersom den stora dagen behöver planeras noga och under lång tid, varför inte göra den till en härlig resa mot ett fantastiskt mål?

När börjar er resa?
Resan mot bröllopsdagen börjar med frieriet och så fort ni stannat upp och njutit av det faktum att ni beslutat er för att bli hustru och man är det lika bra att köra igång med planeringen. Även om ni tycker att ni har lång tid kvar till bröllopsdagen så går tiden mycket fortarte än ni tror. Det första ni måste göra är att bestämma datum för vigseln. Många väljer ett speciellt datum och oftast mellan maj och augusti. Tänk på att olika tidpunkter på året ofta innebär olika prisbilder för bröllopet beroende på popularitet (vår/sommar ofta dyrare än höst/vinter). Ni kan också med större säkerhet få just den kyrka eller festplats ni vill ha om ni väljer en ”udda” tidpunkt för bröllopet. Populära och duktiga bröllopsarrangörer och vigselplatser bokas ofta upp snabbt, så vill ni gifta er under högsäsong, boka snabbt! En bra sak som fler och fler väljer att göra är att redan nu skicka ut ett save- the- date- kort till gästerna så att de bokar in datumet för bröllopet i deras planering.
Gör sedan en realistisk budget och ta gärna i lite i överkant så ni har utrymme för ”överraskningar”. Det kostar oftast mer än man räknat med att få det perfekta bröllopet och då er union ska vara för evigt - se till att ni får det bröllop ni drömmer om.
Det kan också vara bra att boka bröllopsresan redan nu, oavsett ifall ni vill åka på en härlig långresa eller en kortare weekend. Många par väljer att åka bort på en kortare resa direkt efter vigsel och på en längre bröllopsresa när det passar rent praktiskt i deras liv. Tänk på att beställa biljetter i det namn som kommer stå i ert nya pass efter vigseln (om ni byter namn).
När ni gjort allt detta är det dags att gå vidare. Men tänk på att om ni gör planeringen till något kul så går det mycket lättare. Ett sätt är att efter alla ”delmål” i planeringen unna er något trevligt tillsammans. Det kan vara ett besök på ett spa, en härlig kärleksweekend, eller en god middag.

Nästa steg
Efter att ni gjort klart med datum och vigselplats är det dags att sätta tänderna i gästlistan. Det är ett svårt uppdrag så låt det ta lite tid och tänk på att det är NI som brudpar som bestämmer vem ni ska bjuda på ert bröllop, INGEN annan! Bestäm och fråga era nära som ni vill tilldela hedersuppdrag och gör klart vilken typ av bröllop ni ska ha och eventuellt tema. Skicka inbjudningskorten och var tydliga med vilka som är bjudna samt vad det är för klädkod och andra praktiska saker. Gå också till en guldsmed och beskåda vackra ringar och gör det njutningsfulla uppdraget att välja ut och beställa vigselringarna.
Gå på jakt efter den perfekta bröllopsklänningen och välj ut brudgummens kläder. Hitta även inspiration och tillbehör till bröllopskläderna och få klart dem redan nu, så att ni är säkra på att allt är klart till bröllopsdagen och det finns tid för eventuella ändringar. Bestäm vilken meny ni vill ha och även fotograf, frisör, stylist och eventuell bröllopssvit. De bästa fotograferna och frisörerna bokas långt i förväg, så boka i tid.
När detta är gjort är det dags att fira att ni är ett steg närmare vigseln. Ha i åtanke att när ni firar detta steg – försök att inte prata bröllop. Ta ledigt från planeringen och njut av ögonblicket och varandra.

Fyra månader innan
För att kunna vigas måste man ha en godkänd hindersprövning. En hindersprövning är bara giltig under fyra månader. Så tänk på att söka den i god tid, men inte för tidigt. Nu är det rätt tid att bestämma bordsplaceringen, boka underhållning till festen och eventuell solist till vigsel. Fixa med transporter och hämta vigselringarna. Bestäm och beställ brudbukett och andra blommor. Det är också bra att redan nu beställa nya pass, ifall ni byter namn i samband med vigseln. Prova bröllopskläderna igen, mycket kan hända på några månader och behövs det göras förändringar hinns det med nu. Skicka även inbjudningskorten.
Efter allt detta är det återigen dags för belöning att ni kommit så långt i planeringen. Det är väldigt viktigt att ni njuter av varandra nu och kommer bort lite från allt bröllopstänk. Har ni gjort allt enlig den lista ni gjort upp för planeringen, så är det lugnt, ni har koll.

Nu börjar det närma sig
Tiden går undan och ni är nästan i hamn. För att ni ska känna er trygga med vigseln är det nu dags att träffa prästen eller vigselförrättaren och gå igenom vigselakten tillsammans med era tärnor och bestman. Beställ vigsel- och festprogram samt meny och placeringskort.
Det är också tid för eventuell färgning och klippning av hår samt ansiktsbehandling, färgning av bryn och fransar. Det är viktigt att inte göra detta för nära inpå bröllopet. Huden behöver vila lite och det kan ta lite tid att vänja sig vid den nya färgen och frisyren. Ska du som brud ha en håruppsättning gå till frisören och gör en provuppsättning. Gå in bröllopskorna, för ingen vill väl halta upp för altargången på den stora dagen.
Tänk på att inte tvätta håret samma dag som bröllopet om du ska ha uppsatt hår. Det blir bäst om håret är otvättat. Fixa naglar och händer samt fötter om du ska ha skor med öppna tår eller sandaletter. Bröllopsbilderna visar ofta upp vackra händer som stolt visar upp era vigselringar och därför är det viktigt med fina händer för såväl bruden som brudgummen. Dagen innan ska ni passa på att vila er och njuta av dagen. Nu ska allt vara klart och ni ska kunna känna ro över att dagen kommer flyta på som den ska. Saker händer, så är det alltid. Men gör ingen grej av det. Ingen kommer att lägga fokus på eventuella missöden om inte ni gör det. Allt går bara inte att planera.

Bröllopsdagen
Sov så länge ni kan på bröllopsdagen och ät en stadig frukost. Ta en härlig dusch och ska du göra en håruppsättning ta på dig en överdel som du inte behöver dra över huvudet när du ska ta på dig din bröllopsklänning. Packa en ”bra-att-ha-väska” med plåster, säkerhetsnålar, huvudvärkstabletter och annat som kan vara bra att ha med sig. Glöm inte att dricka mycket vatten under dagen och var måttlig med alkoholen. Se till att ni får lite mat i er innan ni åker till vigselplatsen och framförallt: njut av er dag tillsammans. Lycka till!

Mer om planering

Klarlund Expo 2021

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Say yes to the dress with Wedding Store

Välkommen till Malmös snyggaste brud och festklänningsbutik! Butiken som har det där lilla extra just för dig. Ska du gå…

Villa Belparc

Villa Belparc

Villa Belparc, vid Stora Dammen mitt i Slottsskogen är en perfekt plats för dig som vill ha unika omgivningar och…

designa sin egen drömring

Att designa sin egen drömring

Här får du veta hur processen att designa en egen ring går till och vad du ska tänka på i…

Den berömda fattningen från Tiffanys & Co.

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Instax gästbok polaroid

Skapa ett personligt bröllop med instax!

Få inspiration om hur du kan använda instax till att fånga det största ögonblicken i fysiska bilder och göra bröllopet…

Malin Vinblad

Malin Vinblad, fotografen som fångar känslan

Vi har pratat med Malin Vinblad som håller till på Gotland, och fått tips på hur man ska tänka när…

Salobre Hotel Resort & Serenity på Gran Canaria

Romantik, harmoni och avkoppling

På majestätiska Salobre Hotel Resort & Serenity på Gran Canaria är vyerna häpnadsväckande, arkitekturen magisk och servicen fenomenal.

Bröllopsfrisyr efter ansiktsform

Din bröllopsfrisyr är lika viktig som valet av klänning, accessoarer och makeup. Så här väljer du bröllopsfrisyr till din ansiktsform.

Bröllopsplanering - cheklista

Checklista för din bröllopsplanering

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…

Justin Alexander Signature

Ny kollektion från Justin Alexander Signature

Justin Alexander Signature släppte nyligen sin senaste kollektion – se videon här!

Wiks Slott

Bröllop i ett medeltida slott!

Fira bröllop på Wiks slott som är uppförd under 1400-talet med anor ända från 1200-talet.