Jag är ingen talare men…
Få bröllopsfester hålls utan att det klingas i glasen. Men vem ska klinga först? Vem förväntas klinga och vad bör det efterföljande talet innehålla? Lugn. Bröllopsmagasinet guidar dig i talets ”do’s” and ”dont’s.
Text: Karolina Skoglund Foto: Shutterstock
Nej. Få av gästerna på ett bröllop är egentligen talare. Var fjärde person lider faktiskt av någon form av scenskräck och att tala på ett bröllop kan vara något av det svåraste som finns. Stämningen är känslosam, det är din vän eller släktings kanske största dag i livet och publiken kan i vissa fall vara extremt stor. Men som med allt annat finns det knep som gör att man kan ta sig ur de mest tuffa situationerna med bravur – utan att inleda med den klassiska frasen.
Alla som vill kan hålla tal
Vem som helst av bröllopsgästerna kan egentligen ställa sig upp och säga några väl valda ord till bröllopsparet under middagen. De som enligt tradition inte ska göra det är endast bruden och brudgummen. Enligt regelverket behöver de inte ens resa sig upp och tacka gästerna för deras närvaro. Men trots att det inte är tradition i Sverige kan de givetvis göra det om så önskas. I våra grannländer i Norden håller brudgummen ett tal där han bland annat tackar brudens föräldrar för bruden.
De som förväntas hålla tal
Brudens far hälsar enligt gammal tradition gästerna välkomna vid drinken eller förrätten och utbringar därmed en välkomstskål. Traditionen ser ut så eftersom det oftast var brudens föräldrar som betalade bröllopet förr i tiden. Nu är det i många fall ändå brudens far som inleder, även fast han nu oftast välkomnar å bröllopsparets vägnar. Han förväntas även hålla ett tal senare till bröllopsparet, där han framförallt vänder sig till dottern men även säger några väl valda ord till sin nya svärson.
Brudgummens far förväntas också att hålla ett tal till bröllopsparet i vilket han önskar dem lycka och välgång. Det kan också vara han som håller tacktalet när alla ätit färdigt. Även brudens far kan göra det eftersom det är han som fört värdinnan till bordet.
Om det finns tärnor eller marskalkar på bröllopet förväntas även dem hålla tal.
Det finns ingen bestämd person som ska hålla i den så kallade brudskålen. Lämpligt är dock att någon närstående gör det, till exempel en förälder till brud eller brudgum, tärna eller marskalk. Även toastmastern kan hålla brudskålen.
Vad talet bör innehålla
Ett gammalt kinesiskt ordspråk säger: ”Skriv kränkningar i sand. Hugg välsignelser i marmor.” Det gäller även för bröllopstal. Man undviker alltså att tala om ledsamma saker och beklaga sig på en bröllopsfest. Tidigare kärlekshistorier passar sig inte heller i talet. Om du nu måste tar du med fördel upp dem på möhippan eller svensexan i stället.
Oavsett om du bara känner en av de som gift sig bör du försöka få in båda i ditt tal. Gemensamt för alla bröllopstal är att de ska sluta med en välgångsönskan till brudparet.
Tänk också på att gärna ha ditt vinglas i handen, eftersom en skål till brudparets alltid bör ges i slutet av talet.
Så skriver du bröllopets bästa tal
Ett bröllopstal bör vara ungefär tre minuter långt. Då riskerar du inte att tråka ut bröllopsgästerna eller för den delen spräcka toastmasterns eller toastmadamens tidsschema för middagen.
Givetvis finns det lika många sätt att skriva ett tal på som sandkorn i öknen. Ett enkelt sätt att disponera det på är att dela in det i tre delar: en inledning, en mellandel och en avslutning. Fokus, runt tre fjärdedelar, bör ligga på mellandelen. Inledningen bör vara något längre än avslutningen, men båda bör hållas korta. Om det är någonstans i talet du ska vara rolig så är det i slutet. Följande tre varianter är förslag på teman till olika tal:
• Citat: Börja med ett lämpligt citat följt av ett par rader om hur bra brudparet passar ihop och fina personer de är. Avsluta med att utbringa en skål.
• Argumentation: Inled med ett antal uppgifter om paret eller en av dem som väcker intresse. Fortsätt med en bakgrundsbeskrivning, till exempel om hur du lärde känna personen/personerna. Börja sedan argumentera. Tesen är att personen/personerna är fantastiska. Exemplifiera genom egenskaper och avsluta talet med en sammanfattning och en slutsats.
• Berättelse: Börja med en snabb introduktion och presentera karaktärerna, följ upp med en konfliktupptrappning. Fortsätt med en fördjupning och själva konflikten. Avsluta med att lösa den.
För att hålla koll på längden är ett tips att i förväg läsa upp talet samtidigt som du tar tiden. Blev talet för långt behöver du gå igenom det igen för att se vad du kan stryka. Har du svårt för att välja bort delar kan du pröva att läsa upp talet utan fusklapp. De delar du glömde bort är troligtvis de minst väsentliga.
Om du inte kan själv – låna någon annans
Förväntas du hålla tal och är handfallen när det kommer till att utforma det själv, finns det givetvis färdigskrivna bröllopstal. Det finns mängder att välja mellan på nätet för en billig penning.
Talarordning
Det finns en klassisk talarordning på bröllop som vissa väljer att hålla sig till. Den ser ut såhär: Brudskålen, välkomsttal, brudens far, brudgummens far, vigselförrättaren (prästen), äldre generationen, syskon, marskalk/brudtärna, övrig släkt, chef, vänner och bekanta, toastmaster eller toastmadame läser upp hälsningar och telegram, tacktal.
Givetvis är regler till för att brytas. Vill er toastmaster eller toastmadame till exempel inleda middagen med en välkomstskål går det alldeles utmärkt.
Besegra nervositeten
Ofta ligger nervositeten hos en talare i att man har för höga krav på sig själv. Därför underlättar det om du lyckas släppa dig själv som huvudperson. Fokus på sig själv gör nämligen att man i större utsträckning lägger ner energi på att fundera över hur man ser ut och inför andra i stället för på själva uppgiften. Hjärnans arbetsminne fungerar ungefär likadant för de flesta människor: man orkar hålla runt sju enheter information aktiva samtidigt. Om du ägnar mycket uppmärksamhet åt att fundera på om publiken tycker du är underhållande nog och hur hårt du måste hålla i glaset för att inte tappa det innebär det att det finns mindre kapacitet kvar för att fokusera på själva talet. På så sätt blir det lättare att komma av sig och säga fel. Ett knep är att försöka vända på uppmärksamheten och i stället rikta den utåt.
Gör ditt tal rättvist
Stå upp. Då ser alla vem du är och kan sitta i sina stolar. Försök att tala högt och tydligt. De som inte hör blir besvärade och känner sig utanför. Ha gärna talet nedskrivet men försök att tala utan papper om det går. Läs talet minst tio gånger högt för dig själv för att memorera det. Se även till att ha läst talet högt för någon annan person innan det är dags på riktigt. Om du vill ha stödlapp bör du undvika att sänka ansiktet ned mot pappret. Då går ljudet ned i golvet i stället för ut i lokalen. Titta gärna på de som talet riktar sig till, åtminstone då och då.
Om du som talare önskar använda dig av till exempel ett bildspel som du ska visa upp får du inte glömma bort att förbereda tekniken extremt mycket. Ingen vill bli avbruten i middagen för att se en talare springa och leta kontaktuttag till en projektor.
Läs Mer
Låt bröllopsplaneringen börja!
Bröllopsplaneringen är en spännande tid, men det är mycket att tänka på och komma i håg. Vi har sammanställt en…
Min bröllopssajt
Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…
Frimärken med bröllopstema
Inför årets bröllopssäsong lanserar PostNord en ny frimärksserie – och den blommar bokstavligen.
Så väljer ni destination för er bröllopsresa – 11 tips på vägen!
Planerar du bröllopsresa? Här får du 11 tips på hur du hittar det perfekta resmålet!
Hitta er bröllopsstil!
Bröllopskoordinator Nina Andersen ger sina bästa tips om hur ni hittar bröllopsstilen!
Vilken typ av möhippa/svensexa väljer du?
Rösta på den aktivitet du helst skulle vilja göra på din möhippa eller svensexa!
Elopements – vad är det, egentligen?
Skippa ett stort bröllop och bara smita i väg för ett hemligt bröllop? Elopements som de så fint kallas har…
Tips till blivande brudpar
Att gifta sig är magiskt, roligt och inte minst modigt, men var börjar man? Läs tips från tidigare brudpar här!
Var ska gästerna sitta?
Att planera bordsplaceringen för ett bröllop kan vara en utmaning. Här är några olika sätt att lösa bordsplaceringen på bröllopet.
Gåvor till ditt brudfölje
Såväl tärnor som marskalkar engagerar sig och lägger (förhoppningsvis) ned mycket tid och energi åt att ert bröllop ska bli…
Så här mäter du din partners ringstorlek – i smyg
Ska frieriet komma som en överraskning? Här är några diskreta sätt att få reda på din partners ringstorlek.
Råd från andra brudgummar
För att hjälpa till att göra bröllopsplaneringen smidigare och mer njutbar har vi samlat några användbara tips från andra brudgummar
Bröllopstraditionen förklarad
Bröllopstraditionen med något gammalt, nytt, lånat och blått kan vara ett bra sätt att inkludera speciella personer och föremål som…
Vem gör vad på bröllopet?
Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?
Detta har vi importerat från USA
Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…
Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan
De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj
Äktenskapslöften: Hur skriver man dem?
Det finns inget mer personligt, romantiskt och intimt än att skriva äktenskapslöften till varandra på bröllopsdagen.
Skapa rätt stämning på bröllopsfesten
För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…
Vad har du i din brudväska?
Vilka saker ska man ha i brudväskan? Här är våra tips:
Gift er först – festa senare!
Wed first – party later; gift er först – festa senare. Vad är fördelarna med ett sådant upplägg?
Inga bekymmer
På bröllopsdagen vill ni att allt ska bli perfekt. Men att gå omkring och oroa sig på den stora dagen…
Bröllopsbudget
Ladda ner vår mall för bröllopsbudget och få koll på dina bröllopskostnader!
Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop
Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.
Barn på bröllop
Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…
QUIZ: Vilket bröllopstema passar dig bäst?
Gör det här testet för att hitta det tema som passar din personlighet bäst.
Vårt bröllop: Diana & Johannes
"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."
Vårt bröllop: Rebecca & Hans
”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”
Välj dina tärnor med omsorg
Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.
Stor bröllopsplanerare
Ladda ner vår stora bröllopsplanerare här!
Vinterbröllop – allt du vill veta
Drömmer du om ett vinterbröllop i vitt med naturen i fokus? Här kommer allt du behöver veta om vinterbröllop i…
Bröllopstrender i pandemins fotspår
Vi på Bröllopsmagasinet har lagt örat mot rälsen och tittat närmare på 7 bröllopstrender som vuxit fram i pandemins fotspår.
Så väljer ni tema för ert bröllop
Ett tema gör att er stora dag känns mer komplett och mer personlig för er och era gäster så välj…
Vett och etikett – före, under och efter bröllopet
Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag.
Vill du gifta dig med mig?
Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.
Bröllopsbåge
Vill du ha ett unikt och personligt bröllop? Bli man och hustru under en vacker och romantisk bröllopsbåge!
Drop in bröllop på Kalmar slott
Kalmar Slott har arrangerat bröllop sedan 1276 och har idag en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. På självaste Alla hjärtans dag…
Körschema för bröllopsdagen
Tänker ni att ni tar bröllopsdagen som den kommer utan några fasta tidpunkter? Tänk om! De bästa bröllop är planerade…
Vill du gifta dig med mig?
Ska du fria själv eller har du en nära vän som tänker fria? Visa då denna artikel och inspireras av…
21 tips inför bröllopsplaneringen
Att planera ett bröllop är roligt, men kan också vara stressigt. Här kommer 21 tips för när det är dags…
12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan
Det finns mycket att tänka på när man planerar en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan…
9 tips – så maxar ni bröllopsfesten!
Att planera bröllopsfesten är otroligt härligt - se till att ni gör bröllopsfesten oförglömlig för era gäster!
En burgerlig vigsel
Gifta dig på McDonalds i sann Las-vegas anda? Den 27 augusti öppnar McDonald´s i Nacka upp McDriven för Drive Thru-bröllop.
Så har pandemin ändrat hur vi firar bröllop
Även om vi önskar att pandemin aldrig ägt rumt finns det faktiskt några positiva påverkningar som pandemin haft.
Lars Wallin designar bröllopssvit i Göteborg
Lars Wallin ingått ett samarbete med Radisson Blu Scandinavia om att designa en helt unik bröllopssvit – och vi har…
Checklista för din bröllopsplanering
Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…
Lyckad bröllopsmässa i Umeå!
Äntligen dags för bröllopsmässa igen och Bröllopsmässan i Umeå blev en succé!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?
Den ultimata checklistan EFTER bröllopet
Många brudpar glömmer bort viktiga uppgifter att göra efter bröllopet. Här har vi sammanställt en checklista för att underlätta för…
Drömbröllop mitt i veckan
Med tusentals bröllop framflyttade till detta år är det många lördagar framöver som nu blivit fullbokade. Vi har lösningen!
Put a ring on it!
Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.
Skapa en unik och minnesvärd vigsel
Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…
Bröllop med Great Gatsby-tema
Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.
9 tips för en lyckad bröllopsdag
Många blivande brudar är nervösa inför bröllopet över att något ska gå fel under bröllopsdagen. I den här artikeln ger…
Saknas: Brudslöja, smoking och vigselring
En brudslöja, en smoking och en vigselring är exempel på några saker som anmälts saknade av resenärer efter resor med…
Stor planeringsguide för blivande brudpar
Bröllopsmagasinet hjälper er planera bröllopet med beslut som ska fattas, matnyttiga tips, viktiga kontakter och att-göra-listor.
Var framgångsrik som bröllopsplanerare
Jobbet som bröllopsplanerare blir mer och mer attraktivt. Fler och fler blivande par skulle helst vilja få råd och åtföljas…
Sadaf & Rafeds bröllop
Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…
Så undviker du att bli en Bridezilla
Vi känner alla till Bridezillabruden som får en ångestattack när hon inte har full koll på alla detaljer. Gå inte…
Fixa möhippan
Har uppgiften att ordna en möhippa för den blivande bruden hamnat på ditt bord? Känner du dig stressad över uppgiften?…
10 saker varje brud borde ha
Dessa tio saker är A och O i bröllopsplaneringen.
Schema för Bröllopsdagen
När ni planerar ert bröllop kan det vara bra att ha ett körschema för bröllopsdagen att utgå från. Här är…
Brudgummens bästa och värsta ögonblick!
Alla har vi våra stunder under bröllopsplaneringen och på bröllopsdagen. Här får ni några brudgummars erfarenheter av det bästa och…
Gör er vigselceremoni magisk!
Drömmer ni om en personlig vigselceremoni som gärna får innehålla både nyskapande och traditionella inslag? Våga, tänk inte så mycket…
Temabröllop – därför är det så populärt
Att välja ett tema kring sitt bröllop är idag mer en regel än ett undantag. Temat kan till exempel vara…
Gör bröllopsplaneringen till en härlig resa
Energi och tid är vad ni behöver när ni ska planera er stora dag, det vet vi på Bröllopsmagasinet. Just…
Söt mini-skrivare till bröllopsfesten!
Med den här gulliga skrivaren och tillhörande app kan gästerna fota sig själva och skriva ut direkt under bröllopsfesten!
Perfekta händer till bröllopsdagen
Bröllopsdagen närmar sig och du har full kontroll över din frisyr, din makeup och din bröllopsklänning – men glöm inte…
Rehearsal dinner vs. brunch
Att förlänga bröllopet är fantastiskt och det kan göras på många sätt. Samla dina nära och kära på en rehearsal…
Herrgårdsromantik
Gimo Herrgård har en gedigen erfarenhet av av att arrangera bröllop, med egen florist, sommelier och fest- och bröllopskoordinator som…
Markiz och Kevins väg till bröllopet – del 2
Markiz och Kevin ska gifta sig nu till sommar. Exklusivt för Bröllopsmagasinet delar de med sig av sin resa fram…
Smartphoto
Att hitta en röd tråd och en känsla som du vill ska genomsyra hela ditt bröllop, och sedan hålla sig…