Italiensk romantik i världsklass

Hotel Villa Arcadio. Beläget uppe på ett sluttande berg, med utsikt över Gardasjön och omgivet av olivlundar och kullerstensgator ligger denna italienska pärla. Platsen där allt är genomtänkt, genuint och romantiskt. Är ni ute efter romantiskt lugn, god mat och utsökta viner är detta destinationen för er bröllopsresa.

Text och Foto: Anna Storm

Det är slutet av augusti månad då vi anländer till Milano sent på kvällen. Luften är fortfarande varm efter den soliga dagen och ljumna brisar sveper in och får håret att fladdra när vi vandrar över flygplatsen på väg till den taxi som ska ta oss bort mot Gardasjön. Gardasjön är Italiens största och mest kända sjö beläget i norra Italien vid Alpernas fäste och mellan städerna Venedig och Milano. Platsen är sedan länge ett känt resmål för dem som är ute efter vacker natur, goda viner, avkoppling och italiensk kultur och gastronomi.

Den plats vid Gardasjön som vi ska till heter Hotel Villa Arcadio. Ett litet, genuint hotell beläget i utkanten av den pittoreska byn Salò. På bergsluttningen omgiven av olivträd och cypresser tornar hotellet upp sig och smälter graciöst in i den italienska naturen.

Historia.
Hotel Villa Arcadio ägs och drivs av paret Jaana och Francesco. Det är ett familjeägt hotell som paret haft i sin ägo i 20 år. Från början var anläggningen ett kloster byggt på 1800-talet och då paret köpte anläggningen, år 1996, hade det stått tomt i nästan 50 år. Byggnaden var övervuxen av humle och vinrankor och såg inte mycket ut för världen. Så 1996 började paret med det massiva arbetet att renovera byggnaden och förvandla det gamla klostret till ett fungerande hotell. Till sin hjälp anlitade Jaana och Francesco arkitekten Roberto Berlucchi. En arkitekt känd för att restaurera och bevara gamla byggnader. Roberto Berlucchi tog sig inte an vilka projekt som helst, men han såg potential i Villa Arcadio och genom hans arbete lyckades han bevara stilen på hotellet och komplettera med tidsenliga detaljer. Även originaldetaljer så som målningar från klostret finns kvar och har bevarats för att förstärka känslan. Ca fyra års arbete lades på att restaurera hotellet och ytterligare sex år lades för att anlägga den vackra trädgården som omger byggnaden. År 2006 stod projektet klart och Hotel Villa Arcadio öppnade sina portar för gäster världen över.

Genomtänkt och familjärt.
När man besöker Villa Arcadio slås man ganska snabbt av skönheten i byggnaden. Alla detaljer är otroligt noga genomtänkta och ingen inredningsdetalj, möbel eller växt är slumpmässigt utvald utan det finns en tanke bakom allting. Jaana berättar att hennes man gärna besöker olika antikvitetshandlare i Italien. Där hittar han tidsenliga pinaler som han köper hem och låter Jaana placera där de passar in i huset. Bakom byggnadens fasader av sten finns eleganta salonger upplysta av antika lampor. Här hittar vi ståtliga engelska golvur, italienska målningar, antika speglar och Casa Milano fåtöljer.

På innergården blommar bougainvillea och hortensia som blandas med citronträd och vinrankor. Doften och lummigheten gör att det känns som om du befinner dig i någons trädgård och känslan är väldigt välkomnande. På baksidan ligger en stor pool med panoramavy över Gardasjön. Poolen är kantad av tunga solstolar i trä med vita parasoller och fluffiga handdukar som inbjuder till att ligga ner och sippa på en espresso eller Aperol Spritz. Mellan de två huvudbyggnaderna finns terrassen, en plats där staket och pergola av smidesjärn täcks av slingrande vinrankor som bildar ett tak över platsen. I taket är kulörta lampor fästa och sprider ett behagligt sken när mörkret faller. Terrassen har en magisk utsikt och på dagtid ser du de terrakottafärgade husen som ligger huller om buller tillsammans med mörkgröna cypresser mot den blå sjön. På kvällstid glittrar lamporna från byn Salò som en stjärnhimmel och bidrar med en minst sagt spektakulär vy till middagen.

Jaana och Francesco var väldigt tidigt överens om att de inte ville ha den klassiska ”hotell-känslan” på Villa Arcadio. På de flesta hotell idag finns en lista över saker du får och inte får göra, vilka tider som det är tillåtet att göra si eller så. Den principen ville de ifrån och istället skapa ett hotell som kändes mer tillåtet och välkommet. Som att komma hem till en god vän. Både ägarna och all personal har därför satsat på en helt otroligt nivå av service. På Villa Arcadio finns alltid någon nära till hands, utan att vara i vägen. Personalen är uppvaktande på ett sätt som inte känns påträngande eller för inövat, det känns genuint som om all personal på hotellet vill varje gästs bästa. En känsla som är svår att uppnå men som de här har lyckats med ända ut i fingerspetsarna.

Italiensk gastronomi.
Att Italien är känt för sin matkultur och sina goda viner är knappast någon nyhet. Och Villa Arcadio gör inget undantag. Restaurangen på hotellet är utvald av Guide Michelin och maten som serveras här är gastronomiska konstverk. Kockarna på plats hämtar mycket av råvarorna från hotellets köksträdgård och lagar till största delen mat av lokala ingredienser. Smakerna är förstklassiga, innovativa och rustika.

Frukostarna intas på den soliga terrassen med utsikt över sjön. Färsk frukt, nybakat bröd och en meny av kockens specialiteter kompletteras med färskpressad juice och starkt kaffe. Luncherna väljer vi att äta lite enklare i värmen och fräscha sallader varvas med hemgjord pasta av olika slag. Till middagen byter vi om till aftonkläder och sitter ner och avnjuter en middag i italiensk stil med antipasti, primi, secondi och dolci. Den ena fantastiska rätten avlöser den andra och här vet de verkligen vad gastronomisk njutning innebär. Under middagarna blir vi också serverade det ena goda vinet efter det andra. Oavsett om du föredrar rött, rosé eller vitt vin finns definitivt något för alla smaker.

Omgivningen.
Utöver att äta och dricka gott, spendera timmar vid poolen och vandra längs olivlundarna erbjuder destinationen också mycket annat. Byn Salò som ligger ett stenkast från Villa Arcadio är absolut värt ett besök. Den charmiga italienska byn med sina drygt 10,000 invånare är ett perfekt utflyktsmål för den som vill strosa längs trånga gränder, doppa fötterna i Gardasjön och shoppa i de fina designboutiquerna. Salò har en av Gardasjöns längsta hamnpromenader där gatan till viss del är konstruerad av italiensk marmor. Promenera längs marinan och blicka ut över det turkosblå vattnet, slå er ner på någon av uteserveringarna och sippa på något kallt i glasen medan ni planerar dagen. Längs gågatorna i byn avlöser den ena fina boutiquen den andra. Här kan du handla skor av italienskt skinn i finaste kvalité, kläder från unga designers och vävda mattor i allsköns färger och mönster. För den som är ute efter en unik stil oavsett om det gäller mode eller inredning är Salò rena drömmen att spendera tid i.

Är ni intresserade av goda olivoljor och utsökta viner rekommenderas också ett besök på någon utav vingårdarna i trakten. Här kan du få bevittna processen hur såväl olivolja som vinerna tillverkas och få möjlighet att köpa med dig hem något från tillverkningen. Personalen på Villa Arcadio är behjälpliga med tips och färdmedel till någon utav odlingarna i närheten.

Många passar också på att hyra båt över en dag och får möjlighet att uppleva Gardasjön och de små byarna på ett fantastiskt sätt. Härifrån får ni otroliga vyer över den klippiga västra kusten och de mysiga och familjevänliga byarna vid östra stranden. Den här vägen är också ett trevligt transportsätt att ta sig mellan de olika byarna, det är inte särskilt dyrt och det finns många färjor att välja mellan.

Vigsel.
Utöver att spendera bröllopsresan på ljuvliga Villa Arcadio kan även vigselceremonin ordnas här. Då Jaana har goda kontakter med olika butiker och företag i byn fungerar hon som koordinator och hjälper er att anlita den personal/hjälp som behövs. Ceremonin hålls sedan i den grönskande trädgården och med utsikt över Gardasjön, en minst sagt spektakulär ceremoni som såväl ni och gästerna minns livet ut. Givetvis går hela hotellet att abonneras för era bröllopsgäster och att spendera dagarna på denna plats med personen ni älskar omgivna av nära och kära är verkligen a dream come true.

FAKTARUTA:

Res hit – Flyg till Milano och ta sedan taxi eller hyr bil till Villa Arcadio. Den flygplats som ligger närmast destinationen är Bergamo och hit flyger du direkt på någon timme.

Temperatur – Italien har sin högsäsong under juni-augusti och i slutet på sommarmånaderna kan det vara väldigt varmt. Bästa årstiden att besöka Villa Arcadio är under maj månad eller slutet på augusti och september.

Valuta – Euro

Språk – Italienska och Engelska

Missa inte – Inspireras av den italienska livsstilen och uppskatta de små detaljerna

LÄS MER:

Bröllop i Toscana - Foto: Linda Pauline

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Hotellet på sommaren

Destination Alperna

Vi reste till den anrika skidorten Megève i Frankrike för att uppleva ett riktigt alpint destinationsbröllop.

Packa smart och lätt!

Hur man packar resväskan till bröllopsresan med endast handbagage

Romantik på Brittiska Jungfruöarna

Romantik på Brittiska Jungfruöarna

Brittiska Jungfruöarna är en plats som kombinerar vacker natur, romantik och äventyr.