Elisefarm i hjärtat av Skåne

Mitt i vårt sydligaste landskap kan ni besöka Elisefarm vars vitkalkade längor bjuder in till en skön weekend på tu man hand.

Artikelserie: Romantiska platser i Sverige

Text: Ingela Rossing  Foto: Elisefarm
Publicerat den: 2016.03.08

Elisefarm finner ni verkligen mitt i Skåne, med dryga tre mil till Lund och cirka fem till Malmö och Kristianstad. Vägen mot anläggningen går genom det öppna landskapet med välskötta gårdar omgivna av sjöar, fält och hagar. Även Elisefarm med sina rötter i 1700-talet var en gång en bondgård. Då de nuvarande ägarna Ingrid Linné och Lars Ingesson tog över anläggningen för drygt 15 år sedan var renoveringsbehovet stort. Med stor känsla har de genom åren renoverat den engelskinspirerade herrgården och skapat den moderna anläggning ni möter idag.

Historik blandat med lyx
Ni ser de vitkalkade byggnaderna på långt håll - den ståtliga mangårdsbyggnaden, ett vackert gråstensstall och stora logar som ramar in gårdsbilden. Väljer ni att bo i Herrgården finner ni där sex dubbelrum varav två är minisviter. I Stallet är rummen rymliga med vitkalkade tjocka väggar och djupa fönstersmygar. Söker ni lite extra lyx kan ni boka in bröllopssviten som även den inryms i Stallet. Sviten har gustaviansk himmelsäng, hörnbadkar, dubbla handfat och precis som i byggnadens samtliga rum är golven skeppsgolv av ek.

Vill ni inte bara njuta av det komfortabla boendet utan även uppleva lite av omgivningarna har landskapet mycket att erbjuda i form av historiska sevärdheter, mysiga små städer och byar, konst i alla former, shopping och en natur fylld av möjligheter. Den senare upplever ni utanför dörren och det är nära till vandringslederna som tar er längs Ringsjöns strand. Vill ni addera mer till promenaden och golf är ett intresse ni delar kan ni även på detta område få era önskemål uppfyllda. Ägarparet har inte bara renoverat byggnaderna de har också tillfört anläggningen nya dimensioner.

En av dessa är uppenbar då man närmar sig Elisefarm – golfbanan som ramar in anläggningen. Ni befinner er i landets mest golfbanetäta del och en av landskapets drygt 70 banor finner ni utanför dörren. Elisefarms bana har flera gånger rankats bland topp 10 i Sverige av Golf Digest. I likhet med herrgårdsbyggnaden har golfbanan en engelsk känsla. Detta kanske inte är helt överraskande då det är engelsmannen Martin Hawtree, tredje generationen golfbanedesigner, som utformat banan. När ni följer banan går ni längs stengärdsgårdar, ett bitvis kuperat landskap med utsikt över Ringsjön och Bosjökloster. Elisefarm har varit platsen för ett antal kvaltävlingar bland annat en av deltävlingarna till Nordea Tour 2012. Det var i samband med denna tävling man anlade de omklädningsrum som är en del av det som kan bli er belöning efter en runda på banan eller vandring längs sjön.

Stor festsal
Går ni över till den Västra Flygeln finner ni Elisefarms Spa som tillkom våren 2013. Denna flygel inrymmer även Elisefarms stora festsal som många väljer för sin bröllopsfest. Man befinner sig här i det forna stallet där ljuset flödar genom lokalen via de stora fönstren som ersatt tidigare logdörrar, väggarna är vitkalkade och den robusta känslan förstärks av de ursprungliga takbjälkarna i varmbrun ton. Innan spaavdelningen öppnade upp kunde man erbjuda gästerna relax, utomhusjacuzzi och en utomhuspool. När ni idag kliver in i spaavdelningen ser ni en stor inomhusjacuzzi vars insida är klädd med den för landskapet typiska svarta skiffern, en rymlig bastu och lerkärl med keramikbeklädd insida där man kan skapa sitt egna fotbad. På utsidan finns ytterligare en jacuzzi, en bastu samt utomhuspool.

Efter en skön stund på spa bjuds ni vid dagens slut på en del av Skånes stolta mattradition. Elisefarm ingår i Skånska Matupplevelser, ett nätverk av krogar som erbjuder det bästa ur det skånska köket. I köket utformar man menyerna utifrån årstiderna med vårens späda nässlor, sparris och rabarber, i augusti bjuds det kräftor och när sommaren övergår i höst serveras svampar och vilt från egna marker. En rätt har blivit något av ett kännetecken för Elisefarm - fasanen, en fågel som inte är otroligt att ni stöter på om ni unnar er en vistelse på denna välkomnande anläggning i gemytliga Skåne.

Läs mer:

www.elisefarm.se

LÄS OM FLER ROMANTISKA PLATSER

Dekadens och glamour på Dorsia Hotel & Restaurang

Att kliva in på Dorsia Hotel & Restaurant är som att kliva in i en film. Här kliver du in…

Brösarps Gästgifveri & SPA

Det skånska gemytet är en självklarhet på detta gästgiveri med anor från 1600-talet. Addera en dos unik natur som lockar…