Morgongåvan – kärlekens gåva

Morgongåvan är en urgammal tradition som innebär att både brud och brudgum ska överraska varandra med en present på morgonen efter bröllopsnatten.

Text: Lesly Valencia
Foto: Rosa Turmalin från Gunnar Fahlström

Historien bakom
Morgongåvan är en gåva som mannen ger sin hustru på morgonen efter bröllopsnatten. Förr i tiden fungerade gåvan som en säkerhet för kvinnan eftersom att i äldre tider blev hustrun vid vigsel inte delaktig i mannens förmögenhet. På medeltiden kunde gåvan vara mark, en gård eller ett torp som kvinnan skulle behöva om hon skulle bli änka. Gåvan var en ekonomisk trygghet och det var också ett sätt för mannen att tacka för kvinnans oskuld. Det är därför som gåvan ges på morgonen efter att det nygifta paret ingått sitt äktenskap och fullbordat vad som förväntas av bröllopsnatten.

Morgongåvan var något obligatoriskt och ibland skänktes gåvan till kvinnan utav mannens föräldrar. På 1700-talet övergick morgongåvan till att vara något mindre såsom ett smycke. Det var vanligt att kvinnan fick ett halsband med en medaljong som gick att öppna och inuti denna medaljong skulle det finnas en hårlock och en bild av maken.

Morgongåvan i dag
I dag har inte morgongåvan någon rättslig innebörd, det är mest en fin gest. Morgongåva ges från både mannen och kvinnan till varandra. Något som passar bra som morgongåva till bruden kan vara ett presentkort på en romantisk utflykt en helg, så att ni har något att se fram emot att göra som nygifta. Det absolut vanligaste är att ge ett smycke av något slag. Ett armband eller ett par örhängen är uppskattat.

– Något som är populärt att ge till bruden som morgongåva är ett par örhängen som matchar vigselringen, berättar Peter Fahlström som är guldsmed på Gunnar Fahlström i Stockholm.

Till brudgummen är det allra vanligast att ge ett par manschettknappar eller en slipsnål, det är tidlöst och elegant. Andra smycken är också vanligt såsom en klocka, ett halsband eller en ring. Något som har blivit populärt på senare tid är att göra en boudoirfotografering som innebär att bruden fotograferas och därefter ger bort bilderna till sin man i form av ett fotoalbum eller i en fin liten ask.

Man kan också låta trycka upp en utvald bild till en tavla och hänga upp i sitt gemensamma hem. Bruden har oftast på sig sina brudunderkläder och bilderna som tas ska vara sensuella på ett vackert sätt.

Män uppskattar alltid elektronikprylar som också kan vara en fin morgongåva. Det viktigaste med gåvan är att det ska vara något personligt. Vad har mannen för intressen? Han kanske gillar fordon eller att dricka en dyr god whiskey.

Vad har kvinnan för stil? Vill hon ha något vackert, användbart eller en upplevelse? Vad är hennes intressen och favoritfärger? Hitta det som är speciellt för just er, något som symboliserar er kärlek till varandra. Era minnen och er framtid ihop är helt unik.

Mer om smycken

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Peter Liljeroth - Unik design

Skapar egna trender

Vi har pratat med den erfarne guldsmeden Peter Liljeroth om unika design, trender och hur man får ringen man drömmar…

Ateljé Juvel

Ateljé Juvel finns för dig som vill vara delaktig i designen av din vigselring eller smycke.

Guldsmedsmästar´n

En titt hos Guldsmedsmästar’n

I hjärtat av Göteborg ligger Guldsmedsmästar´n alldeles intill Domkyrkan. Den charmiga lilla butiken med tillhörande verkstad.

Möt guldsmedsmästare och juvelfattare Tomas Andreæ

Tomas Andreæ har lång erfarenhet som juvelerare och guldsmedsmästare. Intresset för smycken började redan som liten i första klass.

vigselringar från Jewellery by Jenny

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Ag/Au Design

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi fyra guldsmeder. Malin och Lina som tillsammans har över 30 års erfarenhet…

Albrekts Guld

Albrekts Guld

Låt dig inspireras av dessa vackra ringar från Albrekts Guld!

Hallbergs Guld

Hallbergs Guld

Ett smycke är så mycket mer än bara en vacker accessoar. Det är ett uttryck. Det berättar en historia.

Vinnare diamantjakten 2021

Vinnarna av Diamantjakten 2021

Vi hade glädjen att ringa upp 3 lyckliga vinnare av Diamantjakten 2021