Så får du din personliga vigselring

När ni ska välja vigselring kommer ni att upptäcka hur mycket vackert det finns att välja mellan på  marknaden. Det är därför viktigt att gå till en guldsmed som kan guida er till rätt val.

Text: Jeanette Henriksson
Foto: Anna Fia Sterner, www.ateljekeg.se

Att tänka på
Det finns mycket mer man ska tänka på när man väljer vigselring än att den ska vara vacker i sig. Den ska även passa på fingret och till personligheten. Har du en drömring, kanske den ändå inte är det bästa valet för just dina fingrar. Allt detta kan en duktig guldsmed hjälpa dig med. Tillsammans kan ni utforma eller välja ut den ring ni ska bära som symbol för er union som man och hustru.

Ha en plan
När ni går till guldsmeden är det bra om ni har ett förslag, en bild eller en skiss på hur ni vill att er ring ska se ut. Då har ni något att arbeta utifrån. Men det som verkligen avgör resultatet är dialogen mellan er och er guldsmed. Så ta till er vad ett proffs har att säga och var inte rädda för att ställa frågor.

Vena amoris – kärleksvenen är anledningen till att vi bär vigselringen på just vänster ringfinger. Traditionen kan troligen härledas tillbaka ända till antiken, då man trodde att den här venen gick från hjärtat rakt ner i vänster hands ringfinger. Senare, under 1600-talet blev det lag i Sverige, att bruden ska bära vigselringen på vänster ringfinger. Vigselringen är en symbol för er kärlek och ni ska bära den varje dag. Så välj ringen med omsorg.

Material:
Det vanligaste materialet är guld. Guld finns i flera olika nyanser. Det finns gult, roséfärgat och vitguld. Färgerna går även att kombinera. Det vita guldet har blivit mer populärt under senare tid, då det blivit vanligare med diamanter både när det gäller förlovnings- och vigselringar. Många tycker att stenarna är vackrast tillsammans med vitt guld. Men som mycket annat, är det en smaksak. Det finns även andra material, som till exempel platina och palladium. Tänk på att ringen ska bäras varje dag. Men för den delen ska ni inte bara tänka praktiskt. Utan välja den ring ni verkligen tycker bäst om och som ni kan känna er stolta över.

Form: Vilken form ringen ska ha är viktigt och det finns flera olika former att välja mellan. Klassiskt kupad eller kanske mer rak och trendig. Tänk på att formen ska passa tillsammans med förlovningsringens och att ringskenorna ligger mot varande på ett bra sätt.

Storlek: Vilken höjd och bredd vigselringen ska ha är en smaksak men rekommenderad minsta höjd är 1.8 millimeter. Höjden måste också avgöras efter vilka eventuella stenar man vill ha och vilken storlek det är på dem. Tänk på att ringen ska vara bekväm och se bra ut på ditt finger. Ringen ska vara proportionerlig och inte se klumpig ut.

Diamanter: Ädelstenar varierar i kvalitet, färg och slipning. Diamanter går att få i flera olika slipningar, de vanligaste är briljant- och princesslipning. Det finns även flera olika sätt att ”fatta” in diamanterna. Men allt detta kan er guldsmed förklara och hjälpa er med.

Gravyr: Fundera på vad ni vill att det ska stå i era ringar. Det vanligaste är era namn i varandras ringar samt datumet för vigseln. Men det är helt upp till er vad som ska graveras in. Numera förekommer det även att brudpar väljer att ha gravyren på utsidan eller på sidan av vigselringen. Det finns flera olika gravyrstilar att välja mellan, så välj den stil som passar just er och er vigselring.

«Det ska gärna glittra och spraka»
Så här säger Anna Fia Sterner som har hand om de tekniska bitarna på ateljé KEG, medan hennes mamma, Karin Elisabeth Gustavsson som är guldsmed ägnar sig åt att skapa smycken.

Vilka smyckestrender har vi att se fram emot?
– Det enkla återspeglas även i den vardagliga smyckeshandeln. Vid olika popularitetsmätningar kan man se att de skandinaviska enkla silversmyckena fortfarande tar den största delen av marknaden då de är lättburna och passar både till vardag och till fest. Det har även blivit viktigt att lägga mer pengar på smycken och att smycken ska vara av äkta ädelstenar och ädelmetaller. På så sätt har vi blivit modigare och fler vågar prova andra sorters ovanligare ädelstenar för att få en unik känsla som återspeglar bärarens personlighet.

Klassiskt
De flesta väljer klassiska ringar med mer eller mindre vita diamanter i vitguld eller rödguld, ofta med båda delarna i en harmonisk kombination. Matchningsfrågan är av hög prioritet, att det ska kunna gå ihop med andra smycken man har hemma. Om man ska kolla på trender så har även Hollywood hittat till Sverige med enstensringar som förlovningsring och en matchande alliansring som vigselring. Det ska gärna glittra och spraka. Även våra tidigare prinsessbröllop har gjort sitt i trendsättningen. I Norden är det vanligaste valet vita diamanter. Vitguldet har på senaste tiden gått om rödguldet med en hårfin marginal i popularitet. Även roséguldet har fått sig en uppsving senaste året.

Upplever du att brudparen ofta vill ha en egen personlig vigselring?
– Att göra specialtillverkade ringar blir bara mer och mer som en självklarhet. Det handgjorda arbetet får en helt unik känsla i ringarna. Många använder sig även av gamla smycken som man ärvt och gör om till nya fina ringar. Då bevarar man en viss anknytning i ringarna och får något extra personligt. På så sätt blir det aldrig att grannen har en likadan, säger Anna Fia.