Glöm inte det viktiga under

Underskatta inte underklädernas betydelse. Rätt under kan göra ett ”under” för hela din bröllopsoutfit!

Text: Jeanette Henriksson
Foto: Poirier

Under lång tid kallades underkläderna för ”de onämnbara”. Man pratade aldrig om dem, de var privata och visades inte för någon. Den naturliga kroppen har tyvärr i princip aldrig ansetts tillräckligt vacker. Genom tiderna har man därför använt sig utav underkläderna för att forma kroppen efter rådande ideal.

Underkläderna är det första vi tar på oss och det sista vi tar av oss varje dag. De syns inte, eller ska i allmänhet inte synas. Men vad önskar vi oss av våra underkläder? Jo, vi har lite krav, de ska vara funktionella, utmanande, komfortabla och sensuella. Allt detta utan att märkas under vardags- eller festkläderna. Ett tufft men inte omöjligt jobb.

Konsten att hitta rätt BH
Hur vet man vilken storlek man ska ha på sina BH? Det bästa är ju såklart att mäta sin byst. Kroppen förändras hela tiden. De flesta butiker som säljer bröllopsklänningar har även underkläder som passar till respektive klänning. Ta hjälp av den kunniga personalen och var inte rädd för att verkligen förklara vad du vill framhäva och vad du kanske vill dölja. Vilken typ av BH du bör bära beror givetvis på vilken typ av klänning du väljer. Om du väljer en urringad, en utan axelband, en med bar rygg och så vidare.

 Här följer lite olika modeller på BH:
• Balconette - lyfter och formar bysten underifrån och passar mycket bra till en bröllopsklänning med urringning då den har brett mellan axelbanden. Passar även till bröllopsklänningar utan axelband, då BH:n oftast har en silikonkant som fäster mot huden, vilket får den att sitta säkert även utan axelband.

• Push-up - framhäver bysten och du kan välja mellan flera olika vadderingar, både i olika material och i olika storlekar. Den här modellen av BH passar till alla typer av byststorlekar, utom kanske de allra största. Om du skulle vilja ha en ännu mer urringad bröllopsklänning finns även super-push som lyfter bysten från sidan. Dessa BH:ar är perfekta att bära under urringat och V-ringat, men också till en vacker festtopp.

• Minimizer - passar den bekväma bruden. Den är inte vadderad och ger bra stöd åt bysten, den märks knappt. Den finns med eller utan bygel och har bredare axelband, vilket ger ett bättre stöd.

Underkläder kan ha olika funktioner, så också på bröllopet. Varför inte välja en typ av underkläder, som framhäver och förskönar dig och din bröllopsklänning under vigsel och bröllopsfest, för att sedan byta till något helt annat inför bröllopsnatten.

Strumpbyxor som formar
Många brudar väljer att bära korsett under sin bröllopsklänning. För att möta denna trend har många tillverkare av bröllopsklänningar designat en korsett som sitter fast i själva klänningen.

Strumpebandshållare är en läcker och populär ingrediens i bröllopsunderkläderna. Antingen sitter de själva, ovanpå trosorna eller fast i en torsette, som är en korsett med strumpebandshållare. Till dessa bärs strumpor i nylon eller silke. Här kan man också välja stay-ups som håller sig fast på benen med hjälp av en silikonrand på insidan av strumpan. Ett tips om man väljer dessa är att inte smörja in sig med hudkräm, för då fäster de inte lika bra mot huden.

Förutom de här modellerna finns det magiska strumpbyxor, som hjälper till att hålla in magen, höfterna, rumpan och som formar kroppen. Så underskatta inte underkläderna, utan ta dem till hjälp för att uppnå det där perfekta resultatet du vill ha på din bröllopsdag! •