Vackra pärlor – fulla av värde och symboler

Äkta pärlor lika värdefulla som de värdefullaste ädelstenar. Men pärlorna har också varit en symbol eller visat människors rang, ålder, civilstånd och status. På 1800-talet föddes ett av världens mest kända företag inom smyckestillverkningen, Tiffanys. Det kan vi tacka pärlorna för.

Text: Jeanette Henriksson Foto: Grupo Rosa Clara

Äkta och konstgjorda
Det finns äkta, odlade pärlor samt konstgjorda pärlor som är tillverkade av annat material än de naturliga. Den naturliga, eller äkta pärlan kommer till i en mussla. Visst är det egentligen helt fantastiskt när man tänker på det. Ett av naturens underverk.

Skapas i en mussla
En äkta pärla bildas genom att musslan andas och öppnar skalet för att få in syre och äta plankton. När de gör detta kan det lätt smita in ett sandkorn, till glädje för oss människor. Detta lilla sandkorn retar musslans mantelvävnad, som kallas pärlemor (pärlans mor). Efterhand kapslas kornet in och efter en tid bildas en liten skatt, i form av en vacker pärla.

En äkta pärla har en livslängd på upp till 150 år och är mycket värdefulla. Hur länge dina pärlor ska hålla handlar mycket om hur du sköter dem. Det handlar inte om hur ofta du bär dem, tvärtom, brukar man säga att pärlor ska användas för att behålla sin vackra lyster. Hög luftfuktighet, smink, svett och hårspray är inte bra för pärlorna.

Skötselråd
• Förvara inte sötvattenspärlor i burkar som är helt
lufttäta, eller på bomull. Det får dem att torka ut.
• Spraya inte parfym eller hårspray på pärlorna.
• Undvik stora temperaturskillnader
• Använd pärlorna, då mår de bäst.
• Rengör dina pärlor med en fuktad handduk av linne

Inte alla pärlor är formade av naturen, en del är i stället skapade av oss människor. Materialen har varierat genom tiderna och bland annat har elfenben, metaller, ben, porslin, glas, papper, lera och snäckskal använts. Nu för tiden är de flesta ”äkta” pärlor man kan hitta på marknaden odlade. Att odla fram vackra pärlor har vi människor sysslat med i drygt 100 år. Odlade pärlor är även de sällsynta och dyrbara. När man odlar en pärla så hjälper man bara naturen på vägen.

Så här går det till:
Man tar ett främmande föremål och placerar det i en levande mussla tillsammans med en del av en annan mussla. Sedan lägger man tillbaka musslan i vattnet och efter det är det bara att vänta i några år. Under de här åren skapas det ett skikt av pärlemor inne i musslan runt det främmande föremålet och en pärla är född.

Man kan skilja på äkta naturligt skapade pärlor och konstgjorda genom att försiktigt lägga pärlan mot sin tand. En äkta pärla känns sval och den känns sträv mot tanden. En oäkta är eller upplevs mer oljig snarare än sval och är helt slät mot tanden. Oäkta pärlor kan även i våra dagar vara tillverkade av flera olika material. Det finns pärlor av glas, keramik, plast, trä, ja även av metall. De enda likheterna mellan dessa pärlor och de äkta pärlorna är att de har ett hål igenom sig.

Lite historia
De första pärlorna kom till för cirka 40 000 år sedan och spreds över världen med hjälp av romarna och romarriket. Själva massproduktionen började under 1700-talet. Då var materialet glas, glaspriset sjönk kraftigt så att alla hade råd att köpa glaspärlor. Luigi Pusinich uppfann år 1817 en tumlare som gjorde det möjligt att tillverka helt runda pärlor i stor mängd samtidigt. Tekniken förfinades sedan av Antonio Frogo, men det var 1892 som allt förändrades. Det var nämligen då österrikaren Daniel Swarovski klev i bilden och uppfann en teknik som innebar att man kunde facettera stora mängder av glaspärlor. Metoden är fortfarande hemlig och Swarovskipärlor är kända över hela världen. De anses vara de bästa kristallpärlorna på marknaden och är omåttligt populära.

Pärlor har genom åren bara blivit mer och mer populära och dessa vackra skapelser är verkligen små skatter som är lika underbara att bära som att ge bort i gåva till någon som betyder mycket.