Skaffa ett magiskt bröllopsleende

Som blivande brud drömmer du troligen om att se häpnadsväckande vacker ut under bröllopet. Förväntningarna är höga, du och brudgummen står i händelsernas centrum och få dagar är lika flitigt fotograferade. Vill du förtrolla gästerna med ett vackert leende kan din tandläkare ta fram ett resultat som låter lyckan hämningslöst skina ur ditt ansikte.

Text: Deborah Malec Foto: Yuri Arcurs /Shutterstock.com

Ansiktet
Blicken dras redan hos spädbarn till balanserade ansikten eftersom vi är biologiskt programmerade att attraheras av symmetri. Symmetri tyder på hälsa och bra genetiskt material, vilket innebär en mer lyckad avkomma. Även om kärleken handlar om så mycket mer än utseende är bröllopsdagen en härlig dag att göra sig extra fin på. Denna dag kommer ni att minnas med bildbevis - den är ju så speciell!

Det handlar inte bara om att hitta rätt klänning eller sätta upp håret i en smickrande frisyr. Små, knappt märkbara förändringar kan ha stor sluteffekt för det visuella intrycket. Rent ”teknisk” är det balansen mellan höger och vänster sida både i hårdvävnad (ansiktsskelett) och mjukvävnad (hudens utseende, näsans bredd och läpparnas form) som bestämmer hur vackert ditt ansikte upplevs. Så fort du öppnar munnen för att tala eller skratta, spelar tändernas form, storlek och linje in.

Avvikelser kan visserligen vara både charmiga och rentutav snygga - framtandsglugg kan föryngra och en chippad tand kan göra att en man ser tuffare ut. Däremot kan sneda eller ojämna tänder eller små frakturer och missfärgningar förstöra helhetsintrycket. Kosmetisk tandvård är lösningen för den brud som önskar vackra tänder och magiskt leende på bröllopsbilderna och det utförs av allmänna eller nischade tandläkare.

Fräscha upp ditt redan snygga leende
En blivande brud som är nöjd med sina tänder men har i bröllopshetsen skaffat sig kaffe-, vin-, eller cigarettfläckar, kan besöka tandläkare eller tandhygienist för professionell tandrengöring och tandstensborttagning. Borttagningen kan kräva bedövning beroende på hur djupt tandstenen sitter och läker i normalfallet på runt två veckor.

Professionell tandrengöring utförs på rena tandytor med avverkande pastor av olika grovlek. Dessa polerar bort ytliga missfärgningar och små ojämnheter. Med Airflow, en salt- och vattensprutande pistol, som finns på nästan alla kliniker, försvinner kaffe- och nikotinfläckar effektivt och tänderna ljusas upp litegrand på ett skonsamt sätt, ett bra och diskret val för den som inte vill bleka på grund av risken för ilningar.

Den som är ute efter ett filmstjärnevitt resultat bör bleka professionellt om tänderna är gultonade eller envist missfärgade. Professionell tandblekning bygger på att en peroxid penetrerar tanden i ett steg (väteperoxid) eller två steg (karbamidperoxid som omvandlas till väteperoxid). Den aktiva substansen bleker tanden innan den sönderfaller. De mest effektiva metoderna är blekning hos tandläkaren eller eventuellt hemmablekning.

Vid hemmablekning fyller du en blekskena som används nattetid med väteperoxidgel. Varannan natt bleker du överkäken och varannan natt underkäken, i ungefär en veckas tid. Bleker du på klinik använder tandläkaren en laserlampa som aktiverar väteperoxidgelen. Ett till två besök brukar ge ett vitt resultat.

Biverkningar i form av tandköttsirritation eller ilningar i ungefär en veckas tid är vanliga vid båda metoderna. Därför bör du inte genomgå tandblekning närmare än en vecka innan bröllopet. Efteråt bör du undvika missfärgande mat och dryck som - kaffe, the, rödvin, choklad - i åtminstone sju dagar för att inte förstöra resultatet. Hur länge tänderna behåller färgen beror främst på intaget av missfärgande mat - allt från ett halvår till 2 år!

Ombyggnad eller omflyttning
Om du önskar att dina tänder stod rakt, hade en annorlunda form eller inte var missfärgade, kan bonding eller skalfasader vara ett attraktivt alternativ. Kosmetisk bonding är ett enkelt och billigt sätt att sluta en glugg mellan framtänderna eller laga en fraktur. Står tänderna snett är porslinsfasader en bättre terapi trots att den är kostsam men slutresultatet brukar bli riktigt snyggt och tillväxten i självförtroende kan vara väl värt investeringen.

Fasader på tänder fungerar ungefär som lösnaglar på fingrarna. De är tandformade, tunna skikt som ger tandraden ett perfekt utseende. I samråd med tandläkaren bestämmer du vilka tänder som ska kläs i tunt porslin, hur kantiga och stora de nya tandytorna ska vara för att passa ditt ansikte och vilken färg som blir finast. Därefter slipas dina tänder under bedövning, tandläkaren tar avtryck och tandteknikern bygger en harmonisk form enligt dina önskemål. Tandläkaren limmar på fasaderna som förväntas sitta i sju till tolv år, beroende på dina vanor och fabrikat på fasaderna.

Tänk på är att eventuellt bleka tänderna innan, för att fasaden ska passa in färgmässigt i bågen. Nackdelen med fasader är främst att de måste bytas ut ungefär vart tionde år, ofta på grund av att det uppstår frakturer. För att minimera risken för att fasaderna går sönder bör du sova med bettskena. Påbörja behandlingen några månader innan bröllopet, då det kan krävas fler besök för att fasaderna ska passa perfekt, färgtagningen kan ta tid och du kan behöva vänja dig vid ditt nya leende.

Tandställlning
Ifall du inte har bråttom kan tandställning vara ett alternativ ifall dina tänder är friska och fina, men inte står snyggt. Tandreglering för vuxna är ofta dyrt och tidskrävande (upp till två år) men allra bäst då du behåller tänderna i deras helhet. Tandförflyttning sker då din tandläkare limmar fast metall- eller plastfästen på insidan eller utsidan av tänderna, som trycker dem i rätt riktning. Sitter festerna på tändernas baksida kallas det osynlig tandställning och kan vara ett bra val ifall du inte önskar synliga räls, men kan vara irriterande för tungan.

Låter fastsittande tandställning jobbigt och störande kan invisialign vara en lösning för att uppnå en attraktiv tandrad. Invisialign är ett diskret tandregleringssystem. En genomskinlig plastskena per käke med inbyggd tandställning ändrar tändernas placering enligt en unik, datoriserad behandlingsplan. Skenan byts ut varannan vecka i takt med tandförflyttningen och ska bäras dygnet runt utom när du äter eller borstar tänderna i upp till två år. Resultatet kan bli i stort sett perfekt men behandlingen är väldigt känslig och lyckas endast ifall du bär skenorna flitigt.

American Association of Cosmetic Dentistry (AACD) är det mest kända yrkesförbundet för estetiska tandläkare i världen. AACD ser en världsomspännande jakt på allt vackrare tänder hos unga och gamla, både män och kvinnor. Även du kan uppnå det vackrast möjliga leendet - diskutera med din tandläkare och slå din omgivning med häpnad!

Mer för bruden

Skor & Accessoarer

Skor & Accessoarer

Det är med rätt accessoarer och skor som du skapar helheten. Här lyfter vi viktiga detaljer att ha koll på…

Trend nr 2 - öppna ryggpartier

10 aktuella bröllopstrender

Bröllopsmodet är just nu mer kreativt än någonsin och i designernas kollektioner ser vi nu följande trender ta plats.

Evie Young

Evie Young Bridals vår 2021-kollektion “The Outback Australia”

Följ med på resan med Evie Young Bridal och upplev den rika och råa skönheten från Australiens hjärta – The…

Madi Lane

Madi Lane vår 2021: Aphrodite – kollektionen

Madi Lane Bridal har i sin senaste kolletion kanaliserat kärlek, skönhet och mångfald. Låt oss presentera vår / sommar 2021-kollektionen…

Mikrobröllop = Makroupplevelse!

“Less is More” med Adore från Justin Alexander. Vad du kan förvänta dig att se från årets ”less is more”-stil…

Erika - Badgley Mischka

Stilsäker 2021-kollektion från Badgley Mischka

Vi trodde inte att Badgley Mischka-kollektionen 2021 kunde bli vackrare… Tills vi fick se kampanjbilderna från 2021!