Välkommen till paradiset

Zanzibar är ön som många drömmer att spendera sin bröllopsresa på. Kritvita stränder, turkosblått hav och kryddstark mat är verkligen paradiset. Drömmer ni om Zanzibar är det här artikeln för er.

Text: Anna Storm  Foto: Anna Storm

Zanzibar har en otroligt vacker natur med kilometer efter kilometer av paradisiska sandstränder. Här finns de bästa bad-, dyknings- och snorklingsmöjligheterna i Indiska Oceanens kristallklara och varma vatten. På Zanzibar hittar ni också Stone Town, som finns med i världskulturarvslistan. Zanzibar är också känt för sina kryddodlingar, mangroveskogar och sitt stora antal kokosträd. Jag flydde kalla Norden en vecka i februari och fick uppleva paradiset på jorden.

 

LANGI LANGI – SO NICE, THEY NAMED IT TWICE.
Man måste nästan nypa sig i armen när man, efter en lång flygresa kommer fram till denna paradisö. När jag klivit av planet och färdats den knappa timmen i taxi till öns nordligaste spets möttes jag av 35 grader i luften, dryga 30 grader i havet och en konstant blå himmel och ett ännu blåare hav. Det var SÅ vackert! Jag bodde på charmiga Langi Langi längst norr ut på ön och här kändes det mer som om man landat på Jamaica än att man fortfarande var kvar i Afrika. På hotellet spelade de Bob Marley ur högtalarna och en kille med dreadlocks och färgglad t-shirt hälsade mig välkommen och meddelade att han alltid fanns till hands om det var något man behövde och avslutade varje mening med We love you eller Hakuna Matata.

Och här på Zanzibar är verkligen livsstilen Hakuna Matata (”Det finns inga bekymmer”). Här bestod dagarna av att ligga på soldäcket ut mot havet, bada i det overkligt turkosa vattnet, äta god mat, dricka fruktdrinkar och vandra timmar längs den kritvita stranden och bara känna lugnet. Jag och mitt resesällskap spenderade 5 av 6 dagar åt att bara göra ovanstående och kunde inte begära mer av livet. Inte när naturen visar sig från sin bästa sida, inte när sällskapet är fantastiskt och inte när människorna på Zanzibar är av de allra vänligaste slaget.

Stone Town & Prison Island.
Men en dag gjorde vi en utflykt. En utflykt som ”Rastamannen” (ja, killen med färgglada t-shirts och dreadlocks) hjälpte oss att ordna. För att vi skulle få specialservice, sa han. Och vi spenderade dagen med att åka till olika ”Spice Farms” och fick lära oss allt som någonsin är värt att lära sig om kryddor. En fantastisk upplevelse och Zanzibar är en del av de historiska så kallade ”Kryddöarna” och än idag är Zanzibar ledande med att exportera kryddnejlika runt om i världen.

Efter ett besök där spenderade vi 3 timmar inne i Stone Town (öns största stad), med en kille som visade oss marknader och byggnader och små trånga gränder där man kunde köpa vackra tyger och smycken. En fantastisk stad att besöka (trots 40 graders värme, vilket kan göra strosandet något svettigt). Men lagom tills vi nästan hade flutit bort tog vi oss ut till hamnen och träffade ”Rastamannens” kompis. En kompis som hade båt och skulle ta oss ut till Prison Island och jättesköldpaddorna.

Och vilken upplevelse! Herregud så stora dom var. Vi blev visade hur man matade dem, hur man fick dem att ställa sig upp genom att massera dem under skalet och vi fick även möjlighet att hålla sköldpaddor som var ca 10 år gamla. Jättesköldpaddorna kan bli uppemot 300 år och det var en fantastisk upplevelse att få vara så nära dem. Efter en stunds sköldpaddskärlek tog vi oss sedan ut till korallreven och avslutade dagen med en fantastiskt vacker snorkeltur.

Ja, dagarna på Zanzibar. Så välbehövda och en perfekt destination för en bröllopsresa som andas paradis.

zanzibar 013
zanzibar 012
zanzibar 010
zanzibar 011

Fakta

Temperatur: 24-32 grader året runt
Missa inte: Att köpa med dig några av alla fantastiska kryddor hem
Valuta: Tanzaniska shilling (TZS)
Tänk på: Islam är den största religionen här så bär gärna kläder som täcker axlar och knän när ni besöker städerna


Håll koll på oss