Bröllop och shopping i New York

Funderar ni på att kombinera bröllopsresan eller kanske till och med ert bröllop med shopping och sightseeing? Då är New York platsen för er.

Text och foto: Sofia Löf

New York är ett koncentrat av hela världen, av smaker, hudfärger, dofter och mat. En stad utan gränser. Skyskrapor möter vatten, rikt möter fattigt.  Ordet lagom existerar inte. Neon och blinkande ljus lyser upp gator som aldrig sover. Sök vad som helst, och du finner det här. Musik, museer och shopping. Knallhård punk och opera. Börsmäklare och jet-set. Parkernas inbjudande gräsmattor, hästdroskor och mullrande storstadstrafik.

Även om man aldrig fysiskt har besökt New York känns allt bekant så fort man anländer till Manhattan. Det blir lite av en deja vu-känsla eftersom vi via TV-serier och bio-filmer sett pulsen och besökt många av New Yorks kända sevärdheter. När man spatserar fram på Times Square får man känslan av att befinna sig mitt i en stor Hollywood-produktion.

Varje år besöks New York av turister från hela världen. Att turismen för viktig för staden kan man alltså inte nog framhålla och det märks också i sättet man bemöter turisterna. Det finns speciella tidningar att köpa med specialerbjudanden och tips på aktiviteter, ett antal turistkontor finns att hitta på Manhattan och ett veckokort på tunnelbanan är oerhört  prisvärt.

New York är en stad som passar alla – oavsett ålder och intressen. Det går relativt snabbt att ta sig till New York med flyg och när du befinner dig på plats finns shopping för den shoppingtokige, museum för den kulturintresserade, fantastiska byggnader för den arkitekt-intresserade och en djurpark mitt i Central Park för barnen.

Bästa sättet att lära känna Manhattan är till fots. Stadsdel för stadsdel. Exempelvis Greenwich Village med låga hus och blomsterlådor under fönstren, galleritäta Chelsea, trendiga SoHo eller Upper East Side med lyxiga bostäder och chica affärer. Eller varför inte ta en tripp till bohemiska Brooklyn eller gå på jazzklubb i Harlem. Skulle du mot förmodan tröttna på stadslivet så finns naturen alldeles runt hörnet, i form av Central Park – stadens lungor. En bröllopsresa till New York kan bjuda på det mesta och vara otroligt romantisk. Sköna promenader hand i hand på Brooklyn Bridge, en kyss uppe i Empire State Building med hela staden som siluett, en tur med häst och vagn i Central Park eller ett besök på någon av Times Squares många teatrar.

För dig som söker det lite otraditionella bröllopet kanske New York kan vara ett alternativ. Svenska Kyrkans präster har rätt att genomföra vigsel enligt amerikansk lag, i staten New York. Ni kan även gifta er i City Hall.
Besöker du New York för första gången följer här några tips på sevärdheter och aktiviteter du inte får missa.

Times Square & Broadway
Myller och neon. Detta är sinnebilden av New York. Turistmagneten byggs ständigt om och kompletteras med nya stora butiker och blinkande skyltar. Hur illa du än tycker om  trängsel så är det på Times Square som känslan av »the city that never sleeps« infinner sig. Strax innan teaterföreställningarna börjar, kokar hela området av människor och bilar. Missa absolut inte att se en musikal eller teater på Broadway – det finns mängder att välja mellan.

TV-show
Flera berömda tv-show spelas in i New York och är du beredd att stå i kö ett par timmar kan du få chansen att vara publik på någon av inspelningarna

Se manhattan från vattnet
Ett tips är att ta en tur med någon av stadens sightseeing-turer med båt. Jag vill rekommendera turen som åker tunt hela Manhattan. Här får du chans att se alla kända byggnaden från vattensidan men också en bättre geografisk bild över var alla platser du ska besöka finns.

Empire state building
Byggnaden som en gång i tiden räknades som högst i världen. Nattetid är höghuset ljussatt i olika färger som skiftar beroende på helg och årstid. Bästa vyn av Empire State Building får du från hörnet Fifth Avenue och 34th Street. Tänk på att det kan ta en stund att komma upp till toppen pga långa köer så det är en bra idé att åka tidigt på morgonen.

Frihetsgudinnan
Den grönskimrande koppardamen med fackla är New Yorks kanske mest välkända symbol. Skänkt av Frankrike som gåva och skeppad i bitar till New York. Ni kan välja att se henne på olika sätt. Antingen tar ni Statue of Liberty Ferry som stannar på ön eller gratisfärjan till Staten Island som passerar förbi.

Chinatown
Definitivt en oslagbar upplevelse med McDonalds på kinesiska och telefonkiosker som påminner om pagoder. Dofterna, grönsakerna, de levande sjögurkorna, sköldpaddorna och grodorna – allt efter säsong.

Greenwich village
Bohemiskt musik- och konstnärskvarter med romantiska restauranger. Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Mark Twain, Edgar Allan Poe, samtliga har hämtat kreativ näring ur traktens mylla.

Promenad på Brooklyn Bridge
En eftermiddagspromenad på Brooklyn Bridge är otroligtvakert. Se till att gå från Brooklyn-sidan när solen precis håller på att gå ner. Ni får en fantastisk vy över den berömda ”Manhattan Skyline” medans gula taxibilar susar förbi under gångvägen.

Coney island
Ta tunnelbanan till Coney Island och det klassiska nöjesfältet, köp en korv hos Nathan’s och besök New York Aquarium där du kan se sjölejon och valrossar. Promenera sedan bort till Brighton Beach och ta en bit mat på någon av de romantiska restaurangerna.

Källor: NYCvisit.com, Iloveny.com och Vagabonds New York guide.

Coney Island

Times Square

Ground Zero