Gammalt smycke blir nytt

Det är inne att ta vara på originaldesign, och anpassa gamla kläder och smycken till dagens mode genom att ändra, lägga till eller ta bort. När det gäller smycken kan man smälta ner guldet för att bygga upp något nytt. Man kan ta vara på stenar och pärlor och göra något annorlunda av dem, men låta känslan från de personerna som tidigare burit smyckena sitta kvar. Kanske finns något arvegods som du kan använda i dina bröllopssmycken?

Text: Kristina Rydälv Kåreby
Foto: Shutterstock.com

”Hotta upp”
När man gör om kläder, kan det röra sig om att byta ut knapparna i en gammal blus, förkorta en klänning eller sy om en gardin till en kjol. När det handlar om smycken, kan man t.ex. byta kedjan mot ett läder- eller sidenband, eller trä om med nya pärlor och ta bort gamla. Det handlar helt enkelt om att ”hotta upp” det gamla, ta bort en del och lägga till nytt. Har man smycken i guld eller pärlor, och vill kosta på lite mer, är det bästa att vända sig till en duktig guldsmed. Han eller hon kan hjälpa till med inspiration och idéer, och sedan ta fram det nya smycket till dig.

Bevara känslan
I den här trenden ligger en värdering om kvalitet. Den visar att vi uppskattar originalet och att nytillverkat inte alltid är snyggast eller bäst. Det behöver inte handla om att bevara merparten, ibland finns endast en bråkdel av det gamla kvar, men känslan av det speciella finns bevarad, och det är det som gäller. Smycken är väldigt personliga, och om du t.ex. gör något nytt av mormors gamla vigselring, kan du känna att din mormor ”är med dig” när du bär detta nya smycke.

Egen design
Guldsmeden formger inte bara egna smycken, kunder kan komma och vilja smälta ner gamla smycken. Det går även att komma med idéer och designa egna smycken. Kanske har du en guldring du har fått av en släkting, i fel storlek eller som du inte riktigt gillar, och som bara ligger och dräller i smyckeskrinet. Eller också har du några hängen du aldrig använder. Några gram hit och dit kan bli en start till ett nytt smycke, och visst känns det roligt att ta vara på något från någon du tycker mycket om.

Boka en tid hos din guldsmed, så kan han eller hon visa på tidigare gjorda arbeten för att ge dig inspiration till något nytt. Kanske kan du lägga till lite guld och göra ringen kraftigare, eller låta guldsmeden göra ett vackert hängsmycke med din favoritsten. Som exempel kan nämnas en dam som kom in med sin vigselring i vitt guld från 70-talet, sin mormors vigselring i rödguld, samt sin mammas örhängen med små briljanter. Av detta ville hon göra en ring, och även innefatta sin månadssten – en lila ametist.

Slutresultatet, efter att guldsmeden bidragit med sin inspiration och kompetens, så blir den allra vackraste ring: En tvådelad ring i röd- och vitguld, med briljanterna infattade som stjärnor i metallen, och med den lila ametisten som ett hjärta längst fram. Ringen blev ett fint minne av både mormor och mor, och hjärtat längst fram symboliserade kärlek dem emellan.

Att designa ett smycke tillsammans med sin guldsmed är en av de roligaste sakerna man kan göra i smyckesväg. Passa på att ta med dig tidningsurklipp och bilder på sådant du tycker om. Kanske blir det ditt favoritsmycke som du kommer att bära dagligen resten av livet.