Emilia & Gustav

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Vi var på Gotland hos Calles syster med familj och bestämde oss hastigt och lustigt att det var dags att förlova oss. Vi hade pratat om det ett tag men kände nu – varför vänta? Vi var inne i Visby en dag och smet iväg från familjen för att i hemlighet köpa enkla temporära silverringar. Själva frieriet skedde samma kväll på den lokala restaurangen i Gothem, Cantina y Casitas. Vi drack en Margarita och friade ceremoniellt till varandra. Strax därefter kom familjen och mötte upp för middag och de blev såklart väldigt glada för vår skull. Vi tyckte båda att det skulle ha känts konstigt om den ena friade utan att den andra visste det på förhand, så det här kändes som att det var mer “vi”.

Text: Carl och Emma Smiding      |      Foto: Malin Vinblad

 

Förberedelserna

Vi hade bestämt att ha ett litet familjebröllop och att vara på Calles släktgård, Kyrkebinge i Gothem, Gotland. Att förbereda ett bröllop på annan ort, och inte minst på en ö, kräver viss planering, men som tur är bor vi i Stockholm och har kunnat ta färjan över till Gotland relativt snabbt. Innan bröllopet var vi över ett par gånger för att prata med cateringfirma, fotograf, florist, frisör med flera.

Veckan innan bröllopet var vi på gården för att förbereda och fick fantastisk hjälp av våra respektive familjer. Att vara samlade flera dagar var nästan det bästa med det hela. Vi hann prata och skratta mycket och våra familjer fick möjlighet att lära känna varandra bättre. Extra roligt var att Emmas bror och hans australiensiska flickvän kunde vara med. De bor numera i Australien så det var lite “sista sommaren med gänget-känsla”!

Fotografen

Vi kom i kontakt med Malin tidigt, och bestämde oss för att anlita henne eftersom hon gav ett tryggt och erfaret intryck. Vi såg också i hennes portfolio att hon tagit många olika typer av bröllopsbilder och det kändes bra då vi tänkte att hon skulle kunna fånga just oss på ett träffsäkert vis. Malin var väldigt proffsig och väl förberedd, inte bara med kamera och tilltänkta platser, utan också med dryck och godis till ett nervöst brudpar.

Ceremonin

Vigseln ägde rum i Gothems kyrka. Innan klockringningen inleddes ceremonin med en gotländsk tradition, kimbning. Det är när man slår på kyrkklockan med stenar så att det hörs över hela bygden. Vi ville verkligen försöka hedra den lokala traditionen – även om vi hoppade över den så kallade brudvisningen, vilket är när bygden blir inbjuden efter vigseln för att beskåda bruden… med tanke på det familjära bröllopet kändes det väl offentligt!

Brudnäbbarna Axel och Signe, Calles syskonbarn, gjorde ett fantastiskt jobb och var mycket lugnare än vi var! Själva vigseln kändes som att den var över innan den hade börjat, det gick så fort! Det gick till och med så fort att prästen glömde ringväxlingen, turligt nog var Emma med och påminde honom.

Efter vigseln hade våra familjer ordnat med häst och lövad vagn som körde oss till Kyrkebinge där vi välkomnades av en bröllopsbåge, ytterligare en gotländsk tradition. Den hade våra nära och kära byggt och klätt med löv och satt upp vid ingången till gården. Det kändes otroligt fint att de byggt den – och dessutom lyckats hålla det hemligt!

Festen

Vi hade tänkt ha ett utebröllop och hade satt upp ett stort tält för syftet, men dagen innan stod det klart att det skulle bli rätt blåsigt. Efter många om och men valde vi att flytta in festen till gårdens festsal. Det ångrade vi inte! Med familjens hjälp hade festsalen dukats och dekorerats och nu var det bara att slappna av.

Maten serverades på plats av härliga Vanessa och hennes kollega Bene från Cantina y Casitas. Det var väldigt otraditionell bröllopsmat, men oj vad lyckat! Till alla som anordnar bröllop – var inte rädda att välja det just ni tycker om, även om det är otraditionellt (och kladdigt)! De vita linnedukarna bar tydliga spår efter festen dagen efter.

Vi fick lyssna på fantastiska tal och musikstycken. Inte minst Emmas lillebror, Alfred sexton år, som stämningsfullt spelade You raise me up på gitarr. Alfred gjorde också succe som toastmaster. Det är en annan sak vi verkligen inte ångrade – att vi hade med precis alla i den närmsta familjen, även barnen. Under hela festen låg dessutom vår labrador Sakura i festsalen och mumsade på ben.

Bröllopsresan

Ett par dagar efter vigseln flög vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Våra resekriterier hade varit: god mat, gott vin och en plats ingen av oss varit på – och så blev det! Vi ägnade tiden åt att vandra runt i värmen och stanna då och då för ett glas vin eller en matbit. Pulsen gick ned rätt bra under de där dagarna och vi kände oss utvilade när vi kom hem igen. I efterhand var vi så nöjda med bröllopet och att det hade blivit precis så avslappnat och familjärt som vi hoppats.

Fakta:

Vem friade: Båda!

Vigselplats: Gothems kyrka, Gotland

Festplats: Calles släktgård Kyrkebinge, i Gothem, Gotland

Brudens kläder från: Klänning från Rodebjer, Skor från Hobbs

Brudgummens kläder från: Kostym från Tiger of Sweden, skjorta från The shirt factory, slips från Eton och skor från Giorgio 1958.

Ringar: Alla ringar specialbeställda från Josefin Cummings, Calles i vitt guld och Emmas i rött guld. Vigselringen med diamanter, förlovningsringen med diamanter och en blå safir.

Maten: Kalifornisk/Mexikansk mat från lokala Cantina y Casitas

Bröllopsfotograf: Malin Vinblad

Blommor: Irisdals Blomsterhandel

Läs Mer

Skapa en unik och minnesvärd vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carl

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Anna-Karin och Daniel

Känslan att se glädjen hos våra barn inne i kyrkan var fantastisk. Trots att de är så små kunde de…

Julia & Jonas

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Camilla & Robert

”Once upon a time”… så kanske vi skulle börja skriva vår berättelse, eller vår resa som det ibland känns som.

Bröllopsdagar

Bröllopsdagar firar vi för att påminna oss om varför vi gifter oss. En dag att speciellt ägna åt varandra och…

Emma & Johans bröllop

”Det var en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, att få åka häst och vagn från kyrkan till festen”

9 tecken på att du träffat ditt livs kärlek

Inget test kan avgöra om ni är rätt för varandra. Men dessa tecken är en byggsten i vad som utmärker…

Långt äktenskap

Äktenskapet som varar livet ut... äntligen har du hittat den partner som du alltid drömt om. Snart går er bröllopsdag…

Brudgummens bästa och värsta ögonblick!

Alla har vi våra stunder under bröllopsplaneringen och på bröllopsdagen. Här får ni några brudgummars erfarenheter av det bästa och…

Vigsel i Söderhavet

Söderhavet är platsen många drömmer om att ha sin vigsel på.

Håll kärleken vid liv

I kyrkan säger vi JA till att vara tillsammans tills döden skiljer oss åt. Men vad ska vi egentligen göra…

10 sätt att fria på

Internet svämmar över av romantiska filmer och berättelser på frierier – här har vi valt ut våra favoriter. Läs vidare…

Aida & Hasans bröllop

Då och då får man höra berättelser som bevisar gång på gång att ödet har sin gång. Vår tro är…

Patrik & Kristinas bröllop

Efter frieriet på Grand Hôtel i Stockholm väntade 18 månader av planering för paret Kristina och Patrik Skogh, 18 månader…

Semesterflörten kan leda till giftermål

En av tio svenskar som haft en romantisk upplevelse under semestern har gift sig med sin flört.

Respekt och resor toppar listan

En undersökning som Fritidsresor gjort visar att ömhet och resor toppar listan över det mest romantiska man kan ge.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Skapa en unik och minnesvärd vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…

Läs mer

Lyxiga härliga bubblor

Vi är mer kunniga och nyfikna på bubblande vin än någonsin förr. Effekten blir att det lanseras fler mousserande viner…

Läs mer

Dags att skriva önskelista

Att skriva önskelista för bröllopsgåvorna idag medför ett ganska brett val. Här kan man önska sig allt från husgeråd till…

Läs mer

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?

Läs mer

Social Media Wedding

Vill du ta ditt bröllop online, men vet inte hur? Vi har kikat närmare på hur det fungerar att tillgängliggöra…

Läs mer

Att skapa drömmar

Låt en professionell bröllopskoordinator hjälpa er att skapa ert drömbröllop!

Läs mer

Var framgångsrik som bröllopsplanerare

Jobbet som bröllopsplanerare blir mer och mer attraktivt. Fler och fler blivande par skulle helst vilja få råd och åtföljas…

Läs mer

Gåvor till brudparet

Förslag på underbara gåvor till brudparet. Kanske du hittar den perfekta presenten till paret som har allt?

Läs mer

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Läs mer