Morgongåvan dagen efter bröllopet

Lär dig mer om seden bakom morgongåvan och vad du kan ge till din käresta dagen efter bröllopet.

Morgongaava_huvud

Text: Kristina Rydälv Kåreby | Foto: Shutterstock.com

Morgongåvan i äldre tider
Morgongåva är en gammal tradition. Fram till 1920 var det till och med lagstadgat att brudgummen skulle ge sin brud en morgongåva efter den första natten tillsammans. Man kan säga att morgongåvan till viss del var en belöning för kvinnans jungfrudom, men egentligen var dess huvudsakliga uppgift att fungera som en slags livförsäkring. I äldre tider blev hustrun vid vigsel inte delaktig i mannens förmögenhet, och då fungerade morgongåvan som en ekonomisk trygghet om bruden skulle bli ensam. På medeltiden kunde morgongåvan till exempel vara ett stycke mark för att kunna odla det viktigaste, eller t.o.m. en hel gård. På den tiden var morgongåvan ibland en gåva till hustrun på bröllopsdagen från mannens föräldrar. Morgongåvan lever vidare än idag, men nu för tiden har den ingen rättslig innebörd, utan är mer en romantisk gest. Den kan vara en dikt, ett smycke eller en upplevelse. Kanske ett presentkort på en framtida romantisk helg i brudens favoritstad, lagom tid efter att bröllopsresan har ägt rum.

Morgongåvan idag
Morgongåvans uppgift idag har inte den innebörd den hade förr i tiden, men för de flesta brudpar känns den nog så viktig och spännande ändå. Som det där lilla extra, som ”pricken över i”. När brudparet vaknar upp efter bröllopsnatten känns det extra spännande med morgongåvan som en liten överraskning. Ofta planerar bruden och brudgummen bröllopet och allt som hör därtill tillsammans, och även ringarna brukar man välja i samråd med varandra. Därför kan morgongåvan verkligen bli brudgummens egna överraskning till bruden. I morgongåvan har han full frihet att bestämma själv.

Smycken som morgongåvor
Den absolut vanligaste morgongåvan är ett smycke, och då oftast ett hängsmycke eller ett par örhängen. Vid den här tidpunkten då morgongåvan ska köpas är ekonomin ganska ansträngd, och då brukar det bli något litet. Men för den skull behöver det inte bli något som inte är av värde. Tvärtom kan morgongåvan bli den där speciella lilla detaljen som kanske kompletterar eller lyfter fram designen på vigselringen. Det kan vara ett hänge som innehåller samma typ av sten eller infattning som i ringen, vilket kan göra att man just lägger märke till denna speciella detalj. Ofta förekommande är att man väljer samma färg på stenar och metall som i ringen eller ringarna.

Annorlunda morgongåvor
Även om smycken är den populäraste typen av morgongåva, förekommer det att mannen ger bort en upplevelse som morgongåva. Det kan vara allt från ett presentkort på en inplanerad picknick med brudens favoritmat till en weekend i en stad som bruden skulle vilja besöka, allt beroende på hur mycket tid och pengar man vill eller kan lägga ner på morgongåvan. För den lite mer äventyrslystna bruden kan en passande morgongåva t.ex. vara ett presentkort på bungyjump, segelflygning eller ett fallskärmshopp. För den som vill njuta lite mer avslappnat kan t.ex. ett presentkort på chokladprovning vara uppskattat, eller varför inte massage eller ett tångbad. Det viktigaste med morgongåvan är att ge bruden något som passar just henne.