Brösarps Gästgifveri & SPA

Artikelserie: Romantiska platser i Sverige

Det skånska gemytet är en självklarhet på detta gästgiveri med anor från 1600-talet. Addera en dos unik natur som lockar till utflykter, sköna stunder på spa, det bästa från det skånska köket och boende i eget korsvirkeshus. På Brösarps Gästgifveri & SPA blir möhippan till ett varmt minne.

Text: Ingela Rossing  Foto: Brösarp Gästgifveri & Spa samt Shutterstock
Publicerat den: 2016.04.14

När ni anländer till Brösarp befinner ni er vid det som brukar benämnas Österlens Norra Port. Här välkomnas ni av gästgiveriandan så snart ni kliver över tröskeln. Inredningen går i allmogestil i varma färger, robusta möbler med karaktäristiska målningar förstärker känslan ytterligare och på väggarna hänger konst av Österlenkonstnärer. I Skänken, forna dagars skänkkammare, kan ni slå er ner på grova träbänkar, förse er med något välsmakande från den imponerande mörkgröna baren och insupa atmosfären.

Skulle ni känna er villrådiga inför ert besök i Brösarp ska ni inte tveka att höra av er till gästgiveriet. Vi kontaktade Hanna Hansson Cederberg, hotellchef på Brösarps Gästgifveri, en guldgruva gällande tips och råd för en möhippa.

Att hitta ett boende tillsammans då man är några stycken är inte alltid en självklarhet men det visade sig att Hanna hade ett passande alternativ till det traditionella hotellrummet. På andra sidan vägen ligger ett litet korsvirkeshus från 1700-talet, en perfekt plats att samla vännerna.

– Åh, underbara Mor Almas Stuga. Här finns fem bäddar med möjlighet att ställa in fler sängar. Man kan välja att ordna sin egen mat i husets lilla kök eller på grillen utanför eller så kommer vi bort med maten! (Självklart kan man även äta på gästgiveriet). I det lilla korsvirkeshuset finns även vardagsrum och liten matsal, men frukosten avnjuter man på gästgiveriet. En överraskning för bruden kan vara att vår duktiga massör kommer bort till huset och överraskar den blivande bruden med en massage eller ansiktsbehandling, föreslår Hanna.

Säkert är det så att ni har det alldeles förträffligt i er lilla stuga men befinner man sig vid Österlen så är det nästan ett måste att uppleva lite av den omgivande naturen. Brösarps Backar med sina mjuka gröna kullar som rullar ner mot havet är en härlig plats att vara. Lyssnar man på Hannas lyriska beskrivning blir man onekligen lockad att söka sig dit!

– Vi har en fantastisk natur! Så den måste man självklart ”utnyttja” på allra bästa sätt! En vandring till havet över Brösarps Backar med ryggsäcken fullpackad av godsaker och mousserande vin! En tur på hästryggen över vårt dramatiska landskap eller en middag som vi dukar upp vid Verkeån, där deras enda sällskap är fåglarna som kvittrar och laxarna som hoppar i ån. Men det man inte får missa är ju en stund i vårt skånska SPA. Härliga kroppsbehandlingar eller bara ett dopp i poolen med ett glas mousserande i handen.

Om ni vill lyda Hannas råd så tar ni på morgonrockarna och går den korta promenaden till Brösarps SPA. Här kan ni ha det skönt tillsammans i torrbastu, tylarium, en generös bubbelpool vid den öppna spisen, relaxavdelning och välja bland en lång rad välgörande behandlingar.

Då vi slutligen frågar Hanna om hon kunde tipsa om något ytterligare som kan passa vid ett tillfälle som detta blir listan snart lång.

– Ja! Vårt underbara Bengtemölla. En stor korsvirkesgård bara 10 minuter från gästgiveriet. Här kan man spendera en hel dag, vi kommer gärna med lunch och fika, anordnar femkamp eller liknande. Eller havet – här finns underbara långa stränder. Och vår Vinkällare! Ett besök tillsammans med gästgivaren i vinkällaren och en välkomstdrink är perfekt för tjejgänget som älskar vin! En fantastisk och annorlunda upplevelse.

Skulle ni inte känna att ni fått nog med idéer så ska ni inte glömma att på Österlen finns mycket att upptäcka. Den konstintresserade får lätt sitt lystmäte stillat. Till och med lilla Brösarp har egen konsthall. En av många mysiga små byar och städer i närheten är Kivik, kanske allra mest känt för sina stora äppelodlingar. På Kiviks Musteri kan man handla med sig av äpplen i förädlad form, lära sig allt man behöver veta om äpplen och för den som så önskar åka på äppelsafari.

Åter på gästgiveriet väntar middagen som bjuder på ytterligare en bit av landskapet. Råvarorna såsom anka, tupp, lamm, vildsvin, sparris och ekologiska grönsaker hämtas från närliggande gårdar och uppfödare. Fisken handlar man i hamnen i Simrishamn. Råvarorna omvandlas till rätter som sedan flera år tillbaka gör gästgiveriet till en given representant i Sveriges Bästa Bord, man har erhållit Gastronomiska Akademiens Diplom samt vunnit internationellt erkännande. Ett diplom man lite extra stolt visar upp är det för Årets äggakaka så vill ni pröva denna landskapsrätt när den är som bäst så är gästgiveriet den rätta platsen. Garanterat mätta kan ni sedan nöjda vända åter till ert lilla korsvirkeshus för att avrunda dagen tillsammans.

Läs mer:

www.gastis.se

LÄS OM FLER ROMANTISKA PLATSER

Elisefarm i hjärtat av Skåne

Mitt i vårt sydligaste landskap kan ni besöka Elisefarm vars vitkalkade längor bjuder in till en skön weekend på tu…

Dekadens och glamour på Dorsia Hotel & Restaurang

Att kliva in på Dorsia Hotel & Restaurant är som att kliva in i en film. Här kliver du in…