Så väljer gästerna present till brudparet

Börjar du som gäst känna dig stressad över vad du ska köpa i bröllopsgåva till brudparet? Ta det lugnt, en dagsfärsk undersökning visar att vanligaste sättet att välja present är att utgå från brudparets egna intressen.

Text: Madeleine Bäckman Foto: Syahid Ali/Elitravo

Bröllopssäsongen är igång på riktigt. Flest bröllop sker i Sverige under sommarmånaderna med augusti som topp.

Enligt en dagsfärsk undersökning som Yougov har gjort på uppdrag från Tradera stiger summan som varje bröllopsgäst lägger per bröllop. En trolig orsak till att siffran stigit och fortsätter öka beror på att intresset och engagemanget kring bröllop fortsätter växa.

Den vanligaste inspirationskällan när gästerna väljer present är brudparets egna intressen, det uppger hälften av respondenterna i undersökningen. Bara en av tio uppger att de skulle ta illa upp om brudparet skulle vilja byta ut presenten som man köpt.

- Många känner säkert igen sig i att bröllopen kommer tätt om somrarna, speciellt för de som är strax över 30 år, den åldern som flest gifter sig. Jag tycker att svenskarna gör rätt som utgår från brudparets egna intressen när de väljer present. En personlig gåva blir oftast mest uppskattad, säger Christina Kilström, marknadschef på Tradera.

Såhär väljer svenskarna present till brudparet:
1. Utgår från brudparets egna intressen, 50 procent
2. Väljer från brudparets önskelista, 46 procent
3. Går på stan och kollar i affärer, 18 procent
4. Surfar på nätet, 17 procent
5. Frågar en vän om tips, 16 procent