Så lyckas du med möhippan

Att planera den perfekta möhippan eller svensexan kan vara både stressigt och tidskrävande. Framför allt kan det vara svårt att veta hur man ska börja planera in denna dag. Läs vidare för knepen och tipsen som gör att dagen blir en succé!

Text: Sara Åhlström
Foto: Kaponia Aliaksei/shutterstock.com

Ni ska planera er väns möhippa eller svensexa! Här har ni chansen att visa exakt hur mycket ni tycker om er vän och vill fira att hon eller han ska gifta sig. Er väns möhippa kan, om ni lägger ner tid, energi och omsorg, förhoppningsvis blir en oförglömlig dag och kväll som den blivande bruden och alla inblandade sent kommer att glömma! Vad, när och hur är frågor som måste besvaras och viktigast av allt är att möhippan blir det bruden förväntar sig och uppskattar mest. Planera gärna något utöver det vanliga, som den blivande bruden kan minnas tillbaka som ett extra kärt minne. Det här är nämligen inte en kväll som alla andra, när ni ses och äter middag och dricker ett glas vin tillsammans, utan detta är dagen eller kvällen som ska präglas av något speciellt! Och för att ni ska lyckas med möhippan eller svensexan gäller det att börja planera i god tid!

Möhippa efter brudens personlighet
Det finns oändligt många olika alternativ till hur en möhippa eller svensexa kan se ut och formas. Här gäller det att veta sin publik, det vill säga, du måste veta vad bruden eller brudgummen tycker om. Gillar hon att dansa? Äta gourmetmiddagar? Gå på ölprovning? Bergsklättring? Stillsamma kvällar med ost och vin? Fundera på vad den blivande bruden eller brudgummen tycker om att göra på helger, semestrar eller vad hon brukar prata och drömma sig bort om. Spåna idéer och låt inte fantasin sätta några gränser!

Det gäller också att ha koll (vilket du förhoppningsvis har!) på vilken typ av personlighet din väninna har. A och O för en lyckad möhippa är nämligen att utgå från den blivande brudens förutsättningar. Det vill säga, skäm inte ut henne med att sätta på henne en stor tyllklänning i chockrosa eller ännu värre, en knasig kanindräkt, och låt henne gå runt så på stan hela dagen om ni redan nu vet med er att hon skulle tycka det vore jobbigt. Är hon däremot en person som älskar att bjuda på sig själv – go for it!

Red ut alla frågetecken
När ni har kommit en bit på vägen och listat ut vilken typ av möhippestil som bäst passar in på den blivande bruden eller brudgummen så är det dags för själva planeringsbiten. Skriv gärna ner alla frågetecken och skriv en planeringslista för att lättare få en översikt över vad som behöver göras.

Frågor som bör besvaras:
• Vad är er ekonomiska budget?
•  Vilka är inbjudna?
• Vart och när ska möhippan hållas?
•  Är hon ledig (och inte sitter i ett viktigt möte just den dagen ni tänker tjoa in på kontoret med prinsesskronan och tyllkjolen i högsta hugg) för att bli kidnappad?

Våga planera något oväntat!
Några av de vanligaste förekommande aktiviteter i en möhippa brukar vara att överraska den blivande bruden när hon minst anar det, sätta på henne något spexigt för att alla ska se att det är en möhippa som pågår och eventuellt skriva en lista på utmaningar som hon ska göra under dagen. Ofta sker en möhippa eller svensexa under en hel dag, från morgon till kväll. Under dagen kanske man planerat in någon aktivitet så som att spela in en cd-skiva eller åka go-cart för att sedan äta middag och kanske gå ut och dansa.

Här kan det vara kul att planera in något helt oväntat och utanför den traditionella ramen. Det vill säga, istället för att dansa natten lång i staden ni bor i, åk på eftermiddagen över till London, Köpenhamn eller varför inte till Oslo och dansa istället på något trendigt uteställe i ett annat land helt plötsligt. En garanterad glädjekick!

Eller varför inte låtsas som att när den mysiga spadagen följt av champagneskålen är avklarad, så är möhippan över, för att sedan överraska henne dagen efter. Klä ut er och rusa in på henne på morgonkvisten och kidnappa henne för ännu en dag fylld av aktiviteter. Vem säger att en möhippa eller svensexa max pågår i 24 timmar!

Så lyckas du med möhippan och svensexan!
• Börja planera i god tid
• Red ut alla frågetecken (vilka, var, vad och när)
• Boka allt i god tid!
• Skriv ner ett körschema, planera in extra tid ifall att något oväntat sker som att den bokade taxin är försenad
• Bestäm vem som har ansvar för vad och dela upp arbetsuppgifterna
• Låt möhippan eller svensexan spegla hennes/hans personlighet
• Ha ett inslag av överraskning. Något oväntat sätter en speciell glimt på denna oförglömliga dag!

Den aktiva bruden
Är den blivande bruden något av en sportälskare? Gillar hon att träna, utmana sig själv och söker adrenalinkickar? Då ska ni självklart planera in några fartfyllda aktiviteter som lockar till skratt och hög puls!

Här passar eventuellt:
• Kidnappning, följt av en hel dag fylld av adrenalinaktiviteter. Satsa på de träningsformer ni vet att hon aldrig testat förut! Detta leder förhoppningsvis till många skratt. Zumbadans, golf eller varför inte inlines.

Den lugna bruden
Har den blivande bruden en lugn personlighet, planera en möhippa utifrån det (men glöm inte att hon kanske trots sin lugna personlighet skulle tycka om något mer fartfyllt. Det kan vara kul att mixa lugna aktiviteter med mer adrenalinkickar!).

Här passar eventuellt:
• Kidnappa och överraska bruden med en fartfylld femkamp på tidig morgonkvist. Njut av en mysig vinprovning eller spa och pedikyreftermiddag och avsluta på bästa sätt; med en härlig middag på finrestaurang där ni låter ordet få gå runt och där ni berättar det roligaste/käraste/konstigaste minnet ni delar med er fina vän!

Den utåtriktade bruden
Har den blivande bruden en mer social och utåtriktad personlighet så ska ni naturligtvis använda er av detta! Vet ni med säkerhet att er väninna skulle tycka det var roligt att bjuda på sig själva så skriv ner en lista på utmaningar hon ska göra under dagen och sätt på henne någon rolig kostym som alla får ett gott skratt av.

Här passar eventuellt:
• En mer fartfylld kidnappning. Överraska henne på jobbet utklädda till banditer och tjoa vilt och stöka runt (se bara till så att ni har fått klartecken från chefen om detta innan). Låt henne göra utmaningar på stan, spela sedan in en dansvideo eller en spela in en låt, och överraska henne igen med att hennes låt spelas upp/video visas upp på tv:n i den lokala baren där ni bara ”stannar spontant för ett glas vin” innan middagen.