Brudgummens bästa tips

Att gifta sig är något de flesta bara gör en gång i livet. Och när man gör något för första gången kan det vara svårt att hålla koll på alla detaljer. Genom magasin och hemsidor finner du tips och inspiration. Men att höra andra berätta om sina upplevelser är ovärderligt. Hur ska du förbereda dig inför er stora dag? Vi har frågat brudgummarna Jon, Jimmy, Mårten och Ronny som delar med sig av minnen och ger sina bästa tips inför bröllopsdagen.

Text: Rikard Blom
Foto: Shutterstock.com

Om du ser tillbaka på ditt bröllop, vad önskar du att du hade vetat innan?

Jon: När vi ett halvår innan bröllopet ringde runt och försökte få tag på lokal för middagen visade det sig vara svårt. Ett år eller ännu tidigare kan vara att rekommendera.

Jimmy: Jag hade kanske flyttat om lite i gästlistan. Tagit in fler som jag umgås med idag och som nu är nära vänner.

Mårten: Bröllop är mer jobb än man tror. Där får jag helt böja mig och ge min fru credd. Utan henne hade det aldrig blivit så bra som det blev.

Ronny: Man behöver faktiskt inte tänkta för mycket på gästerna. Jag gick runt hela tiden med tankar som: ”blir den personen tillräcklig mätt och har den personen tillräcklig kul?” Njut mer av dagen! Är det någon gång man får vara egoistisk så är det under ens bröllopsdag.

 

Har du något särskilt, bra eller mindre bra, som sticker ut från dagen?

Jon: Nattdoppet som avslutade vår middag på Långholmen var episkt! Liksom den ”flash-mob” våra vänner överraskade med efter bröllopsvalsen.

Jimmy: En vän hade bokat in häst och vagn. Våra förväntningar överensstämde kanske inte riktigt med vad det blev. Man bör kanske inte överlåta bokningar till någon annan, oavsett om det handlar om häst och vagn, övernattning, lokal eller resor. En positiv sak var att vi själva bokat in en professionell fotograf som var med oss hela dagen, från morgon till kväll.

Mårten: Det skulle vara min frus dans som hon hade komponerat ihop. Hon fick ihop ett gäng som gjorde en mycket fin show till ”Marry You med Bruno mars”. Otroligt imponerande att hon fick med sig 20 personer utan att jag fattade någonting. Under själva vigseln gick vi ifrån vigselförrättaren innan hon var klar med vigseln. Lite lustigt men gjorde inget såklart. Var bara att vända om så att hon fick slutföra.

Ronny: Höjdpunkten var när all ceremoni var över och man fick njuta av dagen utan den där stora nervositeten. Jag sjöng för min fru inför vårt sällskap, det kom tårar från henne. Jag tror inte att det var på grund av att jag sjöng falskt.

 

Till sist, skulle ni säga att det finns några ”do’s and dont’s” när det kommer till bröllopet?

Jon: Jag tycker man kan släppa lite på konventionerna. Vi strök till exempel bröllopstårtan och serverade en dessertbuffé istället. Fundera också på om barn skall vara med på bröllopsmiddagen eller inte. Det kan vara fantastiskt när man kör en mindre formell tillställning som vi hade, men det är inte för alla. Särskild underhållning för barnen hade kanske varit bra så att föräldrarna kunnat socialisera mer.

Jimmy: Satsa pengar på det som är viktigt för er, inte på det som förväntas av er.

Mårten: Det är helt och hållet brudparets dag och inget kan vara fel. Huvudsaken är att blir som brudparet själva har tänkt sig.

Ronny: Ta det lugnt och drick mycket vatten.

läs mer


Håll koll på oss