Svensexa

Arrangera en oförglömlig svensexa

Har du någon i din närhet som ska gifta sig? Så roligt! I den här artikeln tipsar vi om hur du anordnar en otrolig svensexa, oavsett budget.

Text: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

GENERELLA TIPS:

  • Undvik att skämma ut brudgummen som att tvinga ut honom på stan iförd minimala kalsonger för att sälja kondomer eller liknande. Finns det någon som, ärligt talat, gillar det?
  • Långa transportsträckor? Ibland behöver ni ta er från punkt A till punkt B och med lite alkohol i kroppen efter en heldag är det lätt att bli lite sömnig. Undvik detta genom att ha en burk innehållandes lappar med ”ämnen” för brudgummen att prata om. Det kan vara ”Första kärleken”, ”När jag var 16 år var jag…”, ”Något jag skäms för är…” och så vidare.
  • Överraskningsmomentet är nästan halva grejen med en lyckad svensexa. Se därför till att planeringen av svensexan sker utan den blivande brudgummens vetskap. Överraska honom sedan genom en klassisk kidnappning, genom att dyka upp mitt under middagen med svärföräldrarna eller genom att involvera hans chef och boka in honom på ett ”viktigt möte” där ni sedan kommer in och överraskar. Bara fantasin sätter gränserna.
Svensexa Aktivitet

En gemensam aktivitet där ni alla deltar är alltid uppskattat. Välj en aktivitet som ni vet att den blivande brudgummen tycker om.

För halvdagen

Har ni bara några timmar på er att ordna en oförglömlig svensexa? Inga problem! På några timmar hinner man med mycket roligt. Det klassiska är att börja med ett överraskningsmoment där brudgummen blir överraskad av er. För att få ut så mycket som möjligt av dessa timmar rekommenderas att ni börjar med en aktivitet. Vanligt är oftast att man börjar med att hålla i den blivande brudgummen oansenliga mängder alkohol, men var lite försiktig – ingen önskar att bli stupfull den första timmen och sedan riskera att må dåligt under resten av dagen.

Under en halvdag rekommenderas att ni gör någon gemensam aktivitet, för att involvera alla i gänget. Detta kan antingen vara en fysisk aktivitet så som att köra Stand up Paddle, lära er surfa eller köra motorcross (tänk dock på att för att få utföra motorsporter ska man vara nykter). Eller så kanske ni har bokat in en ölprovning eller en kurs i hur man gör sin egen korv eller lär sig skjuta lerduvor. Välj en aktivitet som ni vet att brudgummen har ett intresse av – men som samtidigt gärna får involvera en hel del skratt. Efter aktiviteten har ni bokat bord på brudgummens favoritrestaurang och medan ni äter kör ni ett quiz där brudgummen får svara på oväntade frågor om sig själv.

Svensexa

Tid tillsammans – det är nog den bästa presenten på en svensexa.

Svensexa Stand Up

Att gå på stand-up är ett garanterat uppskattat inslag under svensexan.

För heldagen

Under en heldag har ni mer tid för olika aktiviteter – tänk dock på att inte boka in för mycket aktiviteter under en dag, det kan lätt bli stressigt och ofta tar varje enskild aktivitet längre tid än beräknat (speciellt om det är alkohol inblandat). För heldagen är det en härlig start att efter överraskningsmomentet bjuda den blivande brudgummen på brunch/frukost. Duka upp en buffé av godsaker – lägg gärna extra fokus på den mat som ni vet brudgummen tycker om. Under frukosten kan det vara bra att köra någon lek för att kickstarta dagen, varför inte köra någon lagtävling där ni ska komma på en egen raplåt till brudgummen. Bäst beat vinner!

Efter frukost fortsätter ni med dagens första aktivitet, likt halvdagen så kan ni med fördel hitta på en aktivitet där alla är inblandade. Varför inte paddla kajak, köra någon lagsport eller åka luftballong. Ladda sedan upp med burgare beställda från brudgummens favorithak och fortsätt eftermiddagen med att bada bastu och ta ett dopp utomhus (oavsett årstid) innan ni har bokat en stand-up show på kvällen.

 

För flera dagar

För er som slår på stora trumman och väljer en svensexa som pågår under en hel helg finns det oändliga möjligheter. För de med större budget kan ni kidnappa brudgummen och sedan dyka upp på flygplatsen och överraska honom med en galen weekend-resa till någon fantastisk stad. Önskar ni ett firande som pågår i flera dagar, men inte har möjlighet att spendera tusentals kronor? Inga problem! Boka en mindre stuga i skogen, eller kanske låna någons släktings sommarstuga. Spendera sedan helgen med att vandra i skogen, gör upp egen eld och laga mat över den, kör massa tävlingar och lekar och spendera kvällarna med att klä upp er och blanda era egna drinkar.

Svensexa aktivitet

Fysiska aktiviteter lockar ofta till tävlingsinstinkt och många skratt.

LÄS MER


Håll koll på oss