Brudgum med personlig stil!

Nu för tiden är det inte bara brudens kläder som får all uppmärksamhet. Nej dagens moderna brudgum vill ha sin del av kakan. Han är ju halva brudparet och kläderna gör ju mannen!

Text: Jeanette Henriksson

Att gifta sig är en stor upplevelse och att få känna sig som världens vackraste kvinna och världens stiligaste man är en självklarhet. Som brudgum kan du lätt få en stilig och personlig stil bara genom att välja rätt accessoarer.
Förr fanns det inte så mycket på marknaden att välja på för brudgummen. Nu däremot finns det mycket och industrin har verkligen lagt fokus på att ge dig som man vad du önskar dig din stora dag. Det finns flera olika högtidskläder i varierande stil och mängder av variationer av nyanser, material och texturer. Det är bara att kasta sig loss och låta sig inspireras av bröllopsmagasin, hemsidor och genom att besöka en väletablerad brudbutik som även fokuserar på högtidskläder för män.

Trolla med accessoarer
En liten men betydelsefull accessoar som började användas av män redan på 1800-talet är manschettknappen. Det här är verkligen en fantastisk accessoar som kan hjälpa dig att få den där personliga looken. Det finns massor av olika typer av manschettknappar på marknaden. Om man lätt ska beskriva dem kan man säga att de är parvis sammanhörande accessoarer med uppdraget att hålla samman ändarna av manschetterna på herrskjortor. Men som sagt de kan vara mycket mer än det. De kan vara som ett vackert smycke för dig som brudgum och hur mycket du vill lägga på dina manschettknappar är upp till dig. Det finns fantastisk fina till en bra peng. Men det finns också väldigt värdefulla i ädla metaller och smyckade med ädelstenar. Det går också att få en egen personlig gravyr, monogram eller kanske ett släktvapen.

Lack och klack
Skorna är en annan accessoar som du som man kan lägga fokus på för att få din personliga stil på din bröllopsklädsel. Det finns mycket att välja på. Välj först vilken typ av högtidskläder du vill bära på din stora dag och välj därefter ut vilka skor du ska välja. Tänk på att nya skor aldrig är riktigt sköna och för att undvika att promenera haltande ner för altargången är det viktigt att du går in dem ordentligt innan bröllopsdagen. Att investera i bra skor med hög kvalitet är verkligen just en investering. Väljer du skor som du tycker om kan använda dem även efter bröllopet. En välsorterad bröllopsbutik kan hjälpa dig att hitta de rätta skorna till din klädsel och till din personlighet.

Slips, fluga, kravatt eller plastron
Ordet slips kommer från engelskans ”slip” vilket betyder, något som hänger ner. Att knyta en slips är en konst och förr i tiden var det en del av den unga mannens uppfostran. Numera finns det många män som inte vet hur man knyter en slips. Det finns en uppsjö av slipsar att florera bland för den moderna mannen och är det en kostym du ska bära på ditt bröllop, då är det slips som gäller. Om du däremot ska bära frack eller smoking är det en fluga du ska fokusera på. En fluga är en sorts knuten rosett. Förr knöt man den själv men nu är de flesta flugor färdigknutna och späns med ett band runt halsen.

Traditionellt ska man till frack bära en vit fluga och till smoking brukat det enligt traditon vara en svart fluga som gäller. Men givetvis kan du välja en färg som passar in i bröllopet och kanske matchar bruden och brudbuketten. Eller helt enkel en färg du gillar och som passar till din personlighet. En kravatt kan beskrivas som en korsning mellan slips och scarf. Den finns i många olika nyanser, material och strukturer. Från början var den mer som en halsduk för män och blev populär bland överklassens män under 1700-talet. En kravatt ska du välja om du ska bära jaquette eller bonjour på din stora dag.

En plastron kan man lätt beskriva som en vidareutveckling av kravatten. Den blev populär under 1800-talet och bärs på ett mer avslappnat sätt. Den växte först fram inom hästsporten men blev snabbt populär då många inte gillar när det sitter åt kring halsen och då är plastronen perfekt. Du bär den innanför skjortan tillsamman med en alltmer populära frockcoaten som är en kortare variant av bonjouren. Till plastronen ska du även bära väst. Västar har verkligen blivit populära vid bröllop och det finns fantastiska skapelser på marknaden i massor av olika färger material och mönster.