Herrgårdsromantik

Gimo Herrgård har en gedigen erfarenhet av av att arrangera bröllop, med egen florist, sommelier och fest- och bröllopskoordinator som ser till att göra din fest till ett minne för livet. Herrgården erbjuder också en uppsjö av vackra vigselplatser och romantiska rum.

Artikelserie: Romantiska platser i Sverige

Text: Kina Andersson  Foto: Gimo Herrgård
Publicerat den: 2016.10.20

Svaret på frågan vad som lockar brudpar att förlägga sitt bröllop på Gimo Herrgård är glasklart:  Läget, den lyxiga miljön och storleken.

Herrgården ligger inbäddad i de norduppländska skogarna och speglar sig i Gimosjöns trolska vattenspegel. De vackra omgivningarna erbjuder en perfekt  inramning för ett bröllop: Här finns flera parker, tillgång till sjön och en uppsjö vackra vigselmiljöer för både små intima vigslar och stora och pampiga tillställningar.

Inomhus erbjuder sviterna, deluxe- och superiorrummen lyx och flärd till såväl brudpar som familj och vänner. Jacuzzis eller privat bastu på rummet känns perfekt om man vill varva ned efter en lång dag – eller ladda upp inför stundande festligheter. Det finns för övrigt 88 rum och sviter, med övernattningsmöjligheter för upp till 150 personer.

Den romantiska atmosfären bidrar förstås också. Man bor och äter  i fantastiska 1700-talsbyggnader. För visst är det något speciellt med att bo i rum med gustaviansk inredning, med himmelsäng och kakelugn – att få känna sig som en prinsessa på sin stora dag.

Herrgården erbjuder också matupplevelser i världsklass, och är medlem i Chaîne des Rôtisseurs. Menyn följer årstiderna och råvarorna kommer i möjligaste mån från lokala producenter.

Mathias Schneider, general manager, berättar att man hjälper  till med det som behövs:

– Vi hjälper till med så mycket eller så lite som önskas. Vi kan ordna allt från vigselplats och vigselförrättare till transporter, blomsterarrangemang, aktiviteter och rehearsal dinner, säger Mathias.

– Bröllopet är för många den största händelsen i livet och då ska allt vara perfekt. Vi lägger mycket vikt vid detaljerna för att skapa en fantastisk helhet. Vi finns också som ett stöd under hela resan och kommer med förslag och bollar idéer. Men om brudparet önskar styra det mesta själva, så intar vi förstås en roll i periferin. Varje bröllop är unikt och då gäller det att vara flexibel. Detta är något vi är mycket stolta över.

För de gäster som stannar kvar, eller kommer i förväg,  finns några sköna tips: Den historieintresserade ger sig i väg och upptäcker omgivningarna, och både historiskt och icke historiskt intresserade gäster besöker Sjöstugan. Här hittar man herrgårdens spa med bastu, utomhusjacuzzi, vedeldad badtunna, behandlingsrum samt en bar och lounge med panoramautsikt över sjön. När man väl är i Gimo rekommenderas också ett besök på Knutmassomuseet som ligger längs Bruksgatan.

FAKTA

Sveriges första gustavianska herrgård

Herrgårdens historia är fascinerande. Som  byggd på 1760-talet och ritad av dåtidens främste arkitekt, är Gimo Herrgård ett monument över de uppländska järnbrukens storhetstid.

Herrgården ligger i hjärtat av Upplands vallonbruksområde. De kunniga vallonsmederna kom till Uppland under 1600-talet då driftiga handelsmän som Louis de Geer insåg potentialen i det malmrika landet i norr och lockade med jobb och husrum. I flera sekel utgjorde vallonbruken kärnan i Sveriges ekonomi och idag kan man besöka flera av de ståtliga herrgårdar och slott som byggdes under denna tid.

Från början av 1600-talet och 300 år framåt var det järnet och skogen som var de stora inkomstkällorna på Gimo Herrgård. Energi för att driva sågen och hammaren fick man från Gimodammen.

LÄS OM FLER ROMANTISKA PLATSER


Håll koll på oss