Efter Corona – så planerar vi bröllop

Corona bröllop

Pandemin av corona ställde krav på nya innovativa lösningar och idéer för många – inte minst blivande brudpar som planerar bröllop. Såväl brudpar som aktörer i branschen har fått komma på kreativa lösningar och funnit en väg framåt som också påverkat trenderna. Såhär har pandemin influerat bröllopstrenderna.

Text: Anna Storm   |   Foto: Adobestock.com

Hur corona ändrade oss

Innan januari 2020 kunde vi knappt stava till ordet pandemi och stod helt ovetandes kring vad kommande månader skulle komma att innebära. Men efter ett omvälvande år är det väldigt få människor som inte drabbats på något sätt av viruset. Även om de flesta av oss haft turen att få behålla hälsan och inte blivit sjuka är det mycket runt omkring oss som drabbats. Inte minst för alla brudpar som under 2020 tvingades ställa in, skjuta upp eller förändra bröllopsplanerna helt.

På många sätt är förändring en svår process som tar tid och i början känns det inte alltid som om förändringen blir till det bättre. Och även om pandemin på många sätt inneburit hemska saker så finns det faktiskt nytänkande, kreativitet och trender som blomstrat tack vare att vi tvingats tänka annorlunda. Och även om vi hoppas på att det dröjer många år innan en ny pandemi är här finns det ändå saker vi nu tar med oss när vi planerar bröllop inför framtiden. Några saker i bröllopsplaneringen kanske till och med känns bättre nu än vad de gjorde förut? Häng med så guidar vi er hur man kan tänka om man planerar bröllop inom en nära framtid.

Mat på bröllop

Vad vi äter och inte minst hur vi äter bröllopsmiddagen har påverkats av pandemin. Innan var det relativt vanligt att servera en buffé på bröllopsmiddagen där gästerna försåg sig själva av maten. Idag? Idag känns det otänkbart att varenda gäst själv lägger upp maten på tallriken och risken för att sprida bakterier och virus kan öka när vi är fler som rör maten alla äter. Idag ser vi istället att bröllopsmiddagen serveras genom en klassisk tallriksservering där maten serveras till sittande gäster utav serveringspersonal. Önskar man som brudpar något inslag av buffé på menyn är ett alternativ att servera genom ett sharing-koncept vid borden. Låt oss säga att ni placerat era bröllopsgäster om bord på omkring 6 personer. Låt då exempelvis förrätten bestå av sharing-rätter som delas vid borden på stora fat. Visst blir det så att 6 personer delar på samma mat, men det är ändå mer hygieniskt än en buffé som exakt alla gäster förser sig utav.

Fördelar med tallriksservering

Fördelarna med att servera sittande bröllopsgäster är många. Utöver den hygieniska aspekten så är det också lättare att beräkna mängden mat som kommer gå åt då detta baseras på antal gäster och 1 portion/gäst. Det blir också enklare för er toastmaster/ toastmadame att hålla körschemat under festen och planera in tillfällen för tal och underhållning. Som talare vill man ju inte att bordet längst ned i salen reser sig för att hämta en andra omgång mat precis när man ska dra sitt hyllningstal till brudparet.

Tallriksservering

Tallriksservering känns nu som det självklara valet. Välj mellan en klassisk upplägg av 3 rätter eller servera enligt sharing-koncept vid borden.

Gästerna

En utav de största utmaningar när det kommer till att arrangera bröllop under en pågående pandemi (eller tiden efteråt) är hur man ska tänka kring antalet gäster. Från att ha kunnat bjuda obegränsat med nära och kära har det nu funnits restriktioner att ta hänsyn till. Många blev förskräckta av detta i början medan en del tyckte det nu var skönt att ha en legitim anledning att inte behöva bjuda den där arbetskollegan eller kusinen på bröllopet. Hur framtiden än kommer se ut fick vi oss alla en tankeställare kring hur många och vilka vi väljer att bjuda in till bröllopet.

Fördelar med mindre antal gäster

Istället för att bjuda 100 gäster på ert bröllop och ni kanske har möjligheten att samtala med 60 av dem och känna dåligt samvete för resterande kan det nu vara skönt att skära ner på antalet gäster. Genom att bjuda mindre antal personer till ert bröllop har ni nu en möjlighet att verkligen prata med allihop och mingla. Färre antal gäster gör också att ni med samma budget kan erbjuda ett exklusivare bröllop. Kanske kan de pengar ni sparar på icke bjudna gäster gå till exklusivare råvaror till middagen eller en storslagen entré med helikopter? Valet är ert! Den exklusiva trenden är i alla fall här för att stanna.

bröllopsfest utomhus

Färre antal bröllopsgäster betyder fler valmöjligheter när det kommer till val av bröllopslokal.

Klädsel på bröllop

Valet av klädsel – och framförallt valet av bröllopsklänning, har varit ganska tvådelat under pandemin. En del brudar har valt att anamma den minimalistiska stilen fullt ut och matchat det avskalade, intima bröllopet med en klänning i samma tema. Eleganta klänningar i ett material, så som crêpe, satin eller silke har varit mångas signum. Även den kortare klänningen har synts en hel del under föregående säsong. Andra brudar har valt att göra precis tvärtom och hyllat det intima och exklusiva bröllopet med en extravagant bröllopsklänning. Då budgeten fått göras om och antal gäster skurits ned har man istället valt att införskaffa en oförglömlig bröllopsklänning till den stora dagen.

Fördelarna kring klädsel vid mindre bröllop

Vid ett mindre, mer intimt bröllop finns oändliga valmöjligheter kring just klädsel. Och utöver bruden finns det också mer utrymme att verkligen gå all-in kring ett tema. Med 100st gäster är det kanske svårt att uppnå ett visst tema på alla gästers klädsel, medan om ni enbart bjuder 30 gäster finns större potential till ett oförglömligt tema. Be exempelvis alla gäster bära huvudbonad eller enbart plagg i midnattsblått. Eller varför inte satsa på 20-tals glamour eller bohemiskt ut i fingerspetsarna? Låt kreativiteten flöda och förklara för era gäster exakt hur mycket ert valda tema betyder för er.

Vackra bröllopslokaler

Vid ett mindre bröllop är det enklare att verkligen gå all-in på ert bestämda bröllopstema.

Lokalen

Valet av lokal för bröllopsmiddag och fest påverkas såklart också av pandemin. När det varit nedskärningar kring antalet gäster känns det kanske onödigt att hyra en lokal med kapacitet för 150 sittande gäster när ni bara blir en tredjedel så många. Alternativen som öppnar upp sig här är att en del festlokaler valt att dela upp lokalen till två eller tre mindre lokaler och kan på så sätt husera fler bröllop samtidigt. Detta kan ha en positiv inverkan på priset  för er då det ofta är dyrare att abonnera en hel lokal än exempelvis utvalda delar.

Fördelarna med mindre lokaler

Att hitta en lokal som rymmer 150 sittande gäster och samtidigt motsvarar era önskemål kring stil och tema kan vara lättare sagt än gjort. Genom ett mindre bröllop öppnas fler valmöjligheter upp och nu kan ni kanske abonnera er favoritrestaurang eller göra om någons bakgård till den perfekta kulissen för ert bröllop? Dessutom är det betydligt enklare att dekorera en mindre lokal än en hel festvåning utefter ert bröllopstema.

Bröllopslokaler

Bröllopsresan

Resebranschen och vårt sätt att resa har kanske varit det allra mest påtagliga som förändrats under pandemin. Hårda restriktioner kring resande såväl inom landet som utanför landets gränser har gjort att det varit svårt att drömma om kritvita stränder och vajande palmer. Men däremot har nya trender poppat upp. Vi har generellt blivit bättre på att upptäcka vackra platser, fantastiska SPA-anläggningar och magiska hotell i vårt eget land. Vem sa att bröllopsresan måste innebära en flygning? Passa på att upptäcka ert hemland och unna er några dagars lyx på hemmaplan. Checka in på ett hotell ni drömt om att besöka, gå en vinprovning, hoppa fallskärm eller boka in dubbla SPA-behandlingar. Och när det sedan blir tillåtet att resa igen ser vi trenden gå mot färre, men mer noga planerade resor. Vi kommer troligtvis inte resa på samma sätt som vi gjorde förut, men när vi väl gör det så väljer vi att slå på stort.

Läs Mer

Tips inför bröllopsresan!

Några snabba tips om budget, planering och timing för din bröllopsresa! När ska resan bokas?

Vårt bröllop: Alexandra & Adam

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par.

Detta har vi importerat från USA

Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Det kan kännas oromantiskt att prata om ekonomi, men det är viktigt, för både relationen och den gemensamma framtiden.

Trycksaker till bröllopet

Låt dig inspireras av dessa snygga trycksaker till ditt bröllop!

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år

Skapa ”Wow-faktor” på ditt bröllop med en tuktuk!

Det är de små detaljerna som skapar den "wow-faktorn" som gästerna kommer att minnas länge. Hyr en tuktuk till bröllopet!

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Äktenskapslöften: Hur skriver man dem?

Det finns inget mer personligt, romantiskt och intimt än att skriva äktenskapslöften till varandra på bröllopsdagen.

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Vad har du i din brudväska?

Vilka saker ska man ha i brudväskan? Här är våra tips:

Anländ till festen med stil

Har ni en plan hur ni vill anlända till bröllopsfesten eller är ni i desperat behov av tips och idéer?…

Gift er först – festa senare!

Wed first – party later; gift er först – festa senare. Vad är fördelarna med ett sådant upplägg?

Inga bekymmer

På bröllopsdagen vill ni att allt ska bli perfekt. Men att gå omkring och oroa sig på den stora dagen…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar…

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

20 romantiska vinterdejter för dig och din partner

Vi har listat 20 romantiska vinterdejter som kommer att ge er en underbar julhelg tillsammans.

Bästa bröllopsfoto 2023

Se de 50 bästa av nästan 10 000 bilder från fotografer runt om i hela världen.

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

9 romantiska julfilmer för två

Vi räknar ner dagarna till julafton och medans vi väntar kan du krypa under filten och titta på dessa 9…

Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop

Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.

Barn på bröllop

Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…

QUIZ: Vilket bröllopstema passar dig bäst?

Gör det här testet för att hitta det tema som passar din personlighet bäst.

Bröllopsbingo

Här kan du ladda ner ett bröllopsbingo att använda på festen!

9 Roliga aktiviteter medan gästerna väntar

Aktiviteter på bröllopet bidrar till social sammanhållning så att gästerna lär känna varandra bättre.

Förevigas i en annorlunda miljö!

Här tittar vi närmare på ämnet bröllopsfotografier tagna i annorlunda miljöer.

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Duo Bergh – Skapar magi med stråkmusik på bröllop

Att välja rätt musik till sitt bröllop är viktigt för att skapa den perfekta stämningen. En duo som vet exakt…

Trash the dress

Vår redaktör tog på sig en wakeboard och testade "trash the dress"-trenden. Se hur det gick här!

Vegansk bröllopsmeny

En vegansk meny är full av färg och fantasi. Vi ger dig 12 tips för en inspirerande bröllopsmeny från det…

Frieri på bioduken

Peter och Jenny var på bio för att fira ett projekt som blivit klart. Se vad som hände sen!

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Vad kostar en bröllopsklänning?

Vi reder ut det många av er undrar: Vad kostar egentligen en bröllopsklänning och hur mycket är det vanligt att…

Bröllop i Toscana!

Linda och Björn gifte sig i Toscana, och här presenterar vi bilderna från det vackra bröllopet!

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Judiska bröllop

Kanske är du bjuden på ett bröllop till någon som har en annan kulturell eller religiös bakgrund? I den här…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Boktipset – Kärlek utan tjafs

Boken Kärlek utan tjafs är en kompromisslös bok om relationer, med ett innehåll som verkligen berör på djupet.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Sociala medier och delning av bilder

Det här med sociala medier kan vara klurigt för bröllopsgästerna. Får man använda mobiler på festen? Får man lägga upp…

Dela dina bästa bröllopstips!

Vad var det som gjorde att ert bröllop blev sådär underbart magiskt? Nu vill vi ta reda på era bästa…

Vinterbröllop – allt du vill veta

Drömmer du om ett vinterbröllop i vitt med naturen i fokus? Här kommer allt du behöver veta om vinterbröllop i…

Vad gör en bröllopskoordinator?

Vi har tagit kontakt med bröllopskoordinatorn Linn Sunesson Heimdal som berättar om hur hon hjälper brudpar planera sina drömbröllop.

Bröllopstrender i pandemins fotspår

Vi på Bröllopsmagasinet har lagt örat mot rälsen och tittat närmare på 7 bröllopstrender som vuxit fram i pandemins fotspår.

Malin Vinblad, fotografen som fångar känslan

Vi har pratat med Malin Vinblad som håller till på Gotland, och fått tips på hur man ska tänka när…

Så väljer ni tema för ert bröllop

Ett tema gör att er stora dag känns mer komplett och mer personlig för er och era gäster så välj…

Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag.

Vill du gifta dig med mig?

Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

9 tips om hur ni bevarar kärleken

Oavsett om ni har varit tillsammans i ett eller 10 år behöver ni vårda er kärlek till varandra.

Bröllopsbåge

Vill du ha ett unikt och personligt bröllop? Bli man och hustru under en vacker och romantisk bröllopsbåge!

Drop in bröllop på Kalmar slott

Kalmar Slott har arrangerat bröllop sedan 1276 och har idag en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. På självaste Alla hjärtans dag…

Körschema för bröllopsdagen

Tänker ni att ni tar bröllopsdagen som den kommer utan några fasta tidpunkter? Tänk om! De bästa bröllop är planerade…

Vill du gifta dig med mig?

Ska du fria själv eller har du en nära vän som tänker fria? Visa då denna artikel och inspireras av…

21 tips inför bröllopsplaneringen

Att planera ett bröllop är roligt, men kan också vara stressigt. Här kommer 21 tips för när det är dags…

12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan

Det finns mycket att tänka på när man planerar en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan…

Så väljer ni destination för er bröllopsresa – 11 tips på vägen!

Planerar du bröllopsresa? Här får du 11 tips på hur du hittar det perfekta resmålet!

9 tips – så maxar ni bröllopsfesten!

Att planera bröllopsfesten är otroligt härligt - se till att ni gör bröllopsfesten oförglömlig för era gäster!

Gruppbilder på bröllopet? Här är den kompletta guiden!

I den här artikeln guidar vi dig till de bästa grupp- och mingelbilderna.

Dags att skriva önskelista

Hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna?

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Elopements – vad är det, egentligen?

Skippa ett stort bröllop och bara smita i väg för ett hemligt bröllop? Elopements som de så fint kallas har…

En burgerlig vigsel

Gifta dig på McDonalds i sann Las-vegas anda? Den 27 augusti öppnar McDonald´s i Nacka upp McDriven för Drive Thru-bröllop.

Så har pandemin ändrat hur vi firar bröllop

Även om vi önskar att pandemin aldrig ägt rumt finns det faktiskt några positiva påverkningar som pandemin haft.

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Invigning av Suite Lars Wallin

Vi blev inbjudna till den storslagna invigningen av Suite Lars Wallin på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg.

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Lars Wallin designar bröllopssvit i Göteborg

Lars Wallin ingått ett samarbete med Radisson Blu Scandinavia om att designa en helt unik bröllopssvit – och vi har…

Checklista för din bröllopsplanering

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…

Låt bröllopsplaneringen börja!

Bröllopsplaneringen är en spännande tid, men det är mycket att tänka på och komma i håg. Vi har sammanställt en…

Lyckad bröllopsmässa i Umeå!

Äntligen dags för bröllopsmässa igen och Bröllopsmässan i Umeå blev en succé!

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Ös på med blommor

Att bära en vacker brudbukett på sitt bröllop ser många som både en självklarhet och en fin tradition.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Bröllopsfotografering – 20 vanliga misstag

Tänk på följande innan du bokar fotograf eller det är dags för bröllopsfotografering.