Rätt klänning till din kroppsform

I jakten på den perfekta bröllopsklänningen krävs det att du är realistisk. Du har den kropp du har och här gäller det att hitta klänningen som passar just den. Men genom att välja rätt modell kan raka kroppsformer bli kurvigare och en liten byst fylligare.

Text: Audrey Erath
Foto: Inara Prusakova/shutterstock.com / Special Day

Aytan Sörånger och Judith Böröczki är sömmerskor och har drivit bröllopsbutik i 16 år. De har sett otaliga kroppar genom åren. Bara under en och samma dag kan det komma brudar i allt från storlek 30 till 48. Med en enda blick kan både Judith och Aytan avgöra vilken klänningsmodell som skulle passa kunden.

– Det är få kunder som kommer hit med en bestämd och klar bild av vilken modell de ska ha, säger Aytan. De flesta vet vad de tycker är fint, men vet inte alls vad de passar i. Vi låter givetvis kunderna prova den modell de funderat på, men sen brukar vi fråga om vi får plocka fram en modell som vi tror skulle passa. Ofta ser kunden skillnaden direkt och ändrar sig.

Först och främst kan vi slå fast – alla passar i lång klänning, oavsett kroppsform.  Det finns ingen som passar bättre i en kortare klänning och hellre borde satsa på det än en lång modell. Att välja en kort klänning är endast en smakfråga.

– Det är framför allt det som finns mellan midja och axlar som är det mest väsentliga, menar Judith. Det är där vi jobbar för att framhäva eller förminska tillexempel bröst och midja.

MIDJA, MAGE OCH HÖFT
En päronformad kropp, med smal midja och stora höfter, ska satsa på en A-formad kjol. Då markeras midjan och får en central plats, medan höfterna tonas ned och får bekvämt utrymme under kjolen. En åtsmitande sjöjungfrumodell är därför ett sämre kort för en päronformad kropp.
– Då blir kroppen som en serpentin, säger Aytan.

Du med en mer rak kroppsform bör satsa på en modell som markerar byst och midja. En korsett under klänningen är att rekommendera. Med hjälp av lagda veck fram och bak på klänningen kan en kurvigare midja skulpteras fram på en annars rak kropp.  Även här är en A-formad kjol ett bra kort istället för ett åtsmitande fodral. En A-formad kjol är också att föredra om du har smala ben, men med en större mage. Här hjälper diagonal drapering samt en korsett till att förvilla så att magen ser slankare ut.

BRÖST
Har du en stor byst ska du undvika en klänning med en rak skärning upptill, en så kallad tubmodell. Det är bättre att satsa på en v-formad urringning så att bysten får ett avsmalnat intryck. En hjärtformad urringning är också passande eller en enaxlad modell som täcker över bysten. Dessutom ska bystpartiet inte vara för kort och avdelat, som det är på klänningar i empiremodell. Har du istället en liten byst är ett helslätt bystparti ingen hit. Det gör att bysten ser onödigt platt ut. För att skulptera till ett fylligare intryck är det bättre att satsa på ett bystparti med lagda veck. Här är empiremodellen mycket passande, men även en enaxlad modell med drapering kan fungera bra.

LÅNG ELLER KORT
Att besitta modellängd är det nog flera som suktar efter, men det är inte alla långa amazoner som trivs i att vara längre än alla andra.

– Jättelånga kvinnor vill ofta se kortare ut, säger Judith. De ska inte ha en klänning som är avskuren under bysten, det gör att underkroppen ser onödigt lång ut. De passar bra i figursydda modeller med tyll nertill kring underbenen, som till exempel en sjöjungfrumodell.

Är du den korta, kurviga bruden passar du bra i enkla modeller, med slimmad och rak siluett, allt för att ge kroppen ett längre intryck. En kjol med mycket vidd från midjan har motsatt effekt och kan istället få dig att se ut som en liten gräddbakelse.

STOR ELLER LITEN
Är du stor på de flesta ställena, från bröst, höfter, mage till armar? Du kommer omöjligt hitta en modell som förminskar hela dig, utan här gäller det att hitta en klänning med markerad midja, A-formad kjol och urringning som förminskar bysten. Förhoppningsvis trivs du med din kropp, oavsett storlek, men har du bestämt dig för att gå ner i vikt till din stora dag är du inte ensam om det.

– Många brudar har som mål att gå ner i vikt, men det är inte alla som lyckas, berättar Aytan. Oavsett, utgår vi alltid från att hitta en modell som passar utifrån den kroppsform bruden har när hon först kommer till oss. För dig som är petit i kroppsformen gäller motsatsen, nämligen att satsa krut på att förstärka det som inte är så markant.  Med en klänning med veckat bystparti och vidd i kjolen skulpteras ett fylligare intryck fram.

AXLAR OCH ARMAR
En majoritet av alla brudar vill ha axelbandslösa modeller erfarar både Judith och Aytan. Har man en Y-formad kropp, som många atleter, är det bäst att ha en kjol med vidd.  Är du dessutom bredaxlad är modeller med band ut på axlarna mer klädsamt än halterneck och tubskärning. Har du istället smala axlar är dessa skärningar ypperliga för att markera och skapa ett ståtligare intryck.

Inte minst tack vare kungligheter som kronprinsessan Mary av Danmark och hertiginnan Kate Middleton har långärmade bröllopsklänningar blivit populära. Det är dessutom ett sätt att dölja tatueringar eller gäddhäng. Men även vackra sjalar eller söta jackor är ett annat sätt att tona ner fokus på armarna om det inte är din stoltaste kroppsdel eller om du inte trivs med att visa för mycket hud.

HUR SKA MAN VÄLJA?
Det finns otaliga modellkombinationer och det är lätt att blir villrådig. Ta hjälp av kunniga om du känner att du varken kan bestämma dig eller inte har en aning om vad som passar dig. Dessutom kan det vara bra att få en utomstående åsikt om du känner dig osäker. Ett utomstående öga också kan se saker som du själv inte tänker på. I valet av klänningsmodell gäller det att vara realistisk. Har du inte getingmidja så har du inte det. Är du storbystad så får du utgå från det och hitta modellen som passar dina bröst. Fundera över vad du tycker om på din kropp och som därmed ska framhävas och hamna i blickfånget. Var ärlig med dina mindre klädsamma sidor, men deppa inte ihop bara för att du inte passar i en sjöjungfrumodell, utan fokusera på det snygga hos just dig och hitta modellen som får dig att stråla.