Dags att skriva önskelista

Att skriva önskelista för bröllopsgåvorna idag medför ett ganska brett val. Här kan man önska sig allt från husgeråd till bidrag för bröllopsresan. Men hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna? Vi tar hjälp av en expert och reder ut eventuella frågetecken. Vi listar också några vanligt förekommande bröllopsgåvor.

Text: Madeleine Bäckman   |   Foto: Orrefors

5 snabba frågor till gåvoexperterna

Kjell-Olof Askencrantz på Orrefors, har koll när det kommer till önskelistor och bröllopsgåvor. Vi på Bröllopsmagasinet slängde ut några snabba frågor till honom.

 

Hur skriver man egentligen en önskelista inför bröllopsdagen?

  • När man skriver en önskelista är det bra att noggrant tänka igenom dess innehåll. Förutom att det ska vara något man verkligen vill ha eller har glädje av bör man också tänka igenom så att det finns alternativ i olika kategorier och prisnivåer. En välskriven önskelista underlättar för gästerna.

Vilka är de vanligast förekommande bröllopsgåvorna idag? Lista gärna!

  • Upplevelser, personliga gåvor samt gåvor till hemmet.

Vilka trender ser ni framöver vad gäller gåvor?

  • Vi ser en tydlig trend för medvetna gåvor till hemmet där faktorer som hållbarhet, design och hantverk har stor betydelse.

Vad ska man helst undvika att köpa?

  • Undvik att utgå från din personliga stil när du köper present. Tänk istället på vad brudparet verkligen skulle vilja ha eller välj en gåva som inte är beroende av personlig smak.

Hur ska man tänka om man är rädd att köpa samma gåva som någon annan gäst?

  • Många brudpar utser ett toastmaster- eller värdpar som finns tillgängliga för frågor. Ta kontakt med dessa för att stämma av mot önskelista eller för andra frågor och funderingar kring en specifik bröllopspresent. Genom att delge dem vad du har för avsikt att ge minimerar du också risken för att du köper samma gåva som någon annan.

Till dig som gäst: Presenttips som alltid går hem!

Inreding och köksmaskiner

Vad kan tänkas saknas i de blivande äkta makarnas hem? Fundera kring deras ålder, hur länge de bott tillsammans och vad de tycker om. Kanske är det ett par som gillar att hänga med i de senaste trenderna? Då kan exempelvis en air fryer komma väl på sin plats. Är det ett klimatsmart par som vill sluta köpa kolsyrat vatten på flaska? Då är kolsyremaskinen given.

Vill man hellre satsa på ett säkert kort är knivar, bestick och glas ur serie något som alltid blir väl uppskattat och som de flesta vill förnya eller fylla på med. Välj gärna något stilrent och klassiskt som passar i de flestas hem och som aldrig går ur tiden.

Upplevelser

Ibland väljer brudparet att önska sig presentkort till bröllopsresan. Glöm inte kolla upp detaljer kring resebolag och dylikt för att underlätta för brudparet. När presentkort ges kan det vara på sin plats att komplettera med en blomma eller mindre present som en fin gest inför en eventuell presentöppning.

Men har du istället fritt fram inför att välja en upplevelsepresent? Grattis! Det finns numera en uppsjö. Tänk bara på att utgå från parets intressen, så att upplevelsen kommer till användning. Varför inte en champagneprovning, duomassage eller en hotellövernattning för att låta paret spinna vidare på känslan av att vara nygifta efter bröllopsresan?

Lyxiga detaljer

Alla har vi någon gång inspirerats och drömt om något dyrare investeringar, men ibland går tiden utan att man gör slag i saken. Då kan det istället vara ett utmärkt tillfälle att överraska paret med den typen av detaljer i bröllopsgåva. Det kan exempelvis vara sängkläder i egyptisk bomull, gjutjärnsgryta som förgyller matlagningen i köket eller matchande morgonrockar i fint material som också blir en snygg detalj i sovrummet.

Presenter med gravyr

Vill du göra din gåva extra personlig så är gravyr pricken över i. Klockor och smycken med gravyr är det allra vanligaste. Gå till din närmaste guldsmed eller butik och rådfråga, de har tips på modeller och presenter som är stilrena och passar utmärkt som bröllopsgåva om du är osäker på parets stil eller vad de kan tänkas föredra. Vill du gravera in något mer än bara deras namn, så kan du lägga till bröllopsdagens datum eller ett kort vackert citat, kanske något som hyllar kärleken eller önskar lycka?

Hur mycket ska presenten kosta?

Här kan det vara bra att utgå från vilken koppling du har till brudparet, men du ska även tänka efter hur mycket just du tycker är rimligt att ge.

Studier har visat att bröllopsgäster i snitt spenderar upp emot 2000 kronor på en present till ett syskon, cirka 1500 kronor till en nära vän och mellan 400-600 kronor till en kollega eller ytlig bekant.

Till er som brudpar: 

Att välja att skriva önskelista ger en god riktlinje till bröllopsgästerna inför inköp av bröllopsgåva. Många par väljer också att skriva en önskelista eftersom man kanske är lite äldre eller har hunnit bo tillsammans i flera år och redan hunnit samla på sig en hel del saker.

Tanken är inte att brudparet själva ska ha hand om önskelistan. Man kan exempelvis utse en person som håller reda på önskelistan.

En annan möjlighet är att idag tillhandahåller många stora butikskedjor önskelistor för brudpar på nätet. Där kan gästerna logga in och se vad paret önskar, där kan gästerna bocka för vad de har köpt så brudparet slipper få flera likadana saker. Att göra en lista hos en specifik kedja innebär innebär inte att man är bunden till en specifik butik.

Läs Mer

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar…

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

Fars dag – 10 gåvoidéer

Har du idétorka vad gäller present till din far eller din partner på fars dag? Här är några tips vi…

Dags att skriva önskelista

Hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna?

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Dags att skriva önskelista

Att skriva önskelista för bröllopsgåvorna idag medför ett ganska brett val. Här kan man önska sig allt från husgeråd till…

Gåvor till ditt brudfölje

Såväl tärnor som marskalkar engagerar sig och lägger (förhoppningsvis) ned mycket tid och energi åt att ert bröllop ska bli…

Gåvor till brudparet

Förslag på underbara gåvor till brudparet. Kanske du hittar den perfekta presenten till paret som har allt?

Bröllopspresent – önskelista

Inget brudpar vill ha fem brödrostar i bröllopspresent och ingen gäst vill komma med samma present som någon annan. Men…

Bröllopsgåvor som går i arv

Vem vill inte ge en personlig och unik bröllopsgåva som dessutom kan gå i arv och glädja i flera generationer?…

Gåvor till brudparet

Förslag på underbara gåvor till brudparet. Kanske du hittar den perfekta presenten till paret som har allt?

Vackra bröllopsgåvor

De flesta brudparen brukar ha en önskelista där de radat upp exakt vad de önskar sig. Den enklaste vägen är…

Så väljer gästerna present till brudparet

Börjar du som gäst känna dig stressad över vad du ska köpa i bröllopsgåva till brudparet? Ta det lugnt, en…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Tärnklänningar

Dina brudtärnor förtjänar också att känna sig fantastiska! Här är några fantastiska tärnklänningar du hittar i Sverige!

Läs mer

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Läs mer

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Läs mer

Newbie lanserar bröllopskollektion

Lagom till bröllopssäsongen lanserar Kappahls varumärke Newbie en limiterad kollektion bestående av plagg och accessoarer för dam och barn i…

Läs mer

Vilken typ av möhippa/svensexa väljer du?

Rösta på den aktivitet du helst skulle vilja göra på din möhippa eller svensexa!

Läs mer

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

Läs mer

Välj en kostym med färg!

Länge har blått och grått dominerat det manliga bröllopsmodet, men äntligen ser vi lite fler färger på marknaden.

Läs mer

Bröllopstal: Hur håller man ett bra tal?

På ett bröllop är det vanligt att hålla ett bröllopstal, oavsett om du är brudgum, brud, nära familj, bestman eller…

Läs mer

Bröllopsbilder med iPhone – 5 tips!

Här är fem goda tips till dig som ska fota med din iPhone på bröllop.

Läs mer

Äventyrsresan för äkta adrenalinjägare

Vi tipsar om en häftig svensexa, möhippa eller varför inte en bröllopsresa för den äventyrslystna?

Läs mer