Så får ni det ni önskar er
Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort, och det totala värdet för bröllopsgåvorna vid ett bröllop med 80 gäster är ca 70.000 kronor. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar sig.
Text: Ann-Sophie Stene Foto: Shutterstock.com
Planerar innan frågorna kommer
Enligt seder och bruk ska inbjudningarna skickas senast 6 veckor före bröllopet. Vid den tidpunkten är platsen för vigseln och gästerna redan bestämda. I samma ögonblick som inbjudningarna dimper ner i gästernas brevlådor kan brudparet förvänta sig att frågorna om vad brudparet önskar sig börjar att komma in. Önskelistan bör med andra ord vara färdig när inbjudningarna skickas ut så att ni båda vet vad ni ska svara.
Ta tiden och varandra till hjälp
En del brudpar står i startgropen att starta ett helt nytt liv tillsammans och önskar sig därför praktiska saker som vinglas och porslin. Andra par har redan bott tillsammans i flera år och känner att de redan har det mesta till hushållet. Sist nämnda kategori kan med fördel ta sig en titt i lådor och skåp och ta reda på vad de behöver. Fantisera om framtida middagsbjudningar, julmiddagar och födelsedagsfester och fundera på om en tårtspade i silver inte är en bra gåva trots allt. Bröllopet är nämligen en av de få tillfällen då ni kan önska er exklusiva serviser och silver i mängder.
Glöm heller inte framtidens vardag och helger. Kanske ett par mysiga däckstolar till altanen eller fiskespö och cyklar är gåvor som kan lyfta vardagen som äkta makar.
Känslor har inget pris
På samma sätt som bröllopsgåvor helst bör vara eviga eller ge minnen för livet så är det många som lägger vikt vid att gåvan väcker känslor, både för den som ger och den som tar emot gåvan. Det tillhör traditionerna att brudparet skapar en lista med saker de önskar sig i olika prisklasser så att alla gäster kan hitta något som passar deras plånbok. Uppmuntra gärna flera gäster att gå samman och dela på en dyrare gåva. Ett speciellt träd, en vacker rosenbuske eller ett vackert fågelbad som ger liv i trädgården år efter år kan vara lika bra gåvor som kristallglas och årgångsvin.
Endast fantasin sätter gränser
Stora butikskedjor som har specialiserat sig på bröllopsgåvor har skapat möjligheten till elektroniska önskelistor som är registrerade i samtliga butiker i landet. Det är då enkelt för gästerna att köpa gåvor oavsett var de bor i förhållande till brudparets hemort. En del brudpar tar också saken i egna händer och skapar en personlig bröllopsblogg där de delar med sig av förberedelserna och tankar inför bröllopet, men även önskelistan. Ett besök eller flera i olika butiker kan ge inspiration när det gäller vilka typer av gåvor ni kan önska er. En snabb överslagsräkning visar att önskelistan bör vara både innehållsrik och lång med tanke på genomsnittsvärdet för bröllopsgåvorna till ett bröllop.