ÄKTENSKAPSFÖRORD – EN SVÅR FRÅGA?

När man går i giftastankar kan det kännas långt borta att ens nämna ordet äktenskapsförord. Men det kan vara ett sätt att både skydda varandra och sina barn på.

Text: Jeanette Henriksson
Foto: ©iStockphoto.com/arquiplay77

Bröllopsmagasinet har frågat en expert, för att ge er en liten insyn i vad som händer rent juridiskt när ni blivit man och fru. Frågorna ställde vi till Cecilia Wachtmeister som arbetar på Advokatbolaget Wiklund Gustavii. Har ni djupgående funderingar ska ni kontakta en jurist och ställa era frågor. Den här artikeln tar bara upp äktenskapsförord i stora drag. Det kan kännas svårt att ta upp frågan under bröllopsplaneringen, men det är en viktig del av ert framtida liv. Allt kan hända. Bli inte sårad om din partner vill skydda den egendom han eller hon byggt upp innan er tid tillsammans, det är ju personen du vill dela ditt liv med, inte egendomen.

Innan äktenskapet är ni två självständiga individer, där ni var och en svarar för era tillgångar och skulder. Efter att ni gift er ske inga stora synliga förändringar i era egendomsförhållanden. Ni är båda självständiga utåt sett. Att ni ingått äktenskap innebär dock att ni som make och maka fått så kallad giftorätt i varandras egendom. Er gemensamma egendom kommer då att, juridiskt sett, kallas för ert giftorättsgods. Detta omfattar inte all egendom, har ni enskild egendom som ni kanske ärvt ligger detta utanför. Er respektive rätt till den andres egendom är vilande och blir aktuell först vid en bodelning. Om ni väljer att inte upprätta äktenskapsförord är huvudregeln att er egendom delas lika vid en bodelning. Men det finns undantagsregler ifall er sambotid varat mindre än fem år.

Innebörden av äktenskapsförord

Cecilia berättar att;
– Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar, eller blivande makar, där de kan bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara denne makens enskilda egendom. Att egendom görs till enskild innebär att den kommer att hållas utanför en eventuell framtida bodelning mellan makarna. Det kan vara angiven egendom som anges i äktenskapsförordet eller så kan äktenskapsförordet ta sikte på makens all tillhörig egendom. Följden blir att den egendom som tas upp i äktenskapsförordet som enskild inte ingår i delningen mellan makarna vid en eventuell framtida bodelning.

– Genom att upprätta ett äktenskapsförord reducerar man riskerna till konflikter i en eventuell framtida bodelning, vilket självklart är positivt för alla inblandade parter. Barn lider i regel oerhört av att föräldrarna bråkar och inte kan komma överens vid en bodelning. Det är inte ovanligt att de makar som inte kan komma överens om hur egendomen ska delas upp, utvecklar en sådan infekterad konflikt att de senare kan ha svårigheter att diskutera och komma överens om barnens boende med mer.

Hur gör man? Är det vanligt?

Äktenskapsförordet är ett så kallad formbunden rättshandling som ska upprättas skriftligen och undertecknas av er båda. Något vittne krävs inte. Tidigare registrerades äktenskapsförordet hos en tingsrätt men sedan den 1 oktober i år ska det istället lämnas in till Skatteverket. Samtidigt ska ni betala en registreringsavgift. Tänk på att ett äktenskapsförord inte är giltigt före det är registrerat. Det är färre som upprättar äktenskapsord idag, men det är ändå relativt många som väljer att göra avstamp från äktenskapsbalken genom att upprätta äktenskapsförord.

När vi frågar Cecilia om varför par väljer att göra det svarar hon;
– Jag tror att en del beror på den allmänna standardhöjningen, med bland annat fastighetsinnehav. Jag tror också att den förbättrade jämställdheten mellan kvinnor och män är en bidragande orsak.

Andra viktiga saker

Vad innebär äktenskapet mer, ja det innebär bland annat att ni har försörjningsplikt för varandra. Ni har rätt att leva på samma ekonomiska standard. Ni ska bidra tillsammans till alla gemensamma och personliga utgifterna efter förmåga. Andra viktiga saker ni bör tänka på och se över är att upprätta ett testamente som reglerar hur er egendom ska fördelas om en av er avlider. Försäkringar är också en viktig del. Skaffa en livförsäkring, eller en annan försäkring som ni båda kan få del av om den andre avlider. Detta känns kanske långt borta för er just nu, men var förutseende och se över varandras säkerheter. Visa er kärlek för varandra även när det gäller juridiska och praktiska saker. Lycka till med ert liv tillsammans.

Läs Mer

Att lägga en bröllopsbudget

Det går att skapa ett fantastiskt bröllop på en liten budget, men det kräver en del planering och att man…

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Bröllopsbudget

Ladda ner vår mall för bröllopsbudget och få koll på dina bröllopskostnader!

Vad kostar en bröllopsklänning?

Vi reder ut det många av er undrar: Vad kostar egentligen en bröllopsklänning och hur mycket är det vanligt att…

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Skapa en unik och minnesvärd vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…

Skapa er bröllopsbudget

Det första stadiet i en bröllopsplanering är att skapa en bröllopsbudget.

Äktenskapsförord – en svår fråga?

När man går i giftastankar kan det kännas långt borta att ens nämna ordet äktenskapsförord. Men det kan vara ett…

Så mycket kostar ett drömbröllop

Kolla in denna artikeln om kostnad för bröllop. Här kan du läsa om hur mycket ditt drömbröllop skulle kosta.

Låna pengar till bröllop? – Detta ska du tänka på!

Ett bröllop - oavsett hur stort eller litet man gör det - är troligtvis den mest påkostade fest man kommer…

Gör er vigselceremoni magisk!

Drömmer ni om en personlig vigselceremoni som gärna får innehålla både nyskapande och traditionella inslag? Våga, tänk inte så mycket…

Samkönade bröllop.

Samkönade äktenskap blir allt vanligare, men fortfarande finns det en del frågetecken kring detta. I denna artikel reder vi ut…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Läs mer

Bröllop på slottet

Läs om Emy och Daniels drömbröllop på Bjärsjölagårds Slott!

Läs mer

Bröllop i naturen

Det här är historien om ett bröllop som till stora delar inte alls blev som paret tänkt sig, men som…

Läs mer

Att lägga en bröllopsbudget

Det går att skapa ett fantastiskt bröllop på en liten budget, men det kräver en del planering och att man…

Läs mer

Bröllop på Haga Slott

Läs om Sanna och Martins lyxiga sommarfest på Haga Slott med blå och gröna dekorationer. Paret siktade på en avslappnad…

Läs mer

Bröllop i Disponentvillan

Felicia och Johan ville att bröllopshelgen skulle kännas lättsam, personlig och hemtrevlig.

Läs mer

Lilly & Nahoms bröllop

”Bröllopet var en helt surrealistisk upplevelse, som jag bara vil spela igen och igen i mitt huvud.”

Läs mer

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Läs mer

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Läs mer

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Läs mer